Mürefte Balıkçı Barınağı Şarköy-Tekirdağ

Mürefte balıkçı barınağı 27 derece 16 ' doğu , 40 derece 40' 40'' kuzey koordinatlarında Mürefteye 2 km uzakta olan tüm rüzgarlara karşı korunaklı bir barınak.
                                     Mürefte Balıkçı Barınağı , çekek yeri ve tersane

    SS Mürefte Su ürünleri kooperatifi yetkilisi Rıfat bey den edindiğim bilgilere göre yaklaşık 400 metre rıhtım uzunluğu olan barınakta değişik boylarda 200 tekne barındırılabilecek kapasite mevcut. Büyük rıhtımda derinlik 3,5 kısa rıhtmda 2- 2,5 metre. Elektirik, Su,Çekek yeri, Büfe ve hemen her türlü bakım ve onarımın yapılabildiği atölye mevcut. Yakıtı Mürefte den tankerle haber vererek getirebiliyorlar.
    Yerleşim yerine 2 km mesafade olmasına rağmen barınak önünden geçen minibüslerle 1,5 tl vererek her türlü alışveriş yapabileceğiniz Mürefte ye ulaşabilirsiniz.Barınağın yerleşim yerine mesafesi ilk bakışta olumsuz gibi algınsa da barınak çok sakin sessiz , tam kafa dinlenecek bir yer.
    Mürefte de Eczane, bazı zincir marketleri, sahilde çaybahçeleri, motel,lokanta, balık satış yeri bulabilirsiniz.  Eskiden yolcu ve yük gemilerinin yanaştığı rıhtımı artık amatör olta balıkçılarının oltalarını salladığı ve belde sakinlerinin akşamüstü yürüyüş yaptığı bir yer olarak kullanılmakta.
   Mürefte Balıkçı Barınağı yaklaşık %40 dolulukta olup bağlanma ücreti olarak Tekirdağ İl Tarım Md lüğünün yayınladığı fiyat listesini uygulamakta.Bağlanma dışında burada karada kışlama imkanı da mevcut olup Kooperatif yöneticisi Rıfat Bey 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini bildirdi. Rıfat Bey e 0535 643 01 96 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.


    Mürefte Balıkçı Barınağına güneyde( 8 Dm) Şarköy kuzeyde (3 Dm) Hoşköy en yakın diğer barınaklar.
  

2 yorum:

Hoşköy- Tekirdağ

   Devekuşu2 nin randa anayelkenini henüz yapamadığım için, branda dan kendi kestiğim eksik üçgen anayelken ve devekuşu ndan kalan mizana yelkenle gitmeye çalışıyorum ama olmuyor. Bu nedenle Haliçten çıktığımdan beri eksik yelken ve motor takviyesiyle gitmek zorunda olduğumdan seyahatim oldukça yavaş ilerliyor.Benzinin litresi 5,5 tl olmuş kolay değil. Hesaplamalarıma göre eksik yelken ve çeyrek yol makine gücüyle ortamada 4 dm sürati yakalamışım. 8 Hp Hidea motor Haliç ten bu yana 34 saatte 144 Dm yol katetti ve 30 litre benzin harcadı.Demekki eksikte olsa yelkenin kattığı gücü küçümsemek lazım.

  Hoşköy Devekuşu ile iki sene önce İzmir e i derkenkonakladığım bir barınaktı. İki yıldır Hoşköy de çok değerli dostlar edindim. Barınağın koordinatları 27 derece 18' doğu- 40 derece 42' kuzey. kuzeyden ve güneyden yaklaşırken tarihi hoşköy fenerini göreceksiniz. Güneyden yaklaşırken Fenerin önündeki burun hizasında kaya döküntülerine, kuzeyden yaklaşıken de mendirek üzerindeki sancak fenerinin dibinde biriken kumluğa dikkat etmek gerekmekte.Barınağın sancak feneri yönündeki girişi yıllardır biriken kum nedeniyle adeta kapanmış. Kooperatif yöneticileri zaman zaman kendi imkanlarıyla temizlemelerine rağmen sadece barınağın girişindeki İskele feneri önünü açık tutabiliyorlar. buradaki derinlik yaklaşık 3 metre. Girişte kesinlikle sancağa yanaşmamalı, sancak fenerini bordaladıktan sonra kıyıya doğru ilerleyerek iskele fenerine doğru bir S çizerek içeri girmeli. Sığlığı belirleyen bir şamandra olmasına rağmen gece kuma oturma riski çok daha fazla.Barınağın Ana mendirek boyu 350 tali mendirek boyu 70 toplam rıhtım uzunluğu ise 400 metre.

                                                          Hoşköy girişi

   Girişte karşımıza gelen rıhtımı Kooperatif misafir teknelere ayırmış ve bununla ilgili duyuruyu barınak kahvesine asmış. Bu rıhtımda derinlik 2,5 metre civarında ancak buradaki balıkçı teknelerine bordalayarak daha derin bir su bulunabilir.
   Ben geldiğimde en sığ olan köşeye bağlanmıştım. Derinlik 1 metre. Bunun ana nedeni beldenin yağmursuyu kanalının buraya dökülmesi ve yağmur suyuyla gelen çamur ve mil in burada birikmesi. Hemen her sene burası temizlenmesine rağmen kışın yağan yağmurlarla gelen mil kısa zamanda tekrar dolduruyor. Bu hafta tekrar temizlendi ve derinlik 2 metreye çıktı.
                          Hoşköy yağmur suyu kanalının döküldüğü yer ve temizlik işlemi

     Hoşköy balıkçı kahvesinde anlatılan rivayete göre barınak yer seçimi için teknik elemanların buraya olmaz 500 metre kuzey veya Hoşköy fenerinin bulunduğu burun civarı daha uygun demesine rağmen dönemin belediye başkanı evden baktığımda limanı göreceğim ısrarıyla buraya yapıldığı sölenmekte.
   Barınağı 36 kayıtlı üyesi olan Hoşköy Su Ürünleri Kooperatifi işletiyor. Barınakta su ve elektirik mevcut yakıt, hergün Mürefteden gelen tankerle temin ediliyor. Barınak görevlisi Mehmet Damar ın telefonu 0507 366 05 45 kendisi misafirlere gereken tüm kolaylığı sağlıyor.
   Hoşköy de pansiyon, çaybahçeleri, lokanta, PTT, İnternet kafe, Ziraaat bankası ATM si ve hemen tüm ihtiyaçlarınızı sağlayabileceğiniz işyerleri mevcut.
   Hoşköy Balıkçı barınağı da lodosa açık. Lodos şiddetli estiğinde kooperatif yönetim binasının önündeki ve yukardaki fotoğrafta görünen temizlik işleminin yapıldığı köşede durabilmek adeta imkansız. Bu durumda hemen tüm tekneler tali mendireğin korumasına kaçarak üstüste bordalıyorlar.

    Barınakta bağlama ücreti olarak Tekirdağ Tarım il md. lüğünün ücret tarifesi uygulanmakla beraber tarifedeki ücretlere ciddi iskontolar yapılıyor. Çekek yeri tali mendireğin dışında olup tekneleri kızakla çekerek gerekli bakım onarım işleri yapılabiliyor.Kooperatif soğuk hava deposu sayesinde üyelerinin deniz ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor.
  
                                Tekirdağ ili Balıkçı Barınakları Barınma ücret tarifesi

    Şarköy e 10 Marmara Adasına da 14 Dm mesafede olan   Hoşköy Balıkçı Barınağına en yakın barınak 4 dm güneybatıdaki Mürefte Balıkçı Barınağı.
   Sırada Mürefte var.

0 yorum:

Kumbağ- Tekirdağ

   İstanbul a yaklaşık 70 Dm masafede bulunan Kumbağ Tekirdağ ın meşhur sayfiye yeri. Kumbağ a Mimarsinandan çıkıp Hoşköye giderken yakalandığım hava kaçağı nedeniyle girdim. Önceden bildiğim konakladığım bir barınak.
  Barınakta ana rıhtım derinliği 3 metre. Ana rıhtım güney esen rüzgarda dalga alıyor. Bu durumda çekek yerinin yanındaki rıhtıma bağlanmış olan balıkçı teknelerinin üstüne aborda olabilirsiniz.
                                                          Kumbağ Balıkçı Barınağı

     Fotoğrafta sol tarafta görünen binanın önünde çekek yeri ,elektirik ve su bulunmakta. Alışveriş yapılacak yerler, lokantalar hemen barınak çıkışında başlıyor. Tekirdağ merkeze her on dakikada bir minibüslerle ulaşabilirsiniz. Akaryakıt bir kilometre uzaktaki benzin istasyonundan küçük tankarle getirilebilir veya elinize bidon alarak kendiniz alıp gelebirsiniz.
   Barınağın gece bekçisi Ragıp bey gelip burada bağlanmak ücreti biliyomusunuz diye sizi uyarabilir. Beni tam uyumaya çaba sarfederken gelip uyardı. Tamam sabah hallederiz, seni nerede bulabilirim diye sorduğumda ben kapıdaki kulubedeyim dedi ancak sabah 7:00 den 9:00a kadar oralarda sormama rağmen Ragıp beyi bulamadım. Akşamüstü gelirmiş.
  Kumbağ dan çıkıp güneye Hoşköye doğru ilerlerken sancak tarafında göreceğiniz manzaraya hayran kalacaksınız. Özellikle hafta sonları yamaç paraşütü yapanları seyredebilir veya isterseniz sizde paraşüt ile Yeniköy den Ayvasıla doğru Marmara adasını seyrederek uçabilirsiniz.
                                  Yamaç Paraşüt kulubünün bulunduğu Yeniköy

   Yelken seyri yapıyorsanız tepeden inecek cıvarnalara dikkat etmenizi öneririm. Kumbağ Hoşköy arasındaki doğal güzelliklere rağmen gecelenebilecek uygun koy maalesef yok. 12 Dm güneybatıda (223)Hoşköy veya  16 Dm güneydoğu (147 derece)da Marmara adsındaki Saraylar beldesine geçebilirsiniz. Ben Hoşköy e devam ettim.


0 yorum:

İstanbul da bir Doğal Barınak '' HALİÇ ''

   Haliç İstanbul için bir doğal barınak. Galata körüsü ile Unkapanı köprüsü arasındaki kıyı şeridi, her ne kadar Turyol motorları ve belediye nin çalışma tekneleri tarafından işgal edilmişse de  Unkapanı köprüsünden Kağıthane deresine kadar uzanan karşılıklı iki kıyı şerinde tekneler barınabilme olanağına sahip ve barınmakta.

                                                          Halic girişinin Eminönü yakası

                                      Haliç Girişinin Karaköy (Galata) yakası)

    Halice Eminönü kadıköy ve Üsküdar arsında çalışan tur motorları, şehir hatları vapurları en fazla dalga kadıran deniz polisi ve İst. Belediyesinin Çevre adlı botlarının yarattığı karmaşa arasında girebilmek özellikle küçük tekneler için bir kabus. Hele hele Galata köprüsü altında ters yönünüzden gelen bir tur motoruyla karşılaşırsanız vay halinize.
   Özellikle yelkenli teknelerin köprü yüksekliğinden dolayı Halic e girebilmeleri imkansız. Eskiden köprülerin haftanın belirli günlerinde açıkmasıyla sağlanan giriş ve çıkışlar, köprülerin bakım onarım ve açılması işinin 2013 yılında ihale ile verilmesi neticesinde köprüler artık mutad olarak açılmıyor. Galata köprüsünün 6,20 m Unkapanı köprüsünün 7,5 m yüksekliği Devekuşu2 nin bile direğini indirmeden Halice girmesine imkan vermiyor. Köprülerin açılması için hizmet bedeli olan en küçük tekne için 404 Tl + KDV yi önce ödeyecek ve daha sonra köprünün açılacağı gün ve saat için yetkilierden haber bekleyeceksiniz. Sakın ha köprü açık bende aradan sıyrılayım giriç veya çıkış yapayım derseniz kaçak geçiş ücreti yazılıyor. Bu konunun detaylarını verdiğim linkte ve İst. belediyesi deniz hizmetleri müdürlüğünün sitesinde bulabilirsiniz.http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/BilgiHizmetleri/Yayinlar/Documents/HizmetTarifeleri/2013/DEN%C4%B0Z%20H%C4%B0ZMETLER%C4%B0.pdf

 Halic in yirmi sene öncesine kadar olan pisliği günümüze gelindiğinde azalmışsa da  değişik nedenlerle nispi olarak kirlilik devam etmekte. Halic e rastgele tekne bağlamanın dışında, (rastgele bağlamada değnekçiler devreye girip sizin teknenize baktıklarını söylüyorlar ki her vatandaş haliç kıyısında gezerken sizin teknenize en az onlar kadar bakıyordur.) Ayvansaray da Haliç Su Ürünleri derneği ve onun bitişiğindeki Haliç kooperatifinin çekek yeri, Hasköy de ve Ayakapı da koopereatiflerin önüne küçük teknelerinizi bağlayabilirsiniz.(şimdilik)

   Halic in orta su derinliği yaklaşık 30 metre civarında olmasına rağmen bu derinlik Kağıthane ve Alibeyköy tarafına gidildikçe 4- 4,5 metrelere düşmekte, kıyılara yaklaşıldığında da 2 metrenin üzerinde derinlik bulmak güçleşmektedir.



 Haliç te Eyüp ten sonra Kağıthane deresine uzanan hatta temizleme işlemlerine devam edilmekte.

        İst Belediyesi Deniz Hizmetleri md. tesisleri ve temizleme de kullanılan bariyerler.

 Haliç doğal barınma yeri olmakla birlikte dalga kaldırmaması özelliğiyle kürek ve yelken yarışları için adeta bulunmaz bir imkan sağlıyor. Bilgi Üniversitesi Yelken kulubu, Kadir Has Üniversitesi Kürek takımı, Hasköyde Bayoğlu Yelken kulubu çalışmalarına Haliçte devam ediyorlar.

 Halic in özelliklerini keşfeden İspark, Kalamış ve Fenerbahçe marinadaki başlayacak olan inşaat faaaliyetleri neticesinde oradan ayrılmak zorunda kalacak teknelerden gelebilecek rantı da hesaba katarak, Haliçte tekneler için eni 3 boyu 10 metre ebadında 66 adet yüzer iskeleyi Eyüp ve Beyoğlu kıyılarında faaliyete geçirmeyi planlıyor. Bunun yanısıra İsparkın raf tekne barınakları projesini de gündeme getirmiş olması umarım küçük tekneler için olumlu olur. http://www.ispark.com.tr/Haberler/362/Tekneler-Rafa-Kalkiyor/130.aspx



0 yorum: