Marmara Adasında Gezinti (1.nci gün)

     Yıllardır tam karşımda olmasına rağmen Marmara Ada sına gidemedim. Çok yakında (15 Dm) olduğu için ha bu sefer geçerim bir sonraki sefer derken, sonunda karar verip Marmara Ada sının etrafında bir dolaşmaya karar vererek Mürefte den öglen saatlerinde çıktığımda hava sakin rüzgar hemen hiç esmiyordu.
     Rotayı Hayırsız Ada ya tutarak yola çıktım. Önce Saraylar a mı yoksa Marmara ya mı uğrasam diye düşünürken hayırsız ada ya vardığımda önce Cınarlı Köyü ne uğramaya karar verdim.


                                            Marmara ya doğru Hayırsız ada görüntüsü

   Hayırsız  adayı bordaladığımda karşımda Çınarlı barınağının mendireği ve barınak önündeki kayalık belirdi.Özellikle gece kayalık üzerindeki fenerin arızalanması halinde ciddi sıkıntı yaratabilecek bir kayalık.GeceÇınarlı ya girmemek en iyi karar olur . Çınarlı barınağı köye yaklaşık 1,5 km mesafede, çekek yari ve tamir atölyesi bulunan bir yer. Ne amaçla orada olduğunu bilmediğim iki feribot rıhtıma bağlanmış. Zorunlu haller dışında girmeye ihtiyaç duyulmayacak bir barınak.


   Çınarlı köyüne yürüyerek gitmek sıcak havada zor geldi ve yaklaşık yarım saat oyalandıktan sonra Çınarlıdan çıkarak rotayı Saraylar a çevirdim. Doğrudan Saraylara giderek en son Çınarlı ya uğramış olsaydım,toplam yolumu 7-8 Dm kısaltmış ta olacaktım.
   Tekrar Hayırsızı bordoladığımda  karşımda anakara adası belirdi. Biraz daha kuzeye gittiğimde haritada gördüğüm bir koy olacaktı. Geceyi olmadı koyda demirde geçiririm diye hayal ediyordum.

                                                           Anakara adası

       Geceyi geçirmeyi hayal ettiğim koy mermer sanayii tarafından talan edilmiş olduğu gerçeğiyle karşılaştıktan sonra Saraylar a gitmekten başka çare kalmamıştı. Saraylar barınağına yaklaşırken köyün sırtında oluşmuş mermer molozu dağlarını görünce vah vah demeden edemedim. Acaba o moloz yığınları dağlaşmadan başka bir şekilde değerlendirilemezmiydi. Söylentiye göre onlardan mıcır yapılarak yok edilecek ve mevcut bulundukları yer güzelleştirilecekmiş...

                                     Köyün arkasındaki mermer molozları

   Barınağa girdiğimde iskelemdeki rıhtıma o anda orada bulunan bir tekne ekibi ve restoranın çalışanlarından birirnin yardımıyla kolayca bağlandım.Akşam olduğunda Murat Sucubaş ziyarete gelerek ada hakkında bilgilendirdi ve akşam gezintisinde refakat etti.

                                                       Devekuşu  Saraylar rıhtımda







    Saraylar da mermer bolluğu olduğu için yolların kenarları bariyer şeklinde mermerle kaplanmış. Bunun dışında barınağın etrafı bir festival sırasında oraya gelmiş olan heykeltıraşların eserleriye süslenmiş. İstanbul dan Çanakkale yönüne giderken veya tersi istikamette seyirde önerebileceğim uygun bir barınak.


Yarın :Saraylardan çıkış, Asmalı, Marmara ve Mürefteye varış





0 yorum: