Karabiga dan Mürefte ve Hoşköy e geliş


22.Mayıs.2013
 Sabah Karabiga sokaklarını dolaştım. Dikkatimi çeken kadınlar kooperatifi oldu. Kadınlar bir kooperatif kurmuşlar bir lokanta ve bir dikiş atölyesi işletiyorlar. Kooperatif lokantasında bir çorba içtikten sonra yanıma suyumu alarak bağlandığım yerden çıktım.





  İç barınaktan çıkar çıkmaz ana yelkenimi açtım. Denizin üzeri çarşaf gibi. Bir ara suyun dibi görünüyor sandım ancak daha sonra bunun gökteki bulutların yansıması olduğunu anladım.
  Akşam bana geldiğim yönde hep dalga olur diyen balıkçının Şarköy yönü tarifine göre gidiyorum. İkinci çakarı görünce dosdoğru ilerle. Dün akşam kaç dereceye veya hangi yöne diye sorduğumda burnunun dikine demişti.
   Ufuk puslu kara görünmüyor. İkinci feneri de gördüğümde zaten çıktığımdan bu yana destek veren rüzgar arttı. Buraya gelene kadar floku da açmıştım zaten. Yapraklanmayacak kadar orsaya girerek motor yelken ilerliyorken benim karabina ötmeye başladıç yani motoru stop etmenin zamanı gelmişti.
   330 derecede yapraklanmayacak orsa açısını yakalamış devam ediyorum. Şarköy olur, Mürefte olur fark etmez. Nasılsa tanıdığım bölge. Asıl benim için önemli olan Perşembe ve Cuma günkü lodosta barınacak bir yer. Bu arada karşılıklı iki gemi önümden geçti. uzağımdan geçenleri hiç saymıyorum. Önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak yoluma devam ediyorum.



    Yaklaşık 12 dm yol geldim sabahtan bu yana. Bu arada karabina sustu. Çanakkale tarafından iki büyük gemi İstanbul tarafından da bir gemi geliyor. Motoru çalıştırdım . Yelkenle 2,5-3 Dm hız yaparken motor takviyesiyle hızım 3,5-4 dm ne ulaşıyor. Önümden önce UN:Ro-Ro peşinden de Arkas ın konteyner gemisi yukarı çıktılar. 





İstanbul tarafından gelen geminin önünden geçebilirmiyim diye motora gaz verdim. Ancak Çanakkale yönüne inen gemi rotasını değiştirdi. Ben de rahatlayarak motorun gazını kestim. Motor yelken 3,5 -4 dm süratle ilerliyorum.
   Yol boyunca 330 dereceye dümen tutmama rağmen akıntı beni aşağıya atmış. İlk kerterizimin yaklaşık 1-2 mil aşağısındayım. Bu yer kesin Şarköy değil. Mürefte de değil. Sanırım eriklice denen sarköy Mürefte arasındaki bir köy. Rüzgar arada hızlanıyor ama genelde hafif esiyor. Fakat rüzgarın yönü lehime değişti daha yukarıya gidebiliyorum.
   İleride görünen yerin Mürefte olduğunu tahmin ediyorum. Şu ana kadar 16 dm gelmişim. Dün akşamki ölçümümde Şarköy 18 mil Şarköy Mürefte arası da 4-5 mil idi.
  Rüzgar açım gittikçe daralıyor. Floku kapatarak anayelken motor gidiyorum hızım 3 dm ne düştü.
   Mürefte ye yaklaştım ama artık rüzgardan yararlanamıyorum. Mürefte önünde yelkeni kapatarak yaklaşık 1 mili tamamen motorla devam ettim.
   Mürefte barınağı boş, ancak in cin bir de benden başka kimse yok . Okey oynamaya kalksak dördüncü bulamayacağız. Şehre uzaklığı da 2-3 km . 



Mürefte barınağından çıkarak 3 mil ilerideki Hoşköy barınağına yönlendim. Hoşköy de en azından tanıdığım kişiler var. Ayrıca Uçmakdere ye de çok yakın en azından akşam banyo yaparım.
   Hoşköye bağlanarak Barınak kahvesine yöneldiğimde Seçim in el salladığını gördüm. Çaylarımızı içtik . daha sonra beni arabasıyla Uçmakdereye getirdi. Yarın sabah ekmek arabasıyla geri dönüp iki gün hava düzelene kadar Hoşköy de teknede kalacağım.Meteoroloji perşembe ve cuma günü için 40 knot lara kadar lodos eseceği tahminini yapmakta.
 
  Tekirdağ dan çıktığımdan bu yana tam 30 ncu gün. Marmara denizi kıyılarında 380 dm yol yaptım.Geçen sene Tekirdağ dan İzmir e 500 dm yol yapmıştım. Yaz sonunda  toplam olarak 1000 Dm yol yapmış olmak istiyorum

   Şimdi  bazı mecburiyetlerden dolayı biraz dinlenmek ve daha sonra Devekuşu ile yaz sonuna kadar denizde olacağım. Tabi bu sefer yalnız değil. Eşim Aynur u da yanıma alarak Marmara – Avşa- Paşa limanı adalarını onunla beraber ziyaret etmeyi planlıyorum
 
   Devekuşu hala satılık. görmek isteyen dostlar Hoşköy balıkçı barınağına görebilirler.
 

0 yorum: