Çanakkale Boğazını Avrupa dan Asya ya Geçiş

                                            Kabatepede saat 6:00 da balığa çıkan tekneler


1 Haziran Cuma,
    Sallanarak geçen bir gecenin ardından sabah saat 06.00 da Kabatepe den ayrıldım. Dün limana girerken dikkatimi çeken pruvalarında oldukça uzun cıvadrası olan, sonradan kılıç balığı avında kullanıldıklarını öğrendiğim balıkçı tekneleri de bu saatte denize çıkıyorlardı.


                  Kabatepe den Çanakkale boğazına doğru Flok la ilerlerken güneşin yelkene vuran güzelliği


                                       Birazdan Güneş Gelibolu yarımadasının arkasından çıkacak




  Flok ve motorla kıyı boyunca ilerleyerek 08.45 civarında Çanakkale Boğazını geçmeye başladım. Flok yelkenimi sardım. Hava çok güzel. Dalga yok denecek kadar az.



                                           Seddülbahir e Saroz körfezi istikamtinden yaklaşırken

 Ege çıkan büyük gemiler yok. Çanakkale boğazından geçerek Marmara denizine girmek isteyen gemiler birbiri ardına sıralanmış geliyorlar. Gökçeada dan hareketle Çanakkale ye giden bir deniz otobüsü hızla geçti. Karşımda görünen bir radar kulesini kerteriz alarak ilerliyorum.
  


                                                          Önünden geçemediğim gemi

 Boğazın neredeyse yarısına geldim. Akıntı sürekli olarak beni kerterizimin sancağına atıyor. Bozcada istikametinden gelen bir yük gemisi gördüm. Mümkün olduğunca kıyıya yakın geçiş yapıyor. Tahminime göre o yaklaşana kadar ben boğazı tamamen geçebilirim. Motora biraz yol verdim. Yük gemisi tahminimden çok daha kısa bir sürede yaklaştı. Kendimi kasmanın bir anlamı yoktu. Gaz kestim. 5 dakika içinde önümden geçerek yoluna devam etti. Geçişten sonra tekrar motora yol verdim. Bundan sonra da kıyıya yakın başka gemi ile karşılaşma olasılığı yoktu.



                                                   Boğazı Marmara ya doğru geçen  Muhteşem Yelkenli

  Bu esnada arkamdan ege den gelip boğaza giren bir muhteşem yelkenli geldiğini gördüm. Oldukça arkamda kalmıştı. Keşke biraz daha yavaş gitseydim de yakından görebilseydim diye hayıflandım.
   Rotam Yeniköy balıkçı barınağı.  Sancak kıç omuzlukta görünüyor. Küçük veya benim o mesafeden küçük sandığım bir balıkçı teknesi Yeniköy istikametine doğru gidiyor. Öyle kıyıdan gidiyor ki, aslında bulunduğu noktadan doğru barınağı kerterizlerse yolu en az dörtte bir azalacak. Vardır bunda bir hikmet diye düşünerek balıkçı teknesini takip etmeye başladım.

Yarın , Yeniköy 

0 yorum: