Karabiga



21. mayıs 2013
 
  Sabah 9.00 da Erdekten sabah esen doğu rüzgarıyla çıktım. 



Çıkar çıkmaz hemen yelkenlerimi açarak motoru stop ettikten sonra apaz aldığım rüzgarla oldukça hızlı ilerliyorum. Aslında Karabiga için 275 dereceye gitmem lazım ama kolayıma gelen seyirle 210 dereceye yani erdeğin tam karşısına dığru ilerliyorum. 
                                                 Devekuşu Erdek te

  4-5 mil geldikten sonra hava kaldı. İnatla rüzgar bekliyorum. Bu arada kendime bir kahve yaptım . bari güneşleneyim diyerek t-sörtümü çıkardım. Bir sigara yaktım. Sigara bitene kadar rüzgar çıkmaz ise motor çalıştıracam. Bir yerden esecek mutlaka, bu inadım 1,5 saat sürdü ve inadım kırıldı.Motoru çalıştırarak ilerde deniz yüzeyinde görünen kırışıklığı yakalamaya çalışıyorum.
  Bu arada benim bayrak hiç oynamıyor. Ama her halukarda anayelkenim açık.
  Okuduğum kitaplarda bazı üstatlar enselerine gelen rüzgardan yönünü tayin ederlermiş. Ben rüzgar gülü ile dahi yapamıyorum.
Bu arada bayrak kımıldanmaya başladı . bir süre sonra da karabina ötmeye başladı. Karabina ötmeye başladıysa 3 mil sürat yapabiliyorum yelkenle.
  Bayrağın üst tarafını bir haklata karabina ile takmıştım, bayrak rüzgardan sallandıkça iki metal birbirine sürtünerek ses çıkarıyor. İlk zamanlar beni rahatsız eden bu sesi şimdi rüzgar şiddetini ölçmek için kullanıyorum. Karabina ötmeye başlamışsa 2,5-3 Dm. Hem karabina ötüyor hem de bayrak lap lap yapıyorsa en az 4 dm sürat yapabiliyorum. Ve bu esnada palanın titreşimlerini de elimde hissediyorum.
   Karabina ötmeye başladı. Motoru stop ederek devam. Hızım 3,5- 4,3 arasında değişiyor. Yönüm 240, yani koyu dolaşacağım. Olsun rüzgar nereye götürürse demedik mi?
  Karabiga bölgesinin haritası yok. Tahminen 17 dm hadi ben yolu uzattım 20 olsun. Yola çıkalı 6 saat oldu . hızölçere göre de 14 dm yol gelmişim. Karşı kıyılar puslu net seçilmiyor. Tahminen şurasıdır diyerek yaklaşıyorum. Mümkün olduğunca orsa sınırından daha yukarı açmıyorum tekneyi ki hazır bulduğum rüzgarla ilerleyebileyim.
  Saat 15.00 oğlum telefon etti. Rüzgarı dar apaz almış ayaklarımı da uzatmış ilerde gördüğüm bir su deposu nu kerteriz almış ilerliyorum. Yerleşim yeri varmı diye  de bakınıyorum bir yandan 3 dm sonra 17 dm yol yapmış olacağım. Rüzgar iyi keyfim yerinde kuzucuklar azar azar geliyorlar. Ha kuzucuk dedim de. Geçen sene Gelibolu dan , daha sonra Ayvalık- dikili arası ve Foça Karaburun geçişlerindeki koyun sürülerinden bu yana kuzucuklardan korkar oldum. Ama kuzucuklar olmayınca yelken de olmuyor. Kuzucuklara alışmam lazım ama koyun sürüsü olarak ta gelmeseler iyi olacak.
   Rüzgar şiddetini arttırdı. Benim kerteriz su deposu civarında Karabiga yok. Şimdi kerterizim bir yukarıdaki burun. Burun görünüyor ama etrafında bir yerleşim yeri olup olmadığı görünmüyor. Rüzgarla beraber dalgalarda büyümeye başladı. Orsa gitmek zorundayım. Flok ha bire su koy veriyor. Floku yarıya düşürdüm . Hızım 4 dm. Dalga yandan geliyor. Rüzgar orsadan şiddetli. Ana yelkene Camadan deneyim dedim. Ana yelken camadan flok yarım.


   Rüzgar estiği müddetçe dalgalar sallamıyor. Rüzgar şiddetini azalttı. Dalgalarla boğuşmaya başladım. Camadanı çözsem mi yoksa böyle devam mı? Aklımdan bir sürü formul geçiyor. Kuzucuklar geldi gitti şimdi fil sürüsü geliyor. Karşımda Kara biga göründü. Yaklaşık 3-4 dm yolum var.
   Motoru çalıştırdım 1nci vites gaz vermeden gidiyor. Bu ara bir da video çekmeyi denedim . iki dalgayı üst üste yediğimde de tırsarak çekimden vazcaydım.

                                     Çekebildiğim kadarıyla 1 dakika 33 saniyelik Video görüntüsü


Orsa gitmem gerekiyor. Flok gene yapraklanmaya başladı. Floku kapatarak motor camadanlı ana yelken ilerliyorum.
Karabiga barınağına girdiğimde 8 saat 15 dakika olmuş Erdek ten çıkalı ve  24 dm yol yapmışım . Direk gelseydim 17 dm olacaktı.Bugün de günlük mesai tamam hatta 15 dakika fazla mesai de yaptım. Olsun. Rüzgarın götürdüğü yer demedik mi?
  Barınağa bağlandıktan sonra öğrendim ki orası her havada dalga yaparmış. Biraz yukarıdan Avşa adasının altından geçseymişim bu sıkıntıyı yaşamayacakmışım.
  Öğrenecez.

0 yorum: