Simülasyon(Benzetim-Öğrence)-2 Aksaz Lapseki Arası

    İkinci 20 denizmili mesafede Kemer, Şevketiye ve Çardak var. Hatta Lapseki yi bile bu etaba dahil edebiliriz. Bakalım bir acaba nasıl gidilirmiş?

     Aksaz dan 2 dm içdaş iskelesi açığına ilerledikten sonra Kemer burnunu kerteriz alarak 4 mil daha gidersek burnun güney doğusunda Kemer barınağını görmüş olacağız.Burundan sonra barınak içi sadece yarım denizmili.



   Kemer barınağının ana mendireği  216 tali mendireği 60 metre boyunda . İki adet rıhtımı var. 38 metre uzunluğundaki ana merdirek üzerindeki rıhtım derinliğ i-2,5 metre , mendireyin karayla birleştiği taraftaki 51 metrelik rıhtımın derinliği -2 mt. Halihazır kapasitesi 20 adet olan barınaktaki toplam kapasite 70 adet olup 80 tekne kullanmakta diyor bakanlık kayıtları.
    Ana yola 13 km uzaktaki barınağın ÇED ve imar durumu onayı yok. Geçici devir ile Kemer Köyü muhtarlığı işletiyormuş. Ana mendirek lodos yönünü korumakta ve kuzeyi de burun korumakta olduğundan korunaklı bir barınak gibi görünmekte.

    Wikipedia Kemer hakkında şunları yazıyor.
    Kemer, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür. Parion,Çanakkale’nin Biga ilçesinin Balıklıçeşme bucağına bağlı Kemer köyünün 1 km. doğusundadır. Parion sözcüğünün anlamı kesinlik kazanamamıştır. Prof.Bilge Umar’a göre eski Hellenlerin,
kendi ağızlarına uydurarak Parion biçiminde kullandıkları bu adın .Troia’lı Prens Paris’in adıyla bir bağlantısının bulunduğunu sezdiklerinden, ama ne tür bir bağlantı bulunduğunu bilemediklerinden, yine bir ozan uydurmacasına sarılmışlardır; sözde Paris bir zamanlar bu kentte yaşamış, o yüzden kentin adı “Paris’in Yeri” anlamında Parion olmuş. Parion’un ismi ilk kez Herodotos’da geçmiştir. Pers Kralı Dareios İskit seferine çıkışında (M.Ö.513-512) Parionlu’lar da onun yanında sefere katıldılar.Atina-Sparta savaşında da Atina’nın yanında yer aldılar, Amkibiades’in komutasındaki donanma M.Ö.410 da Parion’un limanında toplandı. Büyük İskender, Pers zaferinden sonra burasını kendisine bağlamış,onun ölümünden sonra da Trakya Kralı Lysimachos M.Ö.302 de Parion’u kendi yönetimine almıştır.

   M.Ö.241’de ise Bergama krallığına bağlanan kent Attalos’lar zamanında büyük bir imar faaliyeti görmüştür. Bergama Kralı III. Attalos’un varis bırakmadan ölümü üzerine Roma İmparatorluğuna bağlanmıştır. Strabon’a göre zengin toprak ve bağları olan Parion’un yakınında Kral Adrastos’un yaptırdığı bir Nemesis Mabedi bulunuyordu. Bu mabet yıkılınca bütün eşyası hatta taşları bile yerinden sökülerek Parion’a taşınmış ve bunlarla Hermokreon’un eseri olan görkemli sunak inşa edilmiştir. Arkaik, Helenistik ve Roma devri eserlerinin bulunduğu kent bugün toprak altındadır. Ayakta kalan eserlerden biri Kemer köyünün girişindeki su kemerleridir. Bu kemerlerin yakınında ise Nekropol vardır.Civarda çok miktarda tümülüs görülmektedir.Çanakkale Müzesi 1970 yılında Bakır tepe’de bulunan tümülüsü açmış ,içinde biri kadın diğeri erkek iki lahit bulunmuştur. Çevredeki tümülüsler köylüler ve defineciler tarafından tahrip edilmişlerdir. Köyün hemen üzerinde M.Ö.300’lerde yapıldığı sanılan, çelenklerle süslü frizleri olan bir mabet vardı.. Mabedin alt kısmında ise bugün toprak altında olan bir tiyatronun varlığını eski yazarlardan öğreniyoruz. Osman Hamdi Bey buradan çıkarılan bir lahdi İstanbul Arkeoloji Müzesine götürmüştür.
   Çanakkale iline 90 km, Biga ilçesine 33 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa(balıkçılığa)dayalıdır.Özellikle gırgıra dayalı balıkçılık yapılmaktadır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefonvardır.
    Kemerden sonraki rotamız Şevketiye. Kemer balıkçı barınağından çıkışta cami minaresini gördüğümüz burna doğru,262 dereceye 9 dm gidersek Şevketiye köyü ve balıkçı barınağına ulaşmış oluruz.



    Şevketiye hakkında Wikipedia; Şevketiye, Çanakkale ilinin Lapseki ilçesine bağlı bir köydür.Tarihçesi ve kültürü hakkında ise; Hasköy ili kiralar köyünde işkencelere dayanamayıp buraya taşınmışlardır. Köyü buranettin efendiden satın almışlardır. (?)  Birinci dünya savaşında Almanlar köyü kömür ambarı olarak kullanmışlardır. Köy nüfusunun çoğunluğunu oluşturan Bilgin ve Turan sülaleri köyün kurulmasında büyük rol oynamış,ayrıca şaşmaz ailesi köy inşasında çalışmıştır. Köyün geleneksel bir yemeği olmasada halkı ege ve trakya yöresi yemeklerini benimsemiştir. Köyde zeytincilik'ten şeftaliciliğe kadar çeşitli alanlarda tarımcılık yapılmaktadır. Köyde bir tane eski değirmen bulunmaktadır.der.

    Çanakkale iline 53 km, Lapseki ilçesine 18 km, Biga ilçesine 45 km uzaklıkta olan Şevketiye Balıkçı Barınağının ana mendirek boyu 130mt tali mendirek boyu 40 metre olup, rıhtım uzunluğu 98 metre ve derinliği -2 mt dir. Halihazır rıhtım kapasitesi 25 adet olmakla beraber ilave edilir rıhtım kapasitesi de eklendiğinde toplam kapasite 75 adettir. Doluluk oranı %53,3 olan barınağı 40 balıkçı teknesi kullanmaktadır. Çed ve imar planı onayı olmayan barınağı kesin devir ile Şevketiye köyü muhtarlığı işletmektedir.

     Eğer hala vakit kalmışsa ki kalacağını sanmıyorum 10 dm ilerdeki Çardağa gidelim.

     Şevketiye den 6 dm 275 e giderek Adatepe burnunu aştıktan sonra,2 dm daha sığlığı takip ettiğimizde, gerçi bu noktadan sonra feribotlar da bize yolu işaret edeceklerdir. Çardakta çok sığ olan bir barınma yeri görünmekte olup Tarım bakanlığı verilerinde Çardak balıkçı barınağına raslamadım. Wikipedia da Çardak hakkında bişi dememiş. Gidince öğreneceğiz.

    Çardağın 2 dm güneydoğusundaki Lapseki ye ulaşmak için önümüzdeki tek engel Dalyan burnu. Dalyan burnunu geçer geçmez Lapseki Balıkçı Barınağı karşımızda olacak. Lapseki hakkında wikipedia çok şeyler demiş. Ben linkini vereyim dileyen baksın. https://tr.wikipedia.org/wiki/Lapseki ben sadece adını Antik Yunan döneminde bu bölgeye yerleşen bir filozofun kızı olan Lampsakos'dan aldığı sanılmaktadır diyerek bitireyim.





    Lapseki Balıkçı Barınağının imar onayı olmasa da 2.8.2006 tarihli Çed raporu var. S.S. Lapseki Su Ürünleri Kooperatifi işletiyor görünmekte. 690 metre ana, 250 metre tali mendireği olan barınağın kara tarafındaki 240 metrelik rıhtımda derinlik -2 metre olup toplam kapasitesi 240 tekne.
    Sanırım bu 20 millik mesafe en iyi ihtimalle 2 veya daha fazla gün gerektirmekte. Bunu da yaşayıp göreceğiz.

2 yorum:

  1. Merhaba,

    Sayın abicim. Bir yıldır bu siteyi yer imlerimde kayıtlı tutuyordum ama pek bir yayın yapmıyordun. İsmail Bey'in eklediği bir şey var mı diye bir bakayım dedim. Hazine değerinde harika paylaşımlar yapmışsın. Bir tarafta haritam, bir tarafta wikipedi heyecanla takip ediyorum. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sedat Bey. 23 nisandan sonra şu anda simülasyonunu paylaştığım yerlerin görerek tam bilgilerini paylaşıyor olacağım.

      Sil