Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 41 Alaçatı

    Çiflikköy Alaçatı arası yaklaşık 15 denizmili mesafede. Alaçatıya yaklaşırken konaklanabilecek bazı koylar olduğunu düşünüyorum. 



   17.9.2004 tarihli İmar durumu onayı, 11.8.2004 tarihli ÇED durumu onayı olan Alaçatı Balıkçı barınağı S.S.Alaçatı Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilmekte. 26 23 06 E, 38 15 19 N koordinatlarındaki barınağın ana mendireği 275 metre boyunda olup, mevcut iki rıhtımından 160 metre boyundakinde derinlik -2 metre, diğeri yani 50 metre boyundaki rıhtımda ise derinlik -3 metredeir.

0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 40 Chios

  Türk bayraklı tekne ile pasaport ve vize dışında Yunan adalarına gidebilmek için gerekli evrak ve işlem prosedürlerini bilen bir dostlarımızdan bizimle bilgileri paylaşmasını beklemekteyiz. 




0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 39 Çeşme ve civarı


                       
    
Karaburun Yeni limandan sonra elimdeki kayıtlara göre ilk uğrayacağım barınak Ilıca Yıldızburnu Balıkçı Barınağı olarak görünmekte. Ancak hatırladığım kadarıyla Ildır da da küçük bir barınak vardı. Ildır konusunu gidip gördükten sonra tekrar gündeme getireceğim.



    Ilıca Yıldızburnu Balıkçı Barınağı 26 21 39 E, 38 18 44 N koordinatlarında S.S. Ilıca Su Ürünleri Kooperatifinin işlettiği 292 m ana , 260 m tali mendireği olan toplam 170 tekne kapasitelidir.
   iki adet 75 metrelik rıhtımın birinde derinlik -1 diğerinde -2 metredir.






Dalyanköy Balıkçı Barınağı

  26 19 00 E, 38 21 25 N koordinatlarındaki Dalyanköy Balıkçı Barınağı burnun ucunda koyun girişindedir. Derinlikleri -0,5 ila -2 metre arasında olan barınağın toplam tekne kapasitesi 190 olup, S.S.Dalyanköy Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilmektedir.


    Kuzeye doğru burnu daha sonra koyun karşı tarafındaki diğer burnu dönup güneye yollandığımızda Çeşme Marinanın girişinde 26 17 59 E, 38 19 35 N koordinatlarındaki Çeşme Balıkçı barınağına ulaşırız. Bu barınağı Çeşme Belediyesi işletmektedir.

 
    Ve nihayet çeşme den güneye ilerlerken 26 16 36 E, 38 17 37 N koordinatlarındaki Çiftlikköy Balıkçı barınağına ulaşmış olacağız. 273 metre ana,67 metre tali mendireği olan barınağın rıhtım uzunluğu 50 metre olup derinlik -1 metredir. 85 adet toplam tekne kapasitesi olan barınağı S.S.Çiftlikköy Su Ürünleri Kooperatifi işletmektedir.


  Hasan Eryet Beyin uyarısı:Karaburun etabında Kömür burnu,Karaburun Feneri, Çukurharman burnunu da bordaladıktan sonra Güllüburun dan başlıyan DENİZGİREN kayalıklarına dikkat.Tehlike başlangıcı....... N 38.35' - E 26.21' Tehlike bitiş N 38.32'- E 26-20'...Bu kayalıklar kıyıdan bir mil açıkta olup su yüzeyinin bir karış altındadır ve rüzgarlı havalarda asla farkedilmezler. 



0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 38 Mordoğan- Karaburun arası


    Mordoğan dan Karaburun yenilimana kadar sırasıyla Kaynarpınar,Ambarseki,Saipköy, Karaburun ve yeni limanın yapıldığı Bozköy mevkii vardır.




     Mordoğandan sonraki ilk barınak olan Kaynarpınar Balıkçı barınağı İneciktedir. İlçe merkezi Karaburun'a 13 km., şehir merkezi İzmir'e 87 km. uzaklıkta olan bir mahalledir. 6360 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi ile birlikte yeni yasal hükümlerle köy statüsü mahalle olarak değiştirilmiştir. Tarihi 1500'lü yıllara uzanır. Köyün yerleşimi ise, köyün tarihi camisinin olduğu meydana bağlı olan sokaklar istikametinde düzenlenmiştir. Caminin duvarında Hicri 1319 (Miladi 1901) tarihli bir levha bulunmaktadır. İnecik,Kösedere ve Eğlenhoca köyleri (mahalleleri) ile adeta bir sacayağı oluşturur. 1960 ve 1970'lerde ülke çapında köyden kente artan göç, İnecik Köyü'nü de etkilemiştir. Köyde devamlı ikamet edenlerin giderek azalması ile bu üç köy içine en az nüfusa sahip köy konumuna gerilemiştir. Köyün girişinde eski köy okulu binası da harap haldedir.

Doğusundaki Değirmentepe, çam ağaçları ile kaplıdır. Tepenin doğusundaki Ayvaz boğazından Urla'ya bağlı Uzunada ve iç körfez gözükür. Tepenin batısında ise Ege Denizi uzanır. Köyün liman yerleşimi olan Kaynarpınar'daki Dombarcık ve Elemeci adlı koylarında temiz denize girilebilir. İnecik'in iskelesi olan Kaynarpınar, gerek Karaburun-İzmir yolu üzerinde oluşu gerekse deniz kıyısında olmanın faydasıyla çokça tanınmıştır. Yazlıkçı nüfusunun etkisiyle yaz aylarında köyde ve iskeledeki nüfus artar. Hurma Zeytin yörenin özgün bir ürünüdür. Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytin türüdür. Bazı kaynaklara göre dünyada sadece Karaburun Yarımadası'nda yetişmektedir. Ancak Türkiye'de sadece Karaburun'da yetişen ve dalında olgunlaşan zeytin türüdür. Lezzeti diğer tüm zeytin çeşitlerinden farklıdır. Dış görünümü hurmaya benzediği için hurma zeytini adıyla anılır.
  Kaynarpınar Balıkçı Barınağının koordinatları 26 34 11 E, 38 33 38 N dir. Barınağı İnecik Su Ürünleri Koopereatifi işletmektedir. Ana mendirek boyu 133 Tali mendirek bıyu 30 metre olan barınakta -0,75 m derinliğe sahip 57, -2 m derinliğe sahip 113 m boyunda iki rıhtım vardır.


Ambarseki,Saip ve Bozköy Karaburun ilçesine bağlı yerleşim yerleridir. Tepeboz, Hasseki ve Sarpıncık köyleri, birbirine yakın, Merkez ilçeye 8-11 km., Mordoğan beldesine 23-26 km., Küçükbahçe beldesine 25-35 km. uzaklıktadırlar.

Sırasıyla Ambarseki barınağına bakarsak koordinatları 26 32 55 E , 38 36 10 N dir ana mendirek boyu 88 tali mendirek boyu 38 m olan barınağın -1 m derinliğe sahip 23 m, -1,5 m derinliğe sahip 14 m lik iki rıhtımı mevcuttur. Barınağı Ambarseki Köyü Muhtarlığı işletmektedir.
 
 


  Ambarseki den sonra gelen barınak 26 31 30 E, 38 37 49 N koordinatlarındaki  Saipköy Balıkçı Barınağıdır.derinlikler -1,5  ila -3 m arası olup 180m, 70m ve 50 m lik üç rıhtım vardır. S.S. Saipköy Su Ürünleri Kooperatifinin işlettiği barınak 90 tekne kapasitelidir.
 
 
 

      Saipköyden sonra 26 30 58 E , 38 38 52 N koordinatlarındaki Karaburun Balıkçı barınağı S.S.Karaburun Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilmektedir.
 
     26 26 19 E, 38 40 18 N koordinatlarındaki Yeni liman Balıkçı barınağı S.S.Tepeboz Su Ürünleri tarafından işletilmektedir.


   

Karaburun ilçe merkezi Kaza, İskele, Burgaz Arkası ve Bodrum olarak 4 ana kısıma ayrılmıştır. İskele kazanın balıkçı barınağının bulunduğu yerdir. Aynı zamanda da akşamları insanların yürüyüş yaptığı kordon boyudur. Dalış merkezleri ve balık lokantaları bulunur. Burgaz arkası daha çok yazlık evlerin olduğu kesimdir. Bodrum ise ilçenin en işlek plajının bulunduğu kısımdır.

Karaburun'da İskele'nin önünde Büyük Ada ve Burgaz Arkasına bakan Küçük Ada bulunmaktadır. İskelenin ilerisinde Karaburun Yelken Kulübü vardır.

Her ne kadar doğal zenginlikleri itibari ile tatil turizminin tüm imkânlarına sahip olsa da, turistler açısından tenha denilebilecek bir durumdadır. Bunda en büyük etmen olarak çok virajlı ve dar yollara sahip olması gösterilmektedir. Tabii ki bu girintili çıkıntılı kıyı şeridi virajlar yanında birçok irili ufaklı koyları da beraberinde getirmektedir.

Karaburun konumu itibari ile açık denize baktığı için, suyun devirdaim içinde olması nedeniyle, temiz bir denize sahiptir. Lodoslu veya poyrazlı kötü hava şartları sebebiyle dalgalı ve çalkantılı durumlar dışında, deniz çok berraktır. Dik dağlık yapısı gereği kumsaldan çok kayalık yapıya sahip olan Karaburun, su altı zenginliği açısından dikkat çekmektedir. Bu yapısı ile tüplü ve tüpsüz dalış meraklılarının ilgisini çekmektedir. Balıkçılık ile ilgilenenler için de birçok imkân sunmaktadır.

Turizm sayfiye ağırlıklı olsa da, bahar aylarında açan yüzlerce çeşit çiçekler temiz hava ve doğa meraklılarını kendine çeker. Özellikle kelebek ve çiçek fotoğrafçılığı ve trekking ile ilgilenen yerli turistlerin vazgeçilmez ziyaret noktalarından biridir Karaburun yöresi.

Turist potansiyelini daha çok yazlığı olan yerli turistler oluşturmaktadır. Yabancı turistlere fazla rastlanmamaktadır. Buna bağlı olarak yazlık eğlenceye yönelik tesisleri sınırlıdır. Özellikle İskele mevkiinde deniz kenarındaki balık restoranları ve birkaç kafe dışında fazla tesis yoktur. İskele mevkiinin kuzeybatısında yaklaşık yarım mil açığında bulunan Büyük Ada turizme açık olup, ancak tekne kiralama ile ya da yerel halkın kendi tekneleri ile sağlanabilmektedir. Adada herhangi bir turistik tesis bulunmamakta sadece kuzey ucunda çakarlı deniz feneri bulunmaktadır. Adada ayrıca küçük keçi sürüsü de bulunmaktadır. Keçilerin mevcudiyeti ve sert hava koşulları yüzünden adada ağaç yetişmemekte, sadece maki tipi bitki türleri yetişmektedir. Adanın güneyinde poyrazdan korunaklı küçük bir koyu ve plajı vardır.

İlçede üç adet turistik otel bulubmaktadır. Bunu dışında konaklama için ağırlıklı olarak butik tip pansiyonlar, pansiyonlar ve ev pansiyonculuğu kullanılmaktadır.

Yaz aylarında öğleden sonra başlayıp hava kararıncaya kadar her gün düzenli esen imbat rüzgarına sahiptir.Yöreye has olarak nitelendirilebilecek olan hurma zeytini ve kopanisti peyniri vardır.

Köyler, tepelerin yamaçlarına ve ağırlıklı olarak denizden kolay görünmeyen noktalara eski zamanlardaki korsan tehlikesi yüzünden kurulmuştur. Bu nedenle, genelde her köyün, denize ulaşımı mümkün kılacak birer iskelesi vardır. Bu iskelelerin bir bölümü hala kullanılmakta ve geliştirilmektedir.

İskele yerleşimlerinden bazıları giderek, köylerden daha büyük hale gelmiştir. Örneğin; Mordoğan olarak bilinen yerleşim, aslında Mordoğan İskelesi'dir ve gerçek Mordoğan Köyü, denizden 2-3 km. içeridedir. Aynı şekilde; Denizgiren yerleşimi Küçükbahçe köyünün, Kaynarpınar yerleşimi İnecik köyünün iskeleleridir.

İskeleler:

· Karaburun İskelesi - Karaburun Merkez

· Mordoğan İskelesi - Mordoğan Beldesi

· Kaynarpınar İskelesi - İnecik Köyü

· Eşendere İskelesi - Ambarseki Köyü

· Saip İskelesi - Saip Köyü

· Yeniliman İskelesi - Tepeboz Köyü

· Denizgiren İskelesi - Küçükbahçe Köyü



    Buradan daha güneye denizden gitmedim. O nedenle sadece harita, barınak koordinatı ve DHL nin kayıtlarındaki teknik bilgileri paylaşacağım. Barınak ve iki barınak arası takip edilmesi gereken rota hakkında yöreyi bilenlerin tavsiye ve önerilerine ihtiyaç vardır. Duyurula...

2 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 37 Mordoğan

    Mordoğan, İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı bir mahalle. Uzunada'nın tam karşısında yer alır. Mordoğan, özellikle Çatalkaya, Ayıbalığı kayalıkları ve plajı, Ardıç Plajı, amatör balıkçılığı ve 70 çeşit mor çiçeği ile ünlüdür.
  Mordoğan da yeni yapılmış olan koordinatları 26 38 06 E 38 30 40 N koordinatlarındaki kayıtlarda Mordoğan 2 Balıkçı barınağı olarak geçen toplam 270 tekne kapasiteli barınak ve 26 37 40 E 38 31 04 N kuzey koordinatlarındaki Mordoğan Belediyesinin işlettiği Mordoğan 1 balıkçı Barınağı mevcuttur.


           

      Buraya kadar sizlerle paylaştığım rota benim ikinci ziyaretim olarak gerçekleşecek. Buradan sonrasını ilk defa gideceğim için hazırlık bile olsa farklı bir heyecan duyuyorum.
     2012 yılında yapılmış olan bu gezinin notlarına  http://www.ismailoruc.org/p/devekusunun-2012-2013-anlar.html den ulaşabilirsiniz.

     Bora beyin tavsiye ettiği koy



0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 36 Balıklıova



Balıklıova'nın tarihteki ilk ismi Polikhne'dir. Yerleşim yerinin ismi tarihte komşuları Klazomenai'nin MÖ 413'teki istila girişiminde geçmektedir. Yakın tarihte, Osmanlı zamanında da bu isimle anılagelmiş bir Rum köyudür. Cumhuriyet sonrası Rumların göçe zorlanması ve mübadeleyle köy boşalmış, köyün eski yerleşim yeri terk edilmiştir. Şu anki ismi Polikne'den Türkçeye Balıklı ve Balıklıova olarak geçmiştir.

 

Bölge yapısı gereği Balıklıova bahar aylarında bol yağış almaktadır. Kış mevsimi ise yarımadanın tamamında olduğu gibi kıyı Ege'nin aksine daha rüzgârlı ve yağışlı geçer.


      Balıklıova Balıkçı Barınağının girişindeki kayalığa mutlaka dikkat edilmeli. Kayalığın üzerinde fener bulunmasına rağmen bazen fenerin çalışmadığı olmaktadır.26 35 18 E 38 25 26 N koordinatlarında olan barınağı S.S. Balıklıova Su Ürünleri kooperatifi işletmektedir. Kooperatif barınak dışındaki bir alanda balık mezatı kurarak Balıkçıların ürünlerini değerlendirmesine yardımcı oluyor. Ana mendirek boyu 260 metre Tali mendirek boyu 50 metre olan barınağın rıhtım uzunluğu 100 metredir.


0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 35 Özbek



 Özbek balıkçı barınağının doğru koordinatlarını yukarıdaki haritada görmektesiniz. Barınağı S.S.Özbekköy Su Ürünleri Kooperatifi kiralama şekliyle işletmektedir. Önceki ziyaretimden aklımda kaldığı kadarıyla balık mezat yeri ve soğuk hava deposu imkanı olan bir barınaktır.  Barınaktan çıkıp yoldan sol  tarafa doğru yürüdüğünüzde kıyıdaki çay bahçelerinde oturup dinlenebilir, kumsaldan denize girebilirsiniz.


   Barınak iç ve dış mendirekten oluşan bir yapıya sahiptir. Dıştaki ana mendirek boyu 210, Tali mendirek boyu 164 metredir.Toplam kapasitesi 130 tekne olan barınağın 144 m lik bölümünde derinlik -1 m, 35 metrelik bölümünde -1,5m diğer 165 metrelik bölümünde de -2 metredir.

  Köy'ün geçmişi ile ilgili kayıt ve bilgi, 1950'deki Urla Hükümet Konağı yangını nedeniyle bulunamamaktadır. Bununla beraber sözlü kaynaklar, Özbek Köyü tarihini Çakabey Beyliği'ne (11. yy.)dek uzatmaktadırlar. Ancak, Haçlı Ordusu'nun bölgedeki hakimiyeti sonrası Çakabey Türkmenlerinin önce Polybotum (günümüzde Bolvadin), sonrasında ise Philadelphia (günümüzde Alaşehir) civarına çekilmiş olmaları ve ardından Philadelphia'nın da Doğu Roma tarafından alınmasından sonra bu Türkmenlerin daha da doğuya, Gerede civarına kadar gerilemiş oldukları gerçeği, Bugünkü Özbek Köyü halkının bölgede varlıklarını sürdürmüş olmasını pek de mümkün kılmamaktadır. Daha iyimser bir tarih verilecekse Özbek Köyü'nün 1400'lü yılların başında, kendisi dışındaki iki Türkmen köyü olan Yuvacalu ve Otacalu ile birlikte Özbek Yarımadasında kurulduğu söylenebilir. Tarihçeyle ilgili bir başka söylence ise, köyün daha önce Yuvaca denilen mevkiide kurulduğu, fakat korsanların talan tehlikesi nedeniyle daha bir bölge olan şimdiki yerleşim yerine göç edildiği şeklindedir.


0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 34 Urla ve Çeşmealtı



Burada Çeşmealtı olarak işaretlenmiş koordinat aslında Özbek Balıkçı Barınağı.

0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 33 Narlıdere-Güzelbahçe

Buradan sonra koordinat yazmaya çekiniyorum. Gerçi Urla ya kadar doğru ama...
Sadece harita paylaşımıyla yetinelim. 
Güzelbahçede yeni bir barınak yapıldığını okumuştum.Bilenler anlatır diye umuyorum.








0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 32 Şemikler-Karşıyaka




Foça Şemikler arası 27 denizmili. Bölgede askeri tesislerin ve sığlıkların olması nedeniyle önceki ziyarette tercih etmediğim rotayı bu sefer denemek istiyorum.
                     


Şemikler Balikçı Barınağı nın Koordinatı 27° 4' 47''E, 38° 27' 59''N, Ana Mendirek Boyu (m) 235, ayrıca bir tali mendireği yok. Rıhtım Uzunluğu 400 m olarak verilen barınağın derinlik bilgisine kayıtlarda rastlamadım.

Toplam Kapasitesi100 tekne olan barınağı S. S. Şemikler,Örnekköy,Demirköprü,İmbatlı ve Bahariye Mahalleleri Su Ür kooperatifi işletiyor.

Foçadan İzmir körfezine doğru gidilirken sığlıklara ve askeri bölgeye dikkat edilmesi gerekiyor. İzmir körfezindeki tüm barınaklar kalabalık olduğu için nerede konaklayabileceğim hakkında endişelerim var.

Şemikler Balıkçı Barınağından birbuçuk denizmili ilerde olan Karşıyaka Balıkçı Barınağının Koordinatı 27° 5' 43''E, 38° 27' 10''N. Ana Mendirek Boyu (m) 270, Tali Mendirek Boyu (m) 50, Rıhtım Uzunluğu (m) 570 m olan barınağın derinlik bilgisi yok. Toplam Kapasitesi 155 tekne olan barınağı kira şekliyle S. S. Karşıyaka Su Ürünleri Kooperatifi işletmekte.

Buradan Karşıyakanın karşı tarafına geçerek Urla veya Çeşmealtına kadar kendime konaklayacak yer bulmaya çalışacağım.




0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 31 Foça



26° 44' 48''E, 38° 39' 60''N Koordinatlarındaki ESKİFOÇA BALIKÇI BARINAĞI nın Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 390 m iskele (-1m / -15 m) dir. Özellikle büyük balıkçı teknelerinin yanaşma ve yük boşaltmasına uygun oaln barınağın Toplam tekne Kapasitesi 200 dür.



İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Var, 16.11.2005, ÇED Durumu Var, 10.01.2005 olarak kayıtlarda geçmektedir. Kayıtlarda İşletmeci olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yazmaktadır ancak bugüne kadar devir yapılıp yapılmadığını hakkında bilgim yok.



Bunun dışında kayıtlarda toplam 115 tekne kapasiteli 26 45 16E, 38 40 11 N koordinatlarındaki 450 metrelik rıhtımıyla Eski Foça Doğal Barınma yeri belirtilmiştir. Yukarıdakı harita fotoğrafının sağ tarafındaki üçgen şeklindeki yer. Ayrıca Foça koyunda tonozda duran onlarca tekneye rastlamanız mümkündür.
 

   Foça (Yunanca: Φώκαια, "Phocaea"), İzmir'in kuzeyinde yer alan bir sahil ilçesidir. Kent Antik Çağda bir İyon yerleşimi olarak ortaya çıktığında civar denizde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış, sözcük günümüze Foça olarak gelmiştir.

   Foça (Phokaia) adalarında yaşayan foklardan adını alan Phokaia, Aiollar tarafindan MÖ 11. yüzyılda kuruldu. O zamanlarda en önemli İyonya'nin yerleşim yerlerinden biri olan Phokaia'de İyon yerleşimi MÖ 9. yüzyıl da baslamistir. Tarihte usta denizci olarak bilinen Phokaialılar, ayrıca mühendislikteki gelişmişlikleri ve başarıları ile Ege, Akdeniz ve Karadeniz'e de birçok sayıda koloni kurmuslardir. Foçalılar'ın tarihte bilinen kurmuş olduğu önemli kolonilerden bazıları: Karadeniz'deki Amysos (şimdiki Samsun); Çanakkale Boğazı'ndaki Lampsakos (şimdiki Lapseki); Midilli Adası'nda Methymna (şimdiki Molyvoz); ve Avrupa'daki Elea -şimdiki Velia- (İtalya); Alalia (Korsika); Massalia -şimdiki Marsilya- (Fransa) bunlardan bazılaridır.

  Ayrıca Phokaialılar İyonya'da, doğal altın-gümüş karışımı kullanarak "elektron" sikkeyi tarihte ilk defa bastıranlardan biri olarak bilinmektedirler. Elbette bu medeni ilerleme o zamanın birçok uygarlıklarını da etkilemiş ve onları Anadolu'ya çekmistir. Cenevizliler şimdiki Yenifoça'yi ilk kuranlardandır.

Foça sırasıyla tarihte; 13. yüzyılda Çaka Bey tarafindan alinarak Çaka Bey'in yönetimine, daha sonra ise Saruhanoğulları Beyliği'nin yönetimine geçmiştir. 1455'te ise Osmanlı Padişahı II. Mehmed, büyük fetihten sonra Foça'yı alarak Osmanlı topraklarına dahil etmiştir.

Bu gibi medeniyetliklere ve topluluklara merkez oluşturduğu icin Foça önemli bir arkeolojik merkez haline gelmiştir. 1953 yılında başlayıp ve günümüze kadar aralıksız devam edip gelen kazılarda, Helenistik döneminden kalan tiyatro, Athena Tapınağı ve Kutsal Alanı, Liman Kutsal Alanı (Kibele'ye ait olduğu düşünülmekte) ile Pers Anıt Mezarı (Foça'nın 7 km doğusundaki "Taş Ev" olarak bilinen) ortaya çıkarılmıştır. Bahse konu Pers Anıtı; bölgeyi MÖ 492 yılında istila eden Ahamenid-Pers Ordusu komutanları için bir anıt olarak yapılmış; daha sonra mezar, ağıl, gözetleme noktası, mola yeri gibi amaçlar için kullanılmıştır. Anıt; Anadolu' da bulunan ender Pers yapılarından birisidir.

Foça hakkında Piri Reis Kitab-ı Bahriyesinde ;
 

  Diye bahseder. 

   Eski foça dan Foça ya gelirken benim en zorlandığım yer Arslan burnu olmuştu. Gerçi daha sonra burnu açık geçmek gerektiğini öğrendim ama, baya dayak yemiş ve kendimi sanki Horn burnunu geçiyor sanmıştım. Bu sefer daha rahat geçebileceğimi umuyorum.

   

0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -30 Aliağa Çakmaklı- Yenifoça


Çakmaklı Aliağaya, Yenifoça dediğimiz Fevzi çakmak Mahallesi ise Foçaya bağlı olmasına rağmen birbirine çok yakın iki barınma yeridir.
 

Aliağa Çakmaklı Balıkçı Barınağının Koordinatı 26° 54' 13''E, 38° 45' 06''N, Ana Mendirek Boyu (m) 160, Tali Mendirek Boyu (m) 48, Rıhtım Uzunluğu 123 m olup derinlik bilgisine rastlamadım.
Toplam Kapasitesi 45 tekne olan barınağı kimin işlettiği de kayıtlarda maalesef yok.
   



26 50 21 E, 38 44 34 N koordinatlarındaki Yenifoça Balıkçı barınağı nın ana mendireği 135 m, tali mendireği 35 m olup rıhtım uzunluğu 90 ve 57 m dir. Kayıtlardaki derinlik bilgisi ise -1 m dir. 10.03.2004 tarihli Ced durum raporu olan barınağın imar onayı olmayıp kira ile S.S.Yeni Foça Su Ürünleri Koop i,şletmektedir. Toplam tekne kapasitesinin de 95 tekne olduğu yazıyor.

   

0 yorum:

Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -29 Şakran-Aliağa


    Aliağa İzmir ve Bergama uygarlıklarından izler taşımaktadır. Ege denizi kıyılarında sayıları 30'u aşan Aiol kentleri arasında en büyük ve önemlilerini oluşturan 12 kentten 4'ü Aigai, Kyme, Myrna ve Gryneion ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.Menemen ilçesine bağlı iken 1982'da ilçe yapılmıştır. Aliağa'da eski yıllarda tarım ana ekonomik faaliyet kolu iken, devlet ve özel sektör yatırımlarıyla sanayi ve liman kentine dönüşmüştür.

   Çandarlıdan Çıkınca Aliağadan önce 27 03 39 E, 38 53 20 N koordinatlarında Şakran Dereağzı barınma yeri var. Geçen gezide Çandarlıdan doğru Yenifoçaya gittiğim için buralara uğrayamamıştım.


 


    Çandarlı burnundan 114 dereceye 6,5 dm gittiğimizde yeni yapılan konteyner limanınına teğet geçerek dere ağzına ulaşmak mümkün. Kayıtlarda toplam 55 tekne kapasiteli olarak belirtilen barınma yeri hakkında daha çok bilgiye gidip gördükten sonra ulaşacağım.



   Aliağa Balıkçı Barınağı ise Çandarlıdan 7,5 dm mesafede adeta çanağın içinde olan bir yer.
Koordinatı 26° 58' 33''E, 38° 48' 30''N olan barınağın Ana Mendirek Boyu (m) 289 Tali Mendirek Boyu (m) 73, Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 55 m (-1 m)

Toplam Kapasitesi 125 tekne olan barınağı S. S. Aliağa Su Ürünleri Kooperatifi kiralama şekliyle işletmekte.İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Var, 19.04.2001 ÇED Durumu yok.


   
 
    Bu belgeleri neden ekleme ihtiyacı duydum? Sizlerle barınak bilgilerini devletin yaptırdığı bu çalışmalara dayanarak paylaşıyorum. Ancak İzmir körfezini çalışırken Urla dan sonra verilen koordinatların yanlış olduğunu tespit ettim. Yanlışlık koordinatlarda kayma şeklinde yapılmış. Mesela Çeşmealtı nın koordinatlarını girdiğinizde Özbek, Özbek in koordinatlarını girdiğinizde Balıklıova çıkıyor. Gümüldür hariç şimdilik tespit edebildiğim kadarıyla Bodruma kadar böyle. Sonrasına da bir ara bakacağım. Devletin yaptırdığı bu çalışmaya ne denir bilemiyorum...





0 yorum: