Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -16 Babakale



   Babakale Gülpınar dan altı denizmili mesafededir. Gülpınardan çıktıktan sonra Midilli adasını pruvanızda görmeye başlıyor taa Foça ya inene kadar adayı sancağınızda görmeye devam ediyorsunuz. Acaba pasaportumu yanıma alsam mı? 



Babakale Balıkçı Barınağının Koordinatı 26° 4' 2''E, 39° 28' 26''N
Tarım Sektöründen Ayrılan Ödenekle yapılmış olan barınağın, Ana Mendirek Boyu (m) 575, Tali Mendirek Boyu (m) 240, 80, Rıhtım Uzunluğu (m) 535 metredir. Derinliği hakkında elimde bilgi olmamasına rağmen uygun derinliktedir diyebilirim. Korunan Su Alanı (ha) 8olan barınaktaki Üstyapı Durumu na baktığımızda İşletme Binası, Balık Satış Yeri olduğunu kayıtlardan öğrenmekteyiz. 



   Halihazır Rıhtım Kapasitesi (adet) 130, İlave Edilebilir Rıhtım Kapasitesi (adet) 70 (Toplam Kapasite : 200) olan barınağı Balıkçılık Sezonunda Kullanan Balıkçı Teknesi Sayısı 30, Balıkçılık Sezonu Dışında, Kullanan Balıkçı Teknesi Sayısı 30, Kullanan Diğer Tekne Sayısı 100 olup, İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Yoktur. Ancak 22.03.2007 tarihli ÇED durumu vardır.

    Barınağın ağzı güneydoğuya açık olup, girişte tam karşımıza gelen rıhtımı genellikle balıkçı tekneleri yükleme yapmakta kullanırlar. Bunun dışında tali mendirekle bölünmüş olan iç kısım daha korunaklı ve küçük teknelerin tercih ettiği bir rıhtım olarak kullanılmaktadır. Önceki gezimde de uğradığım Babakale beğendiğim hoşuma giden bir bir köy ve barınak olmuştur.

    Google teyze ve wikipedia dan edindiğim bilgilere göre, Türkiyenin en Batısında kurulan ve Tarihi Büyük bir kalenin bulunduğu köydür. Köyün önünde zorunlu olarak rüzgar yüzünden demirleyen Osmanlı gemilerinde Yeniçeri dini önderi bir zat olarak tanınan Bektaşi babası Sultan Baba vefat ederek buraya gömülür. Daha sonraki denizciler buradan geçerken buraya Baba Burnu ismini takarlar. Yine zorunlu olarak demirleyen gemilere saldıran korsanlardan korunmak üzere buraya kale yapılır. Zaman gelip buraya köy ismi verilirken bu iki kelime birleştirilerek Babakale ismi verilir. Köy halkını Türkmen ve yörükler oluşturur. Köyün bahçe kapılarının dışında buluna örmeler kapı halkasına bağlı ise evde kimse olmadığı anlamına gelir ve eskiden kapılara kilit takılmazdı, genellikle balık, ot ve fırın yemekleri meşhurdur.Köyde buluna 3 restaurant yataklı olup ayrıca bir pansiyon vardır.Köyde güzelleştirme ve dayanışma derneği vardır. Geçim kaynağını kıyı balıkçılığı oluşturur.      Ben onların yalancısıyım. 


                                          Bunlarda önceki geziden birkaç Babakale hatırası






0 yorum: