Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -9 Sultaniçe ve Yaylaköyü

   Enezin 9 denizmili güneydoğusunda Sultaniçe köyü ve Sultaniçe Balıkçı Barınağı var. 26 7’38’’ D 40 35’ 31’’ K koordinatlarında bulunan barınağın ağzı doğuya açık olmasına rağmen içindeki ikinci mendirek zannederim barınakiçini sakin tutmaya yetiyordur.  Bakanlık kayıtları 705 metre ana,220 metre tali mendirekle çevrilmiş barınaktaki 410 metrelik rıhtımında derinlik – 3 metre demektedir . Toplam 165 tekne kapasitesi olan barınağın doluluk oranını resmi merciler %60 zannetmektedir.
  Bendeki kayıtlara göre kiralama aşamasında olan Sultaniçe Balıkçı Barınağının 29.01.2003 tarihli ÇED raporu olmasına rağmen imar planı onay durumu bulunmamaktadır.Enez ve Sultaniçe idari olarak Eneze bundan sonra doğuya doğru olan Yaylaköyü ve İbrice(Mecidiye) barınakları Keşan a bağlıdır.



   Sultaniçe Abdülhamit'in vakıf arazisi olup padişahın hanımına izafeten Sultaniçe olarak isimlendirilmiştir. Köy 1877-78 Rus Savaşı (93 harbi) yıllarında gelen pomak göçmenlerce kurulmuştur.
   
   Sultaniçe den sonra doğuya doğru 11 denizmili uzaklıkta 26 22’36’’ D , 40 36’ 17’’ K koordinatlarında toplam 200 tekne kapasiteli Yaylaköyü Balıkçı barınağı bulunmaktadır. Yaylaköyü Balıkçı Barınağının 500 metre ana 315 metre tali mendireğinin içinde derinliği  -2 mt ila -3 merteler arası değişen, 155 metrelik rıhtımı vardır. İmar plan onayı olmayan barınağın sanırım tesadüfi olarak ÇED durumu onayı da Sultaniçe ile aynı tarihe isabet etmektedir.

   Köyün adı: Yayla sularından gelmektedir. Ayrıca köyün denizin adını aldığı söylentisi vardır: Yayla Denizi. Enez'e bağlı Vakıf Köyü'nden göç edenlerce kurulmuştur. Çekme fasulyeyle ünlüdür. kuskus,katmer,oğlak çevirmesi diğer ünlü yiyecek çeşitleridir.




  Sultaniçe ve Yaylaköy Enezden itibaren 20 denizmili mesafede olduğundan, bir günlük planda gezilebileceği  gibi aslında birer gün ayrılarak her iki köy halkı ile de hasbıhal edebilme şansını kaçırmamak gerekir diye düşünüyorum. Biz gene de 20 mil kuralına uyalım. Bakalım yola çıkmadan önce 22 Nisan 2016 Günü simülasyonda nereye ulaşmış olacağız.

0 yorum: