Hoşköy- Tekirdağ

   Devekuşu2 nin randa anayelkenini henüz yapamadığım için, branda dan kendi kestiğim eksik üçgen anayelken ve devekuşu ndan kalan mizana yelkenle gitmeye çalışıyorum ama olmuyor. Bu nedenle Haliçten çıktığımdan beri eksik yelken ve motor takviyesiyle gitmek zorunda olduğumdan seyahatim oldukça yavaş ilerliyor.Benzinin litresi 5,5 tl olmuş kolay değil. Hesaplamalarıma göre eksik yelken ve çeyrek yol makine gücüyle ortamada 4 dm sürati yakalamışım. 8 Hp Hidea motor Haliç ten bu yana 34 saatte 144 Dm yol katetti ve 30 litre benzin harcadı.Demekki eksikte olsa yelkenin kattığı gücü küçümsemek lazım.

  Hoşköy Devekuşu ile iki sene önce İzmir e i derkenkonakladığım bir barınaktı. İki yıldır Hoşköy de çok değerli dostlar edindim. Barınağın koordinatları 27 derece 18' doğu- 40 derece 42' kuzey. kuzeyden ve güneyden yaklaşırken tarihi hoşköy fenerini göreceksiniz. Güneyden yaklaşırken Fenerin önündeki burun hizasında kaya döküntülerine, kuzeyden yaklaşıken de mendirek üzerindeki sancak fenerinin dibinde biriken kumluğa dikkat etmek gerekmekte.Barınağın sancak feneri yönündeki girişi yıllardır biriken kum nedeniyle adeta kapanmış. Kooperatif yöneticileri zaman zaman kendi imkanlarıyla temizlemelerine rağmen sadece barınağın girişindeki İskele feneri önünü açık tutabiliyorlar. buradaki derinlik yaklaşık 3 metre. Girişte kesinlikle sancağa yanaşmamalı, sancak fenerini bordaladıktan sonra kıyıya doğru ilerleyerek iskele fenerine doğru bir S çizerek içeri girmeli. Sığlığı belirleyen bir şamandra olmasına rağmen gece kuma oturma riski çok daha fazla.Barınağın Ana mendirek boyu 350 tali mendirek boyu 70 toplam rıhtım uzunluğu ise 400 metre.

                                                          Hoşköy girişi

   Girişte karşımıza gelen rıhtımı Kooperatif misafir teknelere ayırmış ve bununla ilgili duyuruyu barınak kahvesine asmış. Bu rıhtımda derinlik 2,5 metre civarında ancak buradaki balıkçı teknelerine bordalayarak daha derin bir su bulunabilir.
   Ben geldiğimde en sığ olan köşeye bağlanmıştım. Derinlik 1 metre. Bunun ana nedeni beldenin yağmursuyu kanalının buraya dökülmesi ve yağmur suyuyla gelen çamur ve mil in burada birikmesi. Hemen her sene burası temizlenmesine rağmen kışın yağan yağmurlarla gelen mil kısa zamanda tekrar dolduruyor. Bu hafta tekrar temizlendi ve derinlik 2 metreye çıktı.
                          Hoşköy yağmur suyu kanalının döküldüğü yer ve temizlik işlemi

     Hoşköy balıkçı kahvesinde anlatılan rivayete göre barınak yer seçimi için teknik elemanların buraya olmaz 500 metre kuzey veya Hoşköy fenerinin bulunduğu burun civarı daha uygun demesine rağmen dönemin belediye başkanı evden baktığımda limanı göreceğim ısrarıyla buraya yapıldığı sölenmekte.
   Barınağı 36 kayıtlı üyesi olan Hoşköy Su Ürünleri Kooperatifi işletiyor. Barınakta su ve elektirik mevcut yakıt, hergün Mürefteden gelen tankerle temin ediliyor. Barınak görevlisi Mehmet Damar ın telefonu 0507 366 05 45 kendisi misafirlere gereken tüm kolaylığı sağlıyor.
   Hoşköy de pansiyon, çaybahçeleri, lokanta, PTT, İnternet kafe, Ziraaat bankası ATM si ve hemen tüm ihtiyaçlarınızı sağlayabileceğiniz işyerleri mevcut.
   Hoşköy Balıkçı barınağı da lodosa açık. Lodos şiddetli estiğinde kooperatif yönetim binasının önündeki ve yukardaki fotoğrafta görünen temizlik işleminin yapıldığı köşede durabilmek adeta imkansız. Bu durumda hemen tüm tekneler tali mendireğin korumasına kaçarak üstüste bordalıyorlar.

    Barınakta bağlama ücreti olarak Tekirdağ Tarım il md. lüğünün ücret tarifesi uygulanmakla beraber tarifedeki ücretlere ciddi iskontolar yapılıyor. Çekek yeri tali mendireğin dışında olup tekneleri kızakla çekerek gerekli bakım onarım işleri yapılabiliyor.Kooperatif soğuk hava deposu sayesinde üyelerinin deniz ürünlerinin satışını gerçekleştiriyor.
  
                                Tekirdağ ili Balıkçı Barınakları Barınma ücret tarifesi

    Şarköy e 10 Marmara Adasına da 14 Dm mesafede olan   Hoşköy Balıkçı Barınağına en yakın barınak 4 dm güneybatıdaki Mürefte Balıkçı Barınağı.
   Sırada Mürefte var.

0 yorum: