PAŞALİMANI ADASI

   24 Eylül 2015 Saat 12 30 da Mürefte den ayrıldım ve Kapıdağ yarımadası yolculuğum başladı. Harita üzerinde yaptığım çalışmaya göre çıkıştan sonra 118 dereceye rota tutarsam 21 dm sonra İlhanlı köyüne varmam gerekiyor. Hava açıkve rüzgar yok denecek kadar az. Buna rağmen ana yelkenimi açtım, motor yelken ilerliyorum.  Hayırsız adaya yaklaşırken gemi yolunda Çanakkale yönüne giden bir Çin bayraklı tankerin dümen suyunda sallandıktan sonra Hayırsız adayı bordoladım.

                                                         Marmara Adası

   İskelemde Marmara sancağımda Ekinlik adası var. Kuzeyden gelen akıntı nedeniyle güneye düşmem sonucu  rotamı 100 derece olarak yenilemek zorunda kaldım.Artık Marmara boğazındaydım, akıntının şiddeti ve rüzgarın artmasıyla oluşan dalgalar daha önce 4,5 dm olan süratimi zaman zaman 2,5 dm ne düşürüyordu.
    Sancağımda Avşa Adasını bordoladığımda birden kararımı değiştirerek geceyi Paşalimanı adasında geçirmeye karar verdim. Koyun adasının batısından paşalimanına ilerelerken güneş batmaya koyulmuştu. Ağır ağır Paşalimanına ilerleyerek daha önce feribotların kullandığı iskeleye bağlandım.





                                                          Bağlandığım iskelenin sabah hali

           Paşalimanı çok sakin doğal bir yerleşm yeri. Yaklaşık 1,5 km mesafede Harmanlı adında ikinci bir mahalle var. Okul yok. Çocuklar Erdekte okula gidiyorlar. Sağlık ocağında sadece hemşire olduğu, doktorun haftada bir gün geldiği söylendi.
           Sabah erkenden Ppaşalimanı mahallesindeki iskeleden, adayı güneyden dolaşmak için ayrıldım. Akşam sohbet ettiğim adalı lar feribotun Paşalimanı sığ olduğundan, Balıklı köyüne yanaştığını söylemişlerdi. Balıklı da sakin küçük bir köy. Devamında adanın doğusundaki burnu geçerek kuzeye poyrazlı burnuna doğru yöneldim.

                                                                        Balıklı Köyü

            Burnu döndükten sonra kuzeye fenere doğru ilerledim. Fenerin önündeki ve feneri döndükten sonra Tuzla köyüne ilerlerken kayalık ve döküntüler çok tehlikeli. Tuzla köyünde en derin yer 2.60, dolayısıyle yelkenli teknelerin girişi neredeyse mümkün değil.
            Tuzla köyünün hemen yakınında eskiden tuz imaliiçin faydalanılan bir göl var.

                                                                      Döküntüler
                                                             Tuzla Köyü Barınağı

               Tuzla dan Narlıya günün değişik saatlerinde feribot olarak ta çalışan tekneler mevcut. Ayrıca balıkçı tekneleri de talep olması halinde yolcuları narlı ya  taşıyorlar.

0 yorum: