Nede Olsa Bu da Bir Hazırlık Değil midir?

   Hangi tarafa , nasıl bir planlama yaparak gitmeli demiştik ya. Devekuşu ile hangi tarafa gideceğimize karar verdik. Marmara dan çıkarak Ege ve devamında Akdeniz. İlerleyen yıllarda tahminen üçüncü yılda da Karadeniz.

   Kıyı kıyı tüm Türkiye hayalini  gerçekleştirmek için  bitiş süresi kısıtlaması yok.  3 yıl sürer 4 yıl sürer önemli değil, yeter ki hayatta olmaya devam ediyor olalım. Her yıl Başlama zamanı 23.Nisan 2016 tahmini bitiş zamanı 29.Ekim 2106 olarak varsaydığımda yaklaşık her yıl altı aylık zamana sahibim. Güne vurursak 180 gün.  Her zaman hava şartları uygun olmayacağından,bu sürenin sadece yarısında belki üçtebirinde yol yapabilme şansı olacak. Demek ki yaklaşık 100 günüm var.

   Birinci etapta Tekirdağ dan Hatay a kadar olan toplam mesafe girdisi çıktısı ile toplam 2000 dm. Elimizdeki tekne 5.70 boyunda Devekuşu. Ulaşabileceği maksimum hız 5-5,5 dm ortalama hız 3-3,5 dm. Günde yol yapılabilecek süreyi  ortalama 8 saat düşünürsek ki çok yorucu olur. Günde katedilecek mesafe 20 dm mili olarak hesaplanabilir ki 100 günde 2000 dm yol katedilir dersek ne kadar yanılırız? Bu hesaplama çok yanıltıcı olabilir ama dedik ya hayal…

  Demek ki zamanı ve günde alınabilecek mesafeyi ikinci planda düşünmekte fayda var. Hava şartlarına göre olabildiği ve olduğu kadar. Bazen yelken bazen motor çoğu zaman ikisi birden itici güç olacak Devekuşu için.  Asıl amaç denizde olmak değil mi?

   Yapılması gereken hazırlıklar içinde Teknenin hazırlığı en önemlisi elbette. Yelkeni,halatları, motor bakımı,eksiklerin giderilmesi vs. Bu konuda Devekuşu nun en önemli eksiği vardevela. Ancak büyük bir ihtimalle yapılmayacak. Tutamaklara çok dikkatlice tutunulacak mümkün olduğunca emniyet kemeri kullanarak baş tarafa gidilip gelinecek. Buna ilave olarak tüm armaya havuzluktan kumanda edilebilme imkanı sağlayan mekanizmalar geliştirilecek. Yelken basmak için öne direk dibine gitmek yerine havuzluğa makaralar marifetiyle getirilen halatlarla bu iş görülecek. Marifetli makaralar bu işi çözer. İkinci eksik yaz günlerinde başımıza geçen güneşi önlemek için tente. Bu sene tentesiz çıkmam abi diyerek başımı sokacak bir tente yaptırıyorum.

    Eksik kalmadı dediğimizde mutlaka yeni bir ihtiyaç hasıl olacaktır ama teknik olarak üç aşağı beş yukarı Devekuşu şimdiden hazır diyebiliriz.



   Soba üzerine kestane de pişiremediğime göre, Tarım Bakanlığının iki yıl önce gönderdiği barınak listesinden ve google teyzenin haritasından faydalanarak, nereden nereye nasıl giderim, ara mesafeler kaç dm, wikipedia bölge hakkında ne demişler diye bakarak hayalimin bir simülasyonunu yapmaya başladım. 

    Ne olsa bu da bir hazırlıktır. Değil mi? 
    Katkılarınızı da beklemekteyim.

1 yorum:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=sWszBwk5La4&list=PL5D744581FCD47CA8&index=6

    YanıtlaSil