Devekuşunda Asgari Olmasını İstediklerim.

Devekuşu ile Tekirdağ dan İzmir e yaptığım seyirden sonra ,Ülkemin tüm denizlerini kıyıdan dolaşabilmek için nasıl bir tekne olmalı diye düşündüm. Devekuşu 4.92 boyunda 350 kg agırlığı olan bir tekne . Tekirdağ dan İzmir e kadar olan yaklaşık 500 dm mesafede yaşadıklarım Devekuşunda  nelerin olması gerektiği hususunda fikir edinmeme yardımcı oldu. Bunların hepsi olmasa sa bir bölümü Devekuşu na uyarlanabilir. Geri kalanları da Devekuşu-2 de uygulama şansım olacaktır.      

      Ayrıca bu seyahat sırasında Türkiye deki barınak sıkıntısını bire bir yaşadım.Ülkemde amatör denizciliğin önündeki en büyük engel (eğer milyon dolarlara sahip %5 lik azınlıktan değilseniz) barınak sıkıntısı. Devekuşu na bile çok yerde zor yer buldum ki topu topu 4.92 mt. Barınaklar 8 metre civarında bir tekneye dolar veya euro olarak bakıyorlar. Kışlama sorunu da cabası.O nedenle barınma ve kışlama yönünden daha az sıkıntılı olacağını düşündüğüm tekne boyu 5-6 mt civarında.

                 Gelelim Devekuşu nda yaşadığım sıkıntılar ve teknede olmasını istediklerime :

-     Ağırlık  . Kesinlikle ağır bir tekne olmalı . Devekuşunın 350 kg ağırlığı Ege nin kaba dalgalarında yetersiz kalıyor.
-     Motorun yeri. Devekuşu nda motoru mecburen yana koymuştum. Motorun yanda olması her ne kadar ayarlasanız da  düz bir seyre mani oluyor, ayrıca motor tarafından gelen dalgalı seyirlerde pervanenin boşa su dövmesine yol açıyor. Motoru merkeze koyarak iki dümen palası kulanlar çözülebilir .  İçten takma motor kullanıyorsanız mesele yok.
-      Arka platform. Eğer dıştan takma motor kullanacak isek , motoru çarpmadan kıçtan kara yanaşmak için platform. Ya da motoru içeriye livar yaparak koyabiliriz. Bu pervanenin ortada kullanılması sorununu da kıçtan kara yanaşma sıkıntısını da çözebilir ,ancak havuzlukta kaybedilecek alanı hesaplayarak.Bu platform aynı zamanda paserella görevi de görebilir.
-      Salma . Sığ sulara girdiğimde Devekuşu nun 80 cm lik salmasını bile birkaç defa çarptım. Öyle bir salma olmalı ki sığlıklara güvenle girebilmeyi sağlamakla kalmasın aynı zamanda kuma çıkarak geceleme şansı da olsun. Dolayısıyla bence ikiz salma. Aynı zamanda kışlama ve suya atıp alma sıkıntısını da ortadan kaldırmış oluyor. Barınak sıkıntısı da nispeten azalmış olacak.
-      Asgari hacimde tatlı su deposu. Pet şişelerde kullanma suyu taşımak hem zor hem de havuzlukta iki gün geçtikten sonra yosunlanıyor.
-      Tente (güneşlik) . özellikle koylarda canım kalıp biraz keyif yapmak istediğinde , tente olmadığı için maalesef bir saatten fazla kalamıyordum.
-      Rahatça uyanabilecek bir yatak. Ben 3  aydır kontra plak üzerinde gövdemin yarısını aşağı sarkıtarak yattığım için neredeyse sırtım düzleşti.
-      Soğutucu. En azından bir kaç gün sebze meyveyi koruyacak, içecekleri serin tutacak. Buzdolabı da olabilir, buzluk gibi bir şeyde olabilir.
-      Sabit ocak ve evye. Küçük tüp bağlasanız bile sallantılarda yerinden çıkabiliyor. Evyesiz bulaşık yıkamak zor. Tabi evye aynı zamanda pis su tankı ihtiyacını getiriryor.
-     Havuzluk. 4 kişinin oturup rahatça yemeğini yiyebileceği kadar büyük olmalı. Neticede açık denizde olmayacağım.Açık denize çıkarsam , düz bir güverte ve en küçük havuzluk alanı.
-    Erzak deposu. 15 gün karaya çıkmadan asgari ihtiyaçları sağlayacak büyüklükte depo
-    Güneş paneli. Motorla gitmediğimiz zamanlarda akü şarjı için
-    İzolasyon. Kabin tavanına şart, 43 dereceyi eminin birkaç derece de olsa azaltır.
-    Dolap ve çekmeceler. Çanak çömlek , çatak kaşık ve harita , dürbün, pusula gibi gereçleri en verimli şekilde ulaşabilmek amacını güden kimisi içte bazıları havuzluktan açılabilecek
-    Boy. Tüm bu ijhtiyaçları içine sığdırbilecek ama minimum boy. Max 6 metre

     Kesinlikle seyir performansı için mümkün olduğunca ağır olmalı. Ege için 5-6 metre boyunda bir tekne , sanırım en az 1000 kg olmalı. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

    Tüm bu istediklerimi Mevcut tekneme ekleyebilmem imkansız. O nedenle başka bir plan aramalıyım diye düşünerek plan arayışına girdim.

     İstediğim imkanları sağlayabileceğini düşündüğüm Sam Devlin in Litl Coot unu beğendik. Ancak bu tekne 5.45 boyunda bir tekne. Kafama göre uzatma yapmamak için Sam Davlin e Cem Gür üstadın yardımıyla isteklerimizi yazdık . Çok kısa bir zamanda yanıt geldi. 6.10 mt boyunda iki ayrı tasarım önerdi. biri Yavl diğeri slop.
 Daha sonra da yavl modeli tercih ettiğimizi bildirdik ve fiyat istedik. gelen fiyat benim için pahalı. 3500 $
 Aynı tasarımcının web sitesinde satışa sunduğu planı almaya karar verdim.
 Devekuşu-2 için karar verdiğimiz Litl-Coot un planlarını 195$ a satın aldım ve elime ulaştı.

  Tasarımcının öngördiğü ne göre 29 plaka kontraplak, 272 kg kurşun ,30  galon epoksi reçine ,150 desimetreküp sert ağaç ve benim yaklaşık hesaplamalarıma göre de iki kat elyaf kaplamak için 80 m2 elyaf, 60 kg dolgu macunu, 25 kg astar boya ve 25 kg son kat boya ile tabi ki yelken ve diğer paslanmazlar, makaralar ile sarf malzemeleri kullanarak kabaca 12-14 bin tl gibi bir maliyetle Devekuşu-2 yi denizle buluşturmuş olacağımı düşünüyorum
   Zamanlama olarak sıkı bir çalışmayla ,hava şartları da elverdiği takdirde 2 ay içinde biteceğini öngörmekteyim. Başlamak için önümdeki en büyük engel maliyetin finansmanı.

   Devekuşu-2 nin hem maliyet tahminini ,doğruya yakın hesaplayabilmek, hem de yapım sırasında yaşanması muhtemel sıkıntıları anlamak için  1/10 ölçeğinde bir maketini yapmaya karar verdim.
 İlk iş olarak narmal kartondan  17x22 ebadında 20 adet parça hazırladım. Çünkü planda verilen kontra ölçüleri 240x120 ama türkiyede rahat bululan ölçü 170x 220. Ölçü farkı nedeniyle bazen fire oranı artmakta bazen de azalmakta.
     İkinci adımda plandaki ölçüleri 1/10 ölçeğinde hazırladığım bu kartonlara çizmek oldu.Şu ana kadar tüm perdeler (bulkhead) ile yan ve alt kaplamayı (side panel ve bottom panel) aynı ölçekte hazırlamış olduğum kartonlara çizdim.






  Buradan çıkan sonuç planda öngörülen 124x244 ölçüsünde15 plaka kontraplak kullanımı karşılığında 170x220 ölçüsündeki kontraplaklardan 11 plaka ile aynı işin görüleceği . Yani yaklaşık %30 tasarruf edilmiş olacağı. İkinci sonuç ; dış alanın yaklaşık 25 m2 lik bir alan oluşturduğu , elyaf,epoksi ve diğer malzemenin buna göre hesaplanabileceği. Tabi ki dışa kullanılacak malzeme yanında iç kısma kullanılacak malzemeyi de unutmamak gerekli. Bu hesaplama tarzı perdeler ve diğer hazırlanacak parçalar için de geçerli.
   Bugün kalın mukavva satın alarak hazırladığım ölçülere göre perdeleri ve dış kaplamayı keserek elle tutulur bir makete başlamış olacağım. Tabi ki her aşamasında bazı notlar alarak. Bu notlarda mutlaka kullanılan parçaların yaklaşık alan ölçüleri olacak ki ileride kullanılacak malzeme konusunda da yardımcı olabilsin..

 Kabaca perdelerde, alt ve yan kaplamalarda kaç plaka kontraplak kullanılacağı ortaya çıktıktan sonra kalın mukavva üzerinde çalışmaya geldi sıra. Plandaki ölçülerde kesilecek bölümler kesin çizgiyle belirtilmiş, arka fonda da o perdenin üzerine sonradan eklenecek parçaların iz i var. Bazı ölçüleri aynı plan paftasında bulamıyabiliyorum.
 Bu perde planında alt bölümde 308 ölçüsü verilen yer su hattı, ancak 308 yazısının üzerinde olan cizginin yani farş tahtasının oturacağı yer pu paftada yok. Bunu da başka bir paftadan bulmak gerekiyor.



Burada görüldüğü gibi suhattı hizasının 81 mm altında olacağını buradan anlıyorum..

 Tüm perdeleri bu şekilde kalın mukavva üzerine çizerken dış ölçülerde herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Ancak perdelerin bazı yerlerini benzer şekilde ölçülerini bulup bütünüyle çıkarmak gerekiyor .Bu da tüm plan paftalarını inceleyerek yapılabilecek.
 Maket yaparken beni zorlayacak şeylerden biri de perdeleri belirtilen ölçüdeki line ın üzerine oturtmak olacak. Tekne yapılırken perdeler üzerine,verilen ölçülerde eklenecek olan tahtalarla perdeler yere sabitlenmiş bir platform üzerine monte ediliyor. Kartondan hazırlanan perdeleri çıtalara yapıştırarak deneyeceğim . Benim için en zor olan şey diye düşünüyorum.
Uzunca bir tembellik süresinden sonra Devekuşu-2 nin maketini  çıtadan hazırladığım platform üzerine perdeleri yerleştirerek devam ettim.Perdeleri su hattı hizasın dan işaretleyerek15 cm uzunluğunda kestiğim piyasada çay karıştırıcısı olarak satılan ahşap cubukları kullanarak sabitledim.



Sıra taban parçalarını eklemye geldi. İlk sıkıntı, hassas yaptığımı sandığım merkezlemenin 3 nçü perdede kaymış olduğunu fark edince başladı. Demek ki uygulamada en çok dikkat edilmesi gereken perdelerin bir hat boyunda kaymadan sabitlemek olacak. Baş tarafı birleştirmek kartonla bile zor oluyor ki uygulamada 12 mm lik kontrayı nasıl eğeceğimi şimdiden kara kara düşünmeye başladım.

 Alt paneli yerleştirdikten sonra işe yan panelleri birleştirmeye devam ettim. Yan panalleri birleştirmek alt panelin baştarfını birleştirmek kadar zor olmadı. Yapıştırıcı çabuk kurumadığı için bazı yerleri koli bandıyla yapıştırdım.
   Neticede dış kabuk belirginleşti. Perdeler karton olduğundan ve ben de kartonun kıvrılmasını engelleyecek önlem almadığım için altpanelde perdearası ölçüler kaymasada, yanlarda bazı ölçü kaymaları kartonun kıvrılmasından dolayı mevcut.
Gerçek yapıma geçildiğinde dikkat edilmesi gereken bir unsur da bu olsa gerek.Şimdi sırada iç parçaları hazırlamak var. Bakalım kaç plaka daha kontraplağa ihtiyaç olacak.

   Nasıl olsa para yok yapmaya, acele etmek de boşuna. bahara kadar Devekuşu satılır diye düşünüyordum, ancak satılmadı. Devekuşu için satılık ilanı verdim. ama sadece 2 kişi telefonla aradı. hepsi bu.

Bugün skeg ve ikiz salmaları keserek yerine yapıştırdım. Artık tekne ayakları üzerinde durmaya başladı.
Ön güverte parçasını keserek yerine yapıştırdım. Kabin gözüme çok küçük görünüyor. Boyu 140 eni 145 cm yani bir kare. Şeytan gene dürtmeye başladı kabini öne doğru 30 cm büyütsem. şu anda ön güverte 2 mt. Kabin 30 cm büyürse 170 kalacak. Sadece bu değişiklik o kadar büyük sıkıntı yaratmaz ve benim de kaşıntım biter.

Sonunda kamarayı da teknenin üzerine oturttum. Planda verilen kamara boy uzunluğunu öne doğru 30 cm uzatarak. Planda önerilen geniş camlar yarine lumboz, kanatlı giriş kapısı yerine de sürgülü kaporta kapağı benim gözüme daha hoş geldi. Kamara nın ön tarafı %5 gibi bir eğimle alçaltılırsa görünüm daha hoş olacak. Lumboz yerine bütün cam kullanımı da içerideki aydınlık açısından daha verimli olabilir.
 Kamaranın uzatılmasının getirdiği sıkıntı: planda kamara nın önü 2 nci perdenin üzerine biniyor. ikinci perde nin önüne yani kamaranın yeni başlangıç yerine ilave bir perde yaparak bunun üzerine oturtacağım.
Havuzlukta bazı değişiklikler yapacağım. Dolayısıyla benim kaşıntım da bitecek. havuzluğun ortasına da ilave bir perde/posta  koyarak kamara içinden havuzluk altına doğru depo, hatta yatak olarak bile kullanılabilinecek bir alan elde etmiş olacağım.
    İç düzeni yapmak için düşünmem lazım. Wc, mutfak, su depoları, yatak vs.
   Maket yaparken anladığım şu oldu ki önünüze nasıl sorunlar çıkacağını  biraz olsun anlıyabiliyorsunuz ve maliyetsiz bir şekilde yeniden , yeniden yapma şansınız var.
   Neticede kış aylarını bu şekilde geçirerek şimdi geldik Mart  2013 e . Devekuşu nu satamadım, Devekuşu-2 nin yapmı için sponsor da bulamadım ve yeni bir tekne yapabilme şansım şimdilik yok. En iyi ihtimalle Eylül 2013 ten önce para bulabilme imkanım yok. Eylül-Ekim 2013 gibi Devekuşu-2 yi yapmaya başlamış olacağım.
   O zaman elimdeki tekne ile geçen sene yarım kalmış olan turuma devam etmem gerekiyor. Yani Marmara kıyıları.
 Geçen sene yaşadıklarımdan dolayı teknede bazı eklemeler yapmam lazım. En azından motoru ortaya almalıyım, yanlara iki yalpalık ve arkaya bir skeg takmalıyım. Geçen sene Tekirdağa geldikten sonra beton salmayı sökerek yeni bir torpil salma yapmıştım.








  Salmaya ilave olarak, Yelken kulubündeki gençleri kale direklerinden daha fazla mahrum bırakmamak ve gerekirse tekrar karaya almak için Faruk ustanın desteğiyle bir römork yaparak Devekuşunu kışı gecirmesi için römorkun üzerine almıştık.



     Bu sene hava koşulları da herkesçe malum. Bu güne kadar güneşin yüzünü bile göremedik. Bu işlemler için çalışmaya başlayarak geçen yıl hazırladığım yeni dümen palalarımı ve diğer eksikleri de bitirerek  23 Nisan 2013 te veya 19 Mayıs ta Tekirdağ dan yola çıkarak eski teknem Devekuşu ileMarmara kıyılarını dolaşacağım.
   
    Önce Tekirdağ a giderek Devekuşunu görmem ve ilave etmek istediğim şeyler için ölçü alarak gerekli parçaları hazırlamam gerekiyor.


0 yorum: