İstanbul da bir Doğal Barınak '' HALİÇ ''

   Haliç İstanbul için bir doğal barınak. Galata körüsü ile Unkapanı köprüsü arasındaki kıyı şeridi, her ne kadar Turyol motorları ve belediye nin çalışma tekneleri tarafından işgal edilmişse de  Unkapanı köprüsünden Kağıthane deresine kadar uzanan karşılıklı iki kıyı şerinde tekneler barınabilme olanağına sahip ve barınmakta.

                                                          Halic girişinin Eminönü yakası

                                      Haliç Girişinin Karaköy (Galata) yakası)

    Halice Eminönü kadıköy ve Üsküdar arsında çalışan tur motorları, şehir hatları vapurları en fazla dalga kadıran deniz polisi ve İst. Belediyesinin Çevre adlı botlarının yarattığı karmaşa arasında girebilmek özellikle küçük tekneler için bir kabus. Hele hele Galata köprüsü altında ters yönünüzden gelen bir tur motoruyla karşılaşırsanız vay halinize.
   Özellikle yelkenli teknelerin köprü yüksekliğinden dolayı Halic e girebilmeleri imkansız. Eskiden köprülerin haftanın belirli günlerinde açıkmasıyla sağlanan giriş ve çıkışlar, köprülerin bakım onarım ve açılması işinin 2013 yılında ihale ile verilmesi neticesinde köprüler artık mutad olarak açılmıyor. Galata köprüsünün 6,20 m Unkapanı köprüsünün 7,5 m yüksekliği Devekuşu2 nin bile direğini indirmeden Halice girmesine imkan vermiyor. Köprülerin açılması için hizmet bedeli olan en küçük tekne için 404 Tl + KDV yi önce ödeyecek ve daha sonra köprünün açılacağı gün ve saat için yetkilierden haber bekleyeceksiniz. Sakın ha köprü açık bende aradan sıyrılayım giriç veya çıkış yapayım derseniz kaçak geçiş ücreti yazılıyor. Bu konunun detaylarını verdiğim linkte ve İst. belediyesi deniz hizmetleri müdürlüğünün sitesinde bulabilirsiniz.http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/BilgiHizmetleri/Yayinlar/Documents/HizmetTarifeleri/2013/DEN%C4%B0Z%20H%C4%B0ZMETLER%C4%B0.pdf

 Halic in yirmi sene öncesine kadar olan pisliği günümüze gelindiğinde azalmışsa da  değişik nedenlerle nispi olarak kirlilik devam etmekte. Halic e rastgele tekne bağlamanın dışında, (rastgele bağlamada değnekçiler devreye girip sizin teknenize baktıklarını söylüyorlar ki her vatandaş haliç kıyısında gezerken sizin teknenize en az onlar kadar bakıyordur.) Ayvansaray da Haliç Su Ürünleri derneği ve onun bitişiğindeki Haliç kooperatifinin çekek yeri, Hasköy de ve Ayakapı da koopereatiflerin önüne küçük teknelerinizi bağlayabilirsiniz.(şimdilik)

   Halic in orta su derinliği yaklaşık 30 metre civarında olmasına rağmen bu derinlik Kağıthane ve Alibeyköy tarafına gidildikçe 4- 4,5 metrelere düşmekte, kıyılara yaklaşıldığında da 2 metrenin üzerinde derinlik bulmak güçleşmektedir.



 Haliç te Eyüp ten sonra Kağıthane deresine uzanan hatta temizleme işlemlerine devam edilmekte.

        İst Belediyesi Deniz Hizmetleri md. tesisleri ve temizleme de kullanılan bariyerler.

 Haliç doğal barınma yeri olmakla birlikte dalga kaldırmaması özelliğiyle kürek ve yelken yarışları için adeta bulunmaz bir imkan sağlıyor. Bilgi Üniversitesi Yelken kulubu, Kadir Has Üniversitesi Kürek takımı, Hasköyde Bayoğlu Yelken kulubu çalışmalarına Haliçte devam ediyorlar.

 Halic in özelliklerini keşfeden İspark, Kalamış ve Fenerbahçe marinadaki başlayacak olan inşaat faaaliyetleri neticesinde oradan ayrılmak zorunda kalacak teknelerden gelebilecek rantı da hesaba katarak, Haliçte tekneler için eni 3 boyu 10 metre ebadında 66 adet yüzer iskeleyi Eyüp ve Beyoğlu kıyılarında faaliyete geçirmeyi planlıyor. Bunun yanısıra İsparkın raf tekne barınakları projesini de gündeme getirmiş olması umarım küçük tekneler için olumlu olur. http://www.ispark.com.tr/Haberler/362/Tekneler-Rafa-Kalkiyor/130.aspx



0 yorum: