Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -18 Küçükkuyu



   Behramkale (Assos) Küçükkuyu arası mesafe 13 denizmili. Behramkaleden baktığınızda karşıdaki Midilli Adasının Klio burnu ise sadece 5 deniz mili. Midilli Babakale den bu yana içimi gıcıklamaya devam ediyor, bakalım sonu neye varacak?




    26° 36' 19''E, 39° 32' 38''N kkordinatlarındaki Küçükkuyu Balikçı barınağının Ana Mendirek Boyu (m) 450 Tali Mendirek Boyu (m) 175 olup Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 259 m (-2 m), 60 m (-3,5 m) dir.  Halihazır Rıhtım Kapasitesi (adet) 85 olup İlave Edilebilir Rıhtım Kapasitesi (adet) 135 ile beraber (Toplam Kapasite : 220) dir. İşletme Şekli Kira olan barınağı S. S. Küçükkuyu Su Ürünleri Kooparatifi işletmektedir.İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Yok ÇED Durumu – yoktur .



  Küçükkuyu, Altınoluk'a 10 km (batısında) uzaklıktadır. Aynı zamanda Assos'a (20 km) da yakın olduğu için turistlerin ilgisini çekmektedir. Bölgede birçok turistik yer bulunmaktadır. Bunlardan biri Küçükkuyu'nun üst tarafındaki ufak bir tepede bulunan Zeus Atları'dır. Efsaneye göre Tanrı Zeus'un yaşadığı ve Truva Savaşı'nı yönettiği yer olarak bilinir. Kaz Dağları'nın uzantısında bulunan bir mağaradır. Atlar'a günde yüzlerce ziyaretçi gelir. Ayrıca Değirmenbaşı Şelalesi de turistik olarak önemlidir. Bölgenin su ihtiyacını karşılar.

Küçükçetmi köyünde bulunan Afrodit kaplıcalarıda şifalı su kaynağı olup birçok hastalığa faydalı olduğu bilinir.Afrodit Kaplıcaları adını mitolojideki güzellik tanrıçası oalrak bilinen Afroditten almıştır.İlyada Destanı'na göre Zeus hastalanan güzellik tanrıçasını yanından uzaklaştırır. Afrodit İda Dağı'nda bir mağaraya konur. Bu mağarada 42 derece sıcak suda yıkanan Afrodit, eski güzelliğine kavuşur. Ancak Zeus'un yanına bir daha dönmez. O gün bu gündür Afrodit Kaplıcası, güzelleşmek ve şifalı yeraltı sularından yararlanmak isteyenlerin hizmetine sunulmuştur.

Oksijen bakımından ise Dünyanın en bol oksijen bulunan 2. merkezidir . Birçok solunum hastası Küçükkuyu'ya yerleşerek doğal tedavi olmuş olurlar. Assos ve Altınoluk arasında bulunan Küçükkuyu'da zeytinyağının Türkiye'nin en kaliteli zeytinyağlarından oluşu uzmanlar tarafından yapılan tahlillerle kanıtlanmıştır. Zeytin beldenin en önemli geçim kaynağı olup, belde birçok zeytinyağı fabrikasına ev sahipliği yapmaktadır.

   İda yani günümüzdeki adıyla Kaz dağlarının eteklerinde kurulmuş olan Küçükkuyu'nun eski adı Gargaron idi. Bir süre Lidya, Pers ve Bergama Krallıkları sınırlarında olan Gargaron, daha sonraları Bizans hakimiyetine girmiştir. Uzun bir süre Bizans hakimiyetinde kalan Gargaron doğa güzellikleri, denizi ve stratejik konumu ile birçok kez istilaya uğramıştır. Rumların kültüründen izler taşıyan gargaron Cumhuriyet kurulduktan sonra 1924 yılında Girit ve Midilli de yaşayan Türklerin mübadeleyle buraya verilmesi, ayrıca yörük ve Türkmen boylarının buranın çevresinde köyler kurmasıyla bugünkü halini almıştır. Ayrıca Karadeniz'den gelen balıkçılarında bu süreçte etkileri olduğu bilinmektedir.

  

0 yorum: