Mavi Kart -1

   

Ek madde 1- Yüzmek, serinlemek veya herhangi bir nedenle denize giren kişiler sonda ve idrar torbalarında topladıkları atıklarını sahilde cankurtaran gözetiminde plaj(beach) yetkililerine teslim etmek zorundadır. Atıkların alınmasından halka açık yerlerde yerel yöneticiler, yasal veya yasadışı parsellenmiş kıyılardaki ( beach) lerde tesis yönetimleri sorumludur.
   18 Mart 2010 tarih ve 27525 sayılı resmi gazetede yayımlanan Gemilerden atık alınması ve atıkların kontrolü yönetmeliğine bu maddenin eklenmesini istiyorum.

   26 Eylül 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü nün 84973951-140.07-31792 sayılı yazısıyla ilgililere duyurulan 2013/12 numaralı genelge Mavi kart uygulamasının 31 Aralık 2014 tarihinden sonra tüm yurtta uygulanmasına dair amir hükmü bulunduğundan Devekuşu için mavi kart alma zorunluluğum hakkında bilgi almak için önce Bozcaada liman başkanlığına gittim. Oradaki görevli ve yetkililer daha onların sorumluluk alanında uygulanmadığını ve bu konuda bilgileri olmadığını söylemişlerdi. Hazır Örende birkaç gün dinlenmeyi düşündüğüm için, Mavi Kart dağıtımını yapan Ayvalık Setur marinaya giderek Mavi kartımı aldım. Aldım da bundan sonra ne yapmam gerekiyor doğrusu anlamadım. Şöyle ki:

  Atık alma istasyonları ihtiyaca cevap verecek kadar yaygın değil. Şu anda Küçükkuyu da bulunan bir 5 metre balıkçı teknesi ola ki atığı varsa Ayvalık Setur marinaya kadar gitmek zorunda. Gitti diyelim marina ben senin atığını alamam, çünkü önceliğim benimle sözleşme yapmış teknelerde diyecek. neden diye sorarsanız devlet benden atığı 6 ayda bir alıyor benimde tanklarım yeterli olmuyor cevabını alacaksınız. bana atığını alamam diye bir yazı ver derseniz onu da veremem diyecek. Umarım sizin atığınızı alırlar. ücreti çok değil 4 Amerikan doları. 1 kg ı da 100 kg ı da.

  Tuvaleti, mutfağı olmayan bir tekne neden mavi kart almak zorunda? Ben her akşam uğradığım barınaklarda katı atıklarımı karadaki çöp kutusuna atıyor, bunu dışındaki ihtiyaçlarımı da en kötü ihtimalle oradaki cami tuvaletinde giderek ertesi gün yoluma devam ediyorum. Yani benim yönetmelikte geçen tesislere verecek atığım olmuyor. Motor yağı derseniz; bakım zamanı kıçtan takma motoru söküp servise götürüyor, yağ değişimi dahil tüm bakım işlerini yaptıktan sonra yerine takıyorum. Sintinem yok. Ben hangi atığı teslim edeceğim?

  Yukarıda belirttiğim yönetmeliğe ve genelgeye göre kullanım amacı ne olursa olsun kürekle yürütülen tekneler dışındaki tüm tekneler, lastik botlar dahil mavi kart almak ve atıklarını belirtilen yerlere teslim etmek zorunda. 2,5 metreden büyük bir motorsuz yelkenli tekne de bu gurupta. Yelken ile giden motorsuz bir tekne atık üretme potansiyeline sahip ama kürekle götürülen değil. Her ikisinin de üzerinde insan yok mu?

  Motorsuz yelkenli bir tekne atık üretme potansiyeline sahiptir. Denize giren vatandaş ta aynı potansiyele sahiptir. Denize girip çişi gelmeyen insan neredeyse yok gibidir. Bu insan vucudu nun ısı değişikliğine verdiği doğal bir tepkidir. Denize girip, denize işemeyen biri varsa bana söylesin. O zaman denize giren herkese mavi kart zorunlu olmalı mıdır?

  Deniz kirliğine neden olan karasal faktörleri nereye koyacağız? Belediyelerin kanalizasyon atıklarını denize nasıl döktükleri ve sanayi tesislerinin ne kadar arıtma tesisi kullandığını bir kenara bırakarak; deniz kıyısında gezen insan, bazı lokanta ve tesislerin atıklarını denize nasıl attıkları hepimizin malumu. Dere ve deniz kenarlarına pikniğe gelen vatandaşın bıraktığı poşetler ve diğer atıklar, sahil ve rıhtımda oturup elindeki poşet veya alüminyum içecek kutusu nereye gidiyor. Balıkçı dostlarımız kullandıkları köpüklerin hasarlı olanlarını ve bunların naylon dış ambalajlarını ne yapıyor? Bir sandalla kıyıdan yaklaşık bir mil mesafede yarım saatlik gezinti yaptığınızda nereye gittiğini gözlerinizle göreceksiniz.

  Şu atıfta bulunulan MARPOL 73/78 e göre olaya bakarsak güverteden martıları beslemek te yasak ve cezai müeyyidesi olan bir eylemdir. MARPOL e göre 25 mm den büyük gıda maddeleri güverteden denize atılamaz der. (üç mil mesafede)

 Amacımız üzüm yemek mi bağcı dövmek mi?
  
Yarın konunun yasal dayanakları,atık alım tesisleri ve mavi kart saçmalıklarıyla ilgili sohbetimize devam etmek üzere…

 Sevgiyle kalın.

0 yorum: