29- Küçükkuyu Balıkçı Barınağı Çanakkale-Ayvacık

Assos tan sabah saat 7.00 de hafif esen kuzeyli rüzgarda ayıldım. Kadırga burnunu geçmeden rüzgar poyraza drise ederek hızını arttırdı. Tepelerin üzerinden gelen cıvarnalar koyda deniz kaldırmaya çaba gösteriyor ama mesafesi yetmediği için denizin üzerinde çırpıntı olarak kalıyordu. Biraz daha ilerleyince rüzgar gündoğusuna döndü ve kafadan gelmeye başladı. Kalan beş millik yolu katetmek için tramolalarla yolu uzatmakmı? Yoksa motorla devam etmek mi? diye düşünürken, bir müddet sonra keşişe dönen hava kaldı ve mecburen motorla gitmeye rüzgar benim yerime karar vermiş oldu.
  12 millik mesafede rüzgar kuzeyden poyraza, poyrazdan keşişe ve lodosa rüzgar saat yönünde döndü durdu. Bu dönüş Edremit körfezinin standart hava durumu imiş.



Küçükkuyu barınağına girerken dikkatimi çeken sancak fenerinin bulunduğu mendireğin yıkılmış olmasıydı. Tamiri hala yapılmamış olan yıkık mendirek barınak içine giren soluganı maalesef engelleyemiyor.



Barınak yaklaşık 250 tekne kapasiteli ilave yüzer panton eklenerek kapasiteyi büyütmeyi planlıyorlar.  Girişteki -17 metre derinlik barınak içinde ortalama -3 metre. Çekek yeri tarafındaki rıhtım kenarında -2 metreye düşse de derinlik sorunu olmayan barınaklardan diyebiliriz . Elektirik ve su mevcut olup, gece güvenlik görevlisi ve her yerde güvenlik kamerası var. Çekek yerinin hemen bitişiğini sahil güvenlik kullanıyor. Yıkılan mendirek tamir edildiği zaman sahil güvenliğin yeni yere geçmesiyle çekek alanı yanında güzel bir alan boşa çıkmış olacak denmekte.






   S.S.Küçükkuyu Su Ürünleri Kooperatifi özel teknelerin bağlanma ücretlerinde bakanlık tarifesine elektirik ve suyu da dahil ederek, ayrıca güvenlik hizmetinin maliyetini de yansıtarak farklı bir fiyat tanımlamış. 8- 10 metre tekneler için aylık 1000 tl günlük bağlanmada da 50-100 tl arasında bir ücret talep ediyor. Bu ücret sürekli bağlanmada biraz esniyor. 



  Burada yani bakanlığın fiyat tarifesi oluşturmasında bana garip gelen bir durum şu. Barınak tarifelerini il tarım müdürlükleri hazırlıyor. O il için tüm barınaklarda aynı tarife uygulanıyor. Yani in cin top oynayan örneğin Gülpınar balıkçı barınağının da,hiç ilgi gösterilmeyen Yeniköy Balıkçı barınağının da, kendi çabalarıyla güvenlik, elektirik, su imkanı sağlayan belli sisteme göre tonoz atmış ve onları kullandıran Küçükkuyu balıkçı barınağına da aynı tarifeyi veriyor. Şimdi; Küçükkuyu nun talep ettiği ücret bence yüksek, ama hiçbir hizmet vermeyen barınakla burasının fiyat tarifesi aynı olmamalı,burada fahiş olmamak üzere bir fark olmalı.Tarım müdürlüklerine yani devlete nasıl anlatılır bilmiyorum. 

 Çanakkale merkez ve Bozcaada gibi yerlerde yani Belediyenin çöktüğü barınaklarda encümen kararıyla istedikleri fiyatı, neredeyse marinadan yüksek fiyatı belediyeler belirleyip uyguluyor. Bizler veya bazılarımız bu yerlere konuşma ve yazışmalarımızda marina diyerek belediyelerin işlettiği barınaklara hak etmedikleri bir ünvanı yakıştırıyoruz. Unutmayalım orası balıkçı barınağı,sadece işleticisi belediye. Belediyelerin eline geçen barınaklarda işletmeci beş kuruşluk hizmet ilavesi yaparak bunu fiyatta bizden beş yüz misli olarak istiyor. işte o zaman koro halinde ağlamaya başlıyoruz. 


 Kooperatiflerin yaşaması için özel teknelerden alacağı bağlama ücretleri en önemli gelir kalemleri. Balıkçılardan kolay kolay para alamıyorlar.Umarım kooperatif başarılı olur da barınak belediye veya özel şahısların eline geçmez. Belki Amatör Denizcilik dernekleri kurulup belli bir alanın kullanımında bir protokol yapılsa hem kooperatiflerin yaşaması için hem de amatör tekneler için kolaylıklar oluşturulabilir. Belediyelerde Balıkçı barınaklarına çökemez.

Bu yöredeki hemen tüm barınaklardaki sıkıntı mülteci teknelerinin sahil güvenlikçe barınaklara çekilerek, mahkemeleri bitene kadar orada yer işgal ediyor olması. Yargı maalesef uzun sürdüğünden o tekneler birkaç yıl içinde batıyor ve onlara beş on sene dokunamıyorsunuz.

  Bugün Devekuşu nu küçükkuyuda bırakarak bayramı ailem ve çocuklarımla geçirmek için İstanbu la dönüyorum. Devekuşu nu Bayram süresince Küçükkuyu ya gelecekler arada bir kontrol ederlerse iyi olur. BU yazıyı Küçükuyu otogarında yazıyorum. Bayram nedeniyle otobüs firmaları bilet ücretlerine yaklaşık 20 şer Tl yani % 50 ye yakın zam yapmışlar, bu da ayrı bir dert ama neyse…

Herkese iyi bayramlar diliyorum.


0 yorum: