Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -8 Enez

  Ada dan ayrılma zamanı gelince birçok seçeneğin arsından gene  iki seçenek ön plana çıkıyor. Birincisi 28 deniz mili kuzeye (12 derece) giderek Enez e varmak, diğeri  ise 15 denizmili doğuya (96 dereceye) giderek Kabatepe limanına vasıl olmak. Denizde seçenekler bol demiştim tabi hava koşullarına dikkat etmek şartıyla. Amacım Saroz körfezini tamamıyla kıyıdan görmek. Gerekirse kıyı kıyı Kabatepeden yukarı Eneze kadar gittikten sonra aynı yolu bir daha geri dönebilirim.



     Enez, Sultaniçe, Yaylaköy,Mecidiye (ibrice) ,Kocaçeşme,Güneyli,Anafartalar,Kabatepe.  Enez Kabatepe arası kıyı kıyı 85 deniz mili. Beş veya altı günü Saroz da geçirmek gerektiği gibi bir hisse kapılıyorum. Belki hoşa gidecek yada hava patlatacak onbeş gün  denize çıkılamayacak. Yola çıkan katlanır diyelim.

  Gökçeada nın Kaleköy barınağından Enez e iskele de Semadirek (Samothraki) adasını uzaktan da olsa seyrederek gidebileceğiz.  Sizlerden gelen  ‘’ eğer Semedirek in üzeri siyahsa sakın çıkma’’ uyarısına dikkat ederek gideceğiz. Uzun bir yol olmasına rağmen makine gücüyle 7-8 saatte katedilebilecek bir  mesafede Enez Balıkçı Barınağı.
  2015 yılında Enez Amatör Denizciler Derneği kuruldu ve çok olumlu çalışmalara imza atmaktalar. Başkanı Kerim Bey ile Edirnede  tanışma şansım oldu. Amatör teknelerin bağlanma sonunu çözülmüş ayrıca bu sene Saroz u korumak adına bilimsel bazı çalışmalar da yapacaklarmış. Balıkçı kooperetifiyle bir protokol yapmışlar  barınaktan dernek ve kooperatif birlikte faydalanıyorlarmış.  Derneği facebook ta  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009699843367&fref=ts  takip edebilirsiniz. Keşke her barınak ve civarında benzer dernekler kurulsa ve  o yöredeki Amatör Denizciler Amatör Denizcilik için çalışsalar…

  Wikipedia da Enez hakkında :  1971 yılından itibaren yapılan kazılar sonucunda bölgedeki ilk yerleşim merkezinin Enez'in yaklaşık 3 km doğusunda yer alan Hoca Çeşme Höyüğü olduğunu, yaklaşık olarak MÖ 6500'lerde kurulan bu yerleşim yerinde yaşayanların saz ve çamur gibi hafif malzemelerle inşa edilmiş oval biçimli kulübelerde yaşadıklarını, ana tanrıçaya taptıkları ve deniz ürünleriyle beslendiklerinin saptandığından bahsedilmektedir.

  Günümüzde Enez adını taşıyan AinosMeriç'in denize döküldüğü yerde kurulmuş iki limanlı bir şehir olarak üne kavuşmuştur. Önceleri deniz kenarında olan şehir, Meriç nehrinin alüvyon sürüklemesi sonucunda kıyıdan uzaklaşmış; şu an 4 km içerde kalmıştır. Ainos, ilk iskan edildiği MÖ 4000'li yıllardan bu yana çok değişiklik geçirmiş olmasına rağmen yaşamını kesintisiz sürdürmüştür.
Ainos'un ilk sakinleri kimlerdi, kesin olarak bilemiyoruz. Ancak Eskiçağ kaynaklarında, Ainos'un yerinde önceleri Trak kabilelerinin yerleşmiş olduklarını, MÖ 7. yüzyılda İzmir'in kuzeyinde Aiolia bölgesinde yaşayan Aioller tarafından iskan edildiği, daha sonra ise, Mytileneliler (Midilli Adası) ile Kymeliler tarafından bir kolani olarak kurulmuş olduğu zikredilmektedir.
Gerçekten Enez ve çevresinde yapılan kazı ve araştırmalarda ele geçen maddi kalınltılar bu tarihi bilgileri doğrulamaktadır. MÖ 6. yüzyılın sonlarında Pers Kralı Darius'un 513 tarihinde yaptığı İskit seferinden sonra Trakya ve dolayısıyla Enez Pers İmparatorluğunun hakimiyeti atına girdi. Enez, MÖ 478/477 tarihindeAttik -Delos Deniz Birliği'ne katıldı. Şehir, Pers Kral Barışı ile MÖ 386 yılında bağımsızlığına kavuştu. Hellenistik Çağda Ptolemayosların hakimiyetinde kalan Enez, MÖ 190 yılında Romalılar'ın Trakya'yı zaptetmeleriyle tekrar bağımsızlığını elde etti.
Bizans Çağında Prensiik merkezi olan Enez'e Orta Çağda Cenovalılar hakim olmuşlar. Enez 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in kaptanı Has Yunus Bey tarafından zaptedilmiş ve Osmanlı Devletine Katılmıştır. Demektedir.

    Enez Balıkçı Barınağı,260 toplam tekne kapasitesi olan, 845 metre ana 270 metre tali mendirekle çevrilmiş bir barınak. İmar planı durumu ve Çed durumu onayı olmayan barınağı Kirala şekliyle S.S.Enez Su Ürünleri Kooperatifi işletmekte. Beş adet değişik uzunlukta rıhtımı bulunan barınakta derinlikler -2 ila -6 metre arasında değişmektedir.




1 yorum:

  1. Enez Hakkında bazı yorumlar da yapıldı. Bunlardan bazıları:
    Sahil Insanı:
    selam, motorlu kayık kullanırım sarozun her kosesınde..yelkensever ama kullanamaz biri olarak yorumlarım ilkel gelebilir kusurabakmayın.liman yunan sınırında malum, her 2 ulke sahil güvenliği çok tedirgin.. evrak kontrolü sık. limanın karadaki insana göre sağında manda taşları denen uzun bir bant var. uzun salmalarda yaklasılamaz.liman sezonda kalabalık.sultanıçe ve yaylada çok daha sakin limanlarda konaklama yapılabilir. bolge(ozellıkle enez) sivrisinekleri bulut halınde yeni zıyaretçılerın tadına bakmadan bırakmaz.bu 3 limandan sadece biri bölge için yeterlıdır. fazlası vakıt kaybıdır. g.adadan donerken gıreceksenız korfeze guneybatıdan girip,yarımadanın paralelınden seyredip,3 adalara gelmeden kuzeye yonelmek sanırım en guvenlısı. (misafır olduğum 2 yelken seyri bunu yaptı)ancak gunlerce uygun ruzgarları beklediğni biliyorum..


    YanıtlaSil