Devekuşu nun Sezon Hazırlıkları-2



   Perşembe günü öğlen saatlerinde Tekirdağ a vardığımda hemen işe koyuldum. Yalpalıkları yerine alıştırmak gerekiyordu. Motorlu zımpara ile yedire yedire, her aşındırmadan sonra da yerine götürüp tekrar yeni aşındırılacak yeri tespit ederek akşama kadar yalpalık alıştırma işi bitmişti.
  Ertesi gün postalardan ölçü alarak krom parçaların nerelere vidalanacağını hesapladım. Elimde yeteri kadar kalın vida yok. Ya yalpalığa yetecek yada iğneciklere. Krom parçaların temas edeceği yerleri törpü ile aşındırarak gövdeye değdiğinde çıkıntı yapmasını engellemiş oldum. Sanayi ye giderek paslanmaz vida ve 4 adette cıvata aldım. Belki teknenin içinde bir yerlerde var ama içerisi o kadar karışık ki değil vida kedi yavrusunu kaybetse bulamaz cinsinden.






   Belirlediğim yerlere yalpalıkları taktım. Tüm yalpalıkları epoksiledim ve alt tarafına epoksi  dışarı akmasın diye macunla doldurdum ama macunun kuruması için beklemem lazım.
  Beklerken bir yandan da iğneciklerin yerlerini hazırladım. Palanın motora değip değmediğini denemek için kayıkhane de kış uykusunda olan motoru aldım yerine takarak palaların çalışmasını kontrol ettim. Geçen hafta Hüseyin ustayla hazırladığımız paraçolleri almak için gittim. İç taraflarını pah ta kırdık. Gene vida sıkıntısı var.
   Cıvatacı Ali den bir adet 5 lik paslanmaz gijon aldım. Kesip kesip cıvata olarak kullanacağım. Paraçolleri de yerlerine alıştırmam lazım ama motorlu zımpara sert ağacı kolayca aşındırmıyor. Olduğu kadar diyerek aşındırma işini bıraktım. Alt kenarlar nasılsa tutuyor. Arayı da epoksi dolduracağım.
   Paraçollerin deliklerini 2,5 uçla açtım. Daha sonra da iki aşamada 5 e büyüttüm. Gijon u istediğim boylarda keserek cıvata olarak kullandım. Yerine oturdu. Yalpalıkları epoksilerken onları da tutturacağım. İşin içine epoksi ve macun girince kuruyana kadar gecen zamanda başka işiniz yoksa boş boş beklemek zorundasınız.
 






    Epoksiyle mikrofiber tozu karıştırarak hazırladığım macunu yalpalıkların içine doldurdum. Paraçollerin gövdeye yapışması için de aynı işlemi yaptım. Paraçol somunlarını sıktığım zaman yerine oturdu. Bazı değmeyen noktaları da hazırlamış olduğum macun kıvamında epoksi ile doldurdum. Sabaha kadar kurur artık.
   Bu arada yerlerini belirlediğim iğnecikleri yerlerine taktım. 7 cm 5 lık cıvataya ihtiyacım var ama Tekirdağ da bulamadım.
   Teknenin içinde biraz araştırma yapınca 7 lik cıvatayı da kalın vidayı da yetecek kadar stok olduğunu gördüm.
   Sabah kalktığımda epoksiler kurumuştu. Yalpalıkları  astar boya ile boyadım. Dümen palasının birini yanıma alarak İstanbul a döndüm.Yeke bağlantı parçalarını hazırlayıp, biraz da uzun vida aldıktan sonra geri dönüp hazırlıklara devam edeceğim.


0 yorum: