6-Kemer Balıkçı Barınağı Çanakkale/ Biga

Değirmenciköy Kemer arası yaklaşık beş dm. Kemer Balıkçı barınağı girişinde döküntüler oluşmuş. O civara bir şamandra koymuşlar. Ancak şamandra net görünmüyor. Beni de arkamdan gelen balıkçı teknesi uyardı. Kemer de bir kooperatif kurulmuş olmasına rağmen değişik nedenlerle başarılı olamamışlar ve şu anda barınakla Kemer köyü Muhtarlığı ilgileniyor.

                                                                    Kooperatif Binası

                                      Kemer Balıkçı Barınağı Mendireği

Barınağın mendirek boyundaki rıhtımına gırgır tekneleri yanaşmış. Tam karşıdaki rıhtımda da küçük özel tekneler baştankara olmuşlar. Ancak onlar da kendilerine balıkçı diyorlar. Oldukça dolu bir barınak. Mendireğin köye bakan tarafındaki rıhtımda bağlı olan bir saç tekneye aborda oldum. Gerçi saç teknenin Devekuşundan yüksek olması nedeniyle zor inip çıktım ama , pek yapacak bir şeyim de yoktu.
Kemer tarihi bir köy. Hala arkeolojik kazılar devam etmekte. Simülasyonlarda da belirttiğim üzre Hellen döneminden kalan Parion antik kenti  buradaymış. Köy sit alanı. Her adımda eski bir binaya rastlıyorsunuz.




Köy meydanından deniz kıyısında ilerlediğinizde karşınıza çıkan köprünün bulunduğu dereye küçük tekneler bağlanmış. Dere yatağı rıhtım olarak düzenlenmiş. Yelkenli teknelerin girmesi imkansız. Demirciköy Barınma yerinde rasladığım bir balıkçı gence kahvede rastladım, Bana dere yatağı için aynı Venedik gibi değil mi? dedi.

                                              Kemer- Çanakkale deki Venedik

 Köyün de içinde bulunduğu koyda İçdaş ın termik santrali var. Oraya büyük bir liman yapmışlar. Kömür yüklü gemiler yanaşmaktaymış.
Burada yeni bir derinlik ölçüsü de öğrenmiş oldum. Barınağın derinliklerini sorduğumda bana ‘’ abi derin. oraya koca gırgırlar giriyo beya ‘’ dediler. Demek ki gırgır giriyorsa mesele yok. Her tekne girebilir. 

Bundan sonraki durağım Şevketiye olacak.

0 yorum: