28- Behramkale (Assos ) Balıkçı Barınağı Çanakkale- Ayvacık

Behramkale balıkçı barınağında şu ana kadar gezdiğim barınaklarda rastlamadığım bir bir şeye, otel ve lokantaların önünde bağlanmanız için orada yemek yeme zorunluluğu kuralıyla karşılaştım. Gerçi güneyde bu tip iskelelerin olduğunu hep duyuyordum ama bir barınak içinde ilk defa gördüm. Enezde, Sultaniçede tarım müdürlüğü rıhtıma matkapla iki delik açarak paserelle bağlamaya bile ceza yazarken burada, hemde tarihi bir barınakta otellerin kendilerine gelen teknelerin yolcularının rahat inmesi için rıhtım üzerine platformlar inşa etmişler.




Behramkalede bir zamanlar kooperatif kurulmuş ancak çalıştıramamışlar. Şu anda barınak emaneten köy muhtarlığında. İsteyenin istediği gibi davrandığı barınağın mendirek taşlarına oteller denize girme platformları yapmışlar.
Sancak feneri üzerine yanıp sönen yeşil  ışık güneş enerjili bahçe aydınlatma lambası kadar ışık veriyor. İskele fenerini bulamadım. İskele fenerinin olması gereken yere otel kendi flamasını takmış. Ve mendirek içini müşterilerin kullandığı özel plaj olarak kullanıyor.



Bir barınağın özellikle tarihi bir barınağın sahipsizce bu şekilde kullanılmasına kim, neden ve nasıl izin verir veya göz yumar? Yok burası barınak değilse neden DLH nin barınak listesinde var? Behramkale balıkçı barınağının statüsü farklı ise lutfen konuyu bilenler benimle de paylaşsınlar dolayısıyla bende öğrenmiş olayım.
Girişte  -2 metre, otellerin önünde -2, 2,5 metre olan derinlik mendirek tarfında -1 -1,5 metrelere düşüyor. Su mendirek üzerindeki muhtarlığın yanındaki çeşmeden alınabilir. 50 tekne kapasitesi olan barınakta ben 37 tekne saydım biri de batık mülteci teknesi idi.



 Mülteci demişken; sarozdan , çanakkaleye ve buraya kadar her barınakta en az bir mülteci teknesi var. Kimisi batmış kimisi batmaküzere. Hemen hepsinin üzerindeki işe yarar malzeme sökülmüş.  Sivrice koyunda sahilde hala mültecilerin ayakkabılarına raslanıyor. Behramkale ye yaklaşırken yamaçların altında çakılların üzerinde kıyamet kadar can yeleğini denizden görüyorsunuz.

Behramkale balıkçı barınağı kuzey dışında hemen her havaya açık ve deniz alıyor. Bu nedenle oradaki balıkçılar yani mendirek üzerine bağlamak zorunda olanlar iki tekne arasında neredeyse bir .teknelik boşluk bırakarak bağlıyorlar ki solugandan sallanan tekneler birbirine çarpıp kırmasın. Bu da usturmaça ihtiyacını azaltıyor tabi. Ben bu şekilde bağlanmış bir balıkçı teknesine aborda aldum. Bereket akşam rüzgar ve deniz sıkıntı yaratmadı. Sabah erkenden kuzey egede Çanakkale il sınırındaki son barınak olan Küçükkuyu ya gitmek üzere yola çıktım. 



0 yorum: