Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -17 Babakale Assos Arası

Babakale Assos (Behramkale) arasındaki mesafe ondört deniz mili olup sekizinci milde sivrice koyu ve bu koyda iki küçük barınak bulunmaktadır. Babakale den kıyı kıyı doğuya giderken uzaktan Sivrice deki yeni sistem radar istasyonu burunda belirgin bir işaret olarak bizi bekler.



 
   Koy içindeki ilk barınak kayıtlarda Koyunevi barınma yeri olarak geçmektedir. İşletilmekte Olan Balıkçılık Kıyı Yapısı -263 olarak sıralanan barınağın koordinatı 26° 12' 51''E, 39° 28' 13''N dir. Ana Mendirek Boyu (m) 120 metre olan barınağın tali mendireği ve rıhtımı olmayıp derinlik bilgiside kayıtlarda mevcut değildir.Toplam Kapasitesi 25 tekne olan barınağın yoğunluğu %120 olarak belirtilmiş olup işletmeci kuruluş ve imar durumu yoktur.



   Hemen sivrice burnundaki Sivrice Balıkçı Barınağı ise 100 metre ana mendireği 20 metre tali mendireği olan toplam 25 tekne kapasiteli çed ve imar durumu olamayan bir küçük barınaktır. Koordinatı 26° 14' 6''E, 39° 28' 1''N olup ana karayoluna uzaklığı 5 km dir.
 
   Sivrice burnundan sonra doğuya beş denizmili ilerlediğimiz zaman Behramkale (Assos) Barınağına ulaşırız. Assos (Grekçe: Άσσος, günümüzde Behramkale), Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, Edremit Körfezi’nin kıyısında yer alan bir antik kent. Tarih boyunca Yunan, Makedon, Pers dönemlerinde yerleşim gören bölge Orta Çağ'da terk edilmiştir.



    Assos, Pavlus tarafından ziyaret edilmiştir ve kent bu nedenle Hıristiyanlarca kutsal olarak kabul edilir. MÖ 900’lerde kurulan bu kentin en göz alıcı yeri en tepesine yapılmış olan, Dorik yapılı, Athena Tapınağı’dır. Şehrin bir diğer turistik özelliği de tapınaktan görülen muhteşem manzaralarıdır.
Mesela bunun gibi.



   Aktif olduğu zamanlarda Assos, bulunduğu bölgedeki tek büyük limana sahip olduğu için geçen gemiler sayesinde zengin olmuştur. Kentin ayrıca büyük bir amfitiyatrosu da vardır.
Günümüzde, şehrin olduğu dağın eteklerinde ve yamaçlarındaki Behramkale kenti halen aktiftir.

    Behramkale Balıkçı Barınağının Koordinatı 26° 20' 22''E, 39° 29' 8''N dır. Ana Mendirek Boyu (m) 200, Tali Mendirek Boyu (m) 50 olup Rıhtım Uzunluğu 190 m dir. Kayıtlarda derinlik bilgilerine rastlamadım. Gittiğimde ölçerek sizlerle paylaşıyor olacağım.

İsterseniz Assos hakkında 4. haziran 2012 tarihinde paylaştığım notları okuyabilirsiniz.http://www.ismailoruc.org/p/devekusunun-2012-2013-anlar.html

0 yorum: