Avşa ve Ekinlik Adası

 Salı günü Önce Ekinlik oradan da Avşa ve Erdeğe gitmek üzere Hoşköy den saat 11.00 de çıktık.Ekinlik adasına yaklaşırken şiddetlenen poyraz ve kabaran dalgalar nedeniyle Ekinlik adasının kuzeyinden geçmek Devekuşu2 için zorlaştı ve adanın güneyinden geçerek yerleşim yeri olan mevkiye geldik. Poyraz ve akıntı nedeniyle zorlanarak ta olsa geldiğimiz yerde özel konutların önünde yapılmış iskeleler ve bir adet büyük iskele dışında bağlanılacak yer yoktu. biriki balıkçı teknesi ve özel tekne tonozda dalgaların etkisiyle sallanıyordu. Avşa merkezin de de İDO nun yanaştığı iskele dışında yer yok. Ancak kıyıda demirde kalma şansı var. Bu durumda Avşa(Türkeli) adasının kuzeyinde Marmara adasına bakan burna (40-32-10 kuzey  27-30-36 doğu koordinatlarındaki yeni inşaa edilen ancak hiçbir tesisin olmadığı ve ihalesi için beklenilen barınağa girdiğimizde saat 16.00 yı bulmuştu.
    
                                                         Avşa Adası   Yeni Barınak

   Barınak anayola 500 mt mesafede. Ana yoldan yarım saatte bir dolmuşlarla Avşa merkeze gidebilirsiniz. Avşa adasında Avşa ile Yiğitler köyü arasında benzinlik bulunmakta.Barınakta şimdilik hiçbir tesis yok.

   Biraz oyalandıktan sonra Avşa adasının Türkeli adasına bakan tarafındaki Yiğitler (Araplar) köyü balıkçı barınağına gitmek üzere hareket ettik.Rüzgar kafadan geldiği ve yelkenimde sıkıntı olduğu için kısa mesafeyi sadece Motorla geçmeyi düşündüm.   Devekuşu2 yi kafadan gelen dalgalar dan dayak yiyerek 3 Dm mesafedeki burna kadar gelip sonra güneye dönerek dalgaları arkadan alarak Yiğitler Balıkçı barınağına girdiğimizde saat 18.30 du.


 Bu gezide ilk defa bana eşimde katıldı. Eşimin ilk denemesi olduğu için biraz tedirgin olmasına rağmen bana pek bir şey elli etmemeye çalışması da gözümden kaçmadı.Umarım tekrar gelir.
  Hava Pazar gününe kadar şiddetli poyraz 20- 30 knot eseceği için barınaktan Devekuşu2 ile çıkmak imkansız mecburen bekleyeceğiz.
                            Yiğitler Balıkçı barınağıının akşamüzeri tepeden görünüşü

  Yiğitler Balıkçı barınağı 40-29-50 kuzey 27-31-30 doğu koordinatlarında iki bölümden oluşan yaklaşık 200 tekne kapasiteli bir barınak. Barınağa girdiğinizde tam karşınızda feribotların yanaşması için yapılmış bir rampa , onun içeri doğru devamında misafir teknelerin yanaşabilmesi için ayrılmış rıhtım ve ikinci bölüm olan daha sığ alanda da Balıkçı ve küçük teknelerin yanaşması için ayrılan yerin yanında çekek yeri mevcut.
  Derinlikler 2 ila 5 metre arasında  değişiyor.
                                                         Yiğitler Balıkçı Barınağı
                                       Yiğitler Balıkçı Barınağı Çekek Yeri

                Yiğitler Balıkçı Barınağında Misafir Teknelere ayrılan yerdeki doluluk oranı  

Yiğitler balıkçı barınağında Teknenize kadar elektirik ve su alma imkanınız var. Barınak görevlisi İsmail Özkan misafirleri gayet güleryüzle karşılamakta. İsmail Bey e 0535 4911567  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz. Barınakta mevcut çeşmeden içme suyu alabilir her yarım saatte bir hareket eden dolmuşlarla Avşa ya gidebilirsiniz. Misafir tekneler boylarına göre 20-50 tl arası bağlanma ayrıca  elektirik su alınırsa 10-15 tl   ücretle konaklayabilirler
   Hava muhalefeti nedeniyle planladığımız Erdek ve Marmara adasını şimdilik iptal ettik ve Avşa. merkeze giderek zaman geçirmeye çalıştık.Bana Avşa mı Yiğitler mi diye sorarsanız kesinlikle Yiğitler.

                                                                             Avşa
               
      Yazları Avşada yaşayan dostum Savaş Bey bize güzel bir ada turu yaptırdı. Poyraz estiğinde adanın güneyinde yer alan koylar denize girmek için çok müsait. Tabi dir ki lodos ta da ters yönde denize giriliyor.
    Yiğitlere güney den yaklaşırken barınağı gördüğünüzde iskelenizde kalan burnun açığında sığlık var dikkat edilmeli.

2 yorum:

  1. Yiğitler poyraza kapalı ama yine de rüzgarı kafadan alacak şekilde aborda olmak en iyisi.....Yoksa şlap şlap seslerinden kurtulmak çok zor...

    YanıtlaSil
  2. Eşinizle güzel bir deneyim olmuş.Ayrıca adamız hakkında güzel, değerli bilgilere yer vermişsiniz.Teşekkür ederim

    YanıtlaSil