Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -22 Alibey Balıkçı Barınağı



Ayvalık kanalına girdikten birbuçuk iki mil sonra iskelemizde Alibey Balıkçı Barınağının mendireğini göreceğiz. Koordinatı 26° 39' 24''E, 39° 19' 48''N olan barınakta tekne bağlayacak boş yer bulabilecekmiyim bilmiyorum.




    Belki Ayvalık marinada konaklamak daha rahat ve konforlu olacaktır da da sı var işte. Bunu marina yetkilileri duyar indirim falan neyim yaparlarsa neden olmasın. Ayvalıktan çıkış alıp Midilliye nasıl gidilir? Bu sorunun yanıtını da buraya gelmişken bulmak gerekiyor. Ayrıca şu da var. Ayvalıktan çıkış almak mı yoksa Dikiliden çıkış almak mı daha uygun olur? Nedir bu çıkış aşma prosedürü? Tabi Türk bayraklı tekne için.Yabancılar zaten misafir.Bilenler yazsın ben de öğreneyim isterim.

   Biz Alibey balıkçı barınağına dönelim. Barınağın Ana Mendirek Boyu (m) 396 ,Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 295 m (-2 m), 120 m (-2,5 m) Toplam Kapasitesi 145 tekne diyor elimdeki kayıtlar.
Kira şekliyle S. S. Ayvalık Su Ürünleri Kooperatifi işletiyormuş. İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Var, 1983 ama ÇED Durumu yok.



   Bildiğim kadarıyla Alibey dışında Ayvalıkta başka balıkçı barınağı yok. Ya Alibey yada marina gibin görünmekte.

     Wikipedia ya Alibeyadası diye sorduğumuzda bakın neler çıkıyor karşımıza;

Alibey Adası ya da Cunda, İdari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı bir ada. Ayvalık koyundaki Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık tek ada Alibey'dir. Alibey Adası'nın bugünkü ismi, Kurtuluş Savaşı'nda padişahın 'Yunanlara teslim olun' emrine karşı gelerek silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya'ya ithaftır. Ada daha önce Cunda ve Moshonisia (Kokuluada) isimleriyle tanınıyordu. Piri Reis'in Kitab-ı Bahriyesi'nde bahsettiği Yund Adalarının bu bölgeye ait olduğu tahmin edilmektedir.





  Alibey Adası'nın anakaraya bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanmaktadır. Dolap Boğazı mevkiinde 1964 yılında inşaa edilmiş olan Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü,Alibey ve Lale Adalarını birleştirmektedir. Lale Adası ise anakaraya 1817 yılında denizin doldurulmasıyla yapılan 700 metrelik bir hemzemin bir köprü-yol ile bağlanmaktadır.

   Alibey Adası doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmış ve 1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilmiştir. Alibey Adası'nda mübadele öncesinden, Rum Ortodokscemaatinden kalma birçok kilise ve manastır mevcuttur. Bu yapıların koruma altına alınması ancak Alibey Adası'nın tanınması ve restorasyon için sermaye aktaracak sponsorların adada mülk satınalmaları ile mümkün olabilmiştir. Son olarak 'Aşıklar Tepesi' olarak bilinen mevkiide bulunan değirmenin restorasyonu 2006 yılında tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır. Adada, halen restorasyon için sponsor bekleyen pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

   Adadaki tarihi binalardan bazıları aşağıdaki gibidir:

· Çamlı Manastır/Taksiyarhis Ta Çamya : Ada merkezinden yaya olarak ve Patriça yolundaki Ekşi Çeşme'nin solundaki yol izlenerek yarım saatte varılabilir

· Koruyan Meryem Manastırı/ Panagias Tis Lekai :Ayvalık Dalyan Boğazı'ndan çıkışta sağda zeytin ağaçlarının arasından gözüken boğaza hakim manzaralı restore edilmiş özel mülk

· Ay Işığı Manastırı/ Ai Dimitri Ta Salina : Patriça 2. köyden yürüyüşle 45 dakika mesafededir

· Ayos Apostolos Manastırı/ Adaya giderken köprüyü geçtiğinizde soldaki sahil yoluna saptığınızda 500 metre mesafe sonra sağ yukarıdaki küçük tepeciktedir

· Tavuk Adası Manastırı / Ayiu Ionnu Tu Podromu : Alibey Adası'nın karşısındaki Tavuk Adası üzerinde inşa edilmiştir

· Güvercin Adası Manastırı / Ai Yorgi : Pateriça Körfezinin ortasında, andezitten oluşmuş küçük bir adanın üzerinde inşa edilmiştir

· İlyas Peygamber Manastırı / Profit İliya : Köprünün Ada'ya giriş yönünde 200 metre sonra deniz tarafındadır; temel kalıntılarından az miktarı geriye kalmıştır.

· Kızlar Manastırı / Evangelistriya


Albeyadası nda veya Ayvalık ta  kalabilirmiyim bilmiyorum . Yer bulamazsam haritada cennet koyu diye bir yer dikkatimi çekmişti. Orada demirde kalmak ta bir seçenek olabilir.



0 yorum: