Tekne Barışı





  2018 sezonunu ‘’Tekne Barışı Çıksa ‘’ başlığıyla yaptığım paylaşımla kapatmıştım. Hani derler ya hayaldi gerçek oldu. 30.6.2009 dan önce iktisap (sahip olunan) edilen teknelerin bağlama kütüğüne kaydı için 31. 12.2019 a kadar yeni bir imkan sağlanmış bulunmaktadır.

   Belirtilen tarihten önce sahibi olunan teknelerin bağlama kütüğüne kaydı için iki yol bulunmaktadır. Liman başkanlıklarından alınabilecek veya burada paylaştığım dilekçe formlarının biri ile 31.12. 2019 tarihine kadar bulunduğunuz yerin Liman başkanlığına müracaat etmek gerekli. Ancak yoğunluk ihtimaline karşı son güne bırakmak yerine bir an önce başvurmakta fayda var.

Sahiplik belgesi denilen bu belgeleri düzenlemek ve yerel makamlara onaylatmak için iki yolumuz var. Bu iki yoldan birini seçebilirsiniz.

Bunlardan birisi Muhtarlık onayı: Muhtar ve iki aza tarafından onaylanarak hazırlanan bir belge.


İkincisi:İkamet edilen yerin Valilik/Kaymakamlık, Su ürünleri kooperatifleri, Deniz Ticaret Odaları, Denizcilik dernek ve Federasyonları gibi kurumların onayladığı sahiplik belgesi


 Tercihinize göre size en kolay gelen yoldan hazırlanacak sahiplik belgesini en geç 31.12.2019 tarihine kadar Liman başkanlığına vermektir. 

   Bu formları doldururken üzerinde kazıntı silinti olmaması gerekiyor. Daha sonra teknenin karada ölçümü sonunda Liman başkanlığı tarından Bağlama kütüğü ruhsatnamesi hazırlanacak. Bence muhtarlık onayı daha kolay gibi görünüyor. Tabiî ki bulunduğunuz yerin olanaklarına göre en uygun kararı  siz vereceksiniz.

   Liman başkanlığına teknenin belirlenen değeri üzerinden bir harç veya vergi ödenecek mi? Soruma bize bu konuda gelmiş bir bilgi yok yanıtını aldım. Daha önceki uygulamadan tek fark kaydedilen teknenin beş yıl müddetle satılamayacağı.
İleride edinebileceğim bilgileri de burada paylaşıyor olacağım. Hayırlı olsun.


0 yorum: