Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -26 Dikili



Dikili Ayvalık tan 25, Altınova dan 12 deniz mili uzaklıkta bir liman. Balıkçı barınağı da var tabi. Eğer gece limandan taş yüklemesi varsa barınakta teknede uyumak çok zor.

Dikili balıkçı barınağı 26° 53' 16''E, 39° 4' 6''N koordinatlarında Ana Mendirek Boyu (m) 235,Tali Mendirek Boyu (m) 60, Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 30 m (-2 m), 130 m (-3 m), 59 m olan bir barınak. Toplam tekne Kapasitesi : 100 doluluk oranı %125 olarak belirtilmiş olan barınağı kira ile S. S. Dikili Su Ürünleri Kooperatifi işletmekte. İmar durumu ve Çed raporu hakkında bakanlık kayıtlarında yok olarak yazmışlar.

Dikiliden de Midilli için çıkış alarak gitme şansım var. Google teyze haritasından anladığım kadarıyla Ayvalık yerine Dikiliden çıkış alıp dönüşte de Dikili den giriş yaparak Bademliyi takiben İzmir e doğru yollanmak sanki daha kolay..

    



İlçede yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda Dikili'nin M.Ö. M.Ö. 5000-M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanan bir geçmişi olduğu anlaşılmıştır. Ağıl Kale ve Kale Tepe ilk yerleşim merkezlerindendir. Arkeolojik bulgular sonucunda bu bölgede Akaların yaşadığı ve kente Aternagus denildiği ortaya çıkmıştır. İlkçağda Lidyalılar, İranlılar, Frikyalılar, Mysialılar ile Romalılar ve Bergamalılar Ortaçağda ise Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar Dikili’ye hakim olmuşlardır. Bu kadar çok uygarlığın yaşadığı Dikili; Aristo, Hermos, August, İskender gibi ünlü kişileri tarihi süreçte ağırlamış; Aterneus, Astria,Teutronia gibi kent ve siteleri topraklarında barındırmıştır.

Karaosmanoğullarının bölgede çiftlik kurup burada dikmelik yetiştirmesi ile "Dikmelik" adını alan ilçe, daha sonra "Dikili" diye isimlendirilmiştir.Doğal güzellikleri açısından Merdivenli köyünde bir doğal göl, Demirtaş ve Deliktaş köylerinde de çamlık ve tarihi mağaralar bulunmaktadır.İlçeye bağlı Çandarlı Beldesi önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Dikili’nin tarihsel geçmişi oldukça eskilere gider. Antik yerleşim yeri Pitane’de elde edilen eserler Bergama Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.











0 yorum: