Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -20 Akçay ve Burhaniye



    Altınoluk tan 119 derece güneydoğuya 9 denizmili giderek Burhaniye(Ören) Balıkçı barınağına ulaşmak yerine kıyı kıyı 15 denizmili yol yapmayı, önceki gezimde uğramadığım Akçay ve Edremit körfezinin kıyılarını görmek istedim.

   


  Akçay a varmadan genellikle günlük tur teknelerinin bağlandığı bir barınma yeri dikkatimi çekti google teyzenin haritasında. Akçay dan sonra güneye döndüğümüzde de sırayla üç dere yatağı var. Dere yatakları içine girebilirmiyim bilmiyorum ama deneyeceğim. Güney de Ören de Burhaniye Ören de Burhaniye Balıkçı barınağında gecelemeyi planlıyorum.

   Burhaniye Balıkçı Barınağı Koordinatı 26° 55' 30''E, 39° 29' 8''N Ana Mendirek Boyu (m) 537,53
Tali Mendirek Boyu (m) 217,85 ve Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 90 m (-3 m) olan toplam 95 tekne kapasiteli bir barınak. İşletmeci Kuruluş S. S. Burhaniye Şarköy Taylıeli Su Ürünleri Kooperatifi, İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Var, 28.11.2008

  



Kayıtlı bu bilgilerin Balıkçı barınağının yanındaki belediyenin işlettiği bölümü kapsadığını zannetmiyorum. Bunu da gidip görünce öğrenmiş olacağız.

Biraz da yöre hakkında derlediğim diğer bilgilere bakalım.

Ören, Burhaniye'nin denize kıyısı olan 4 mahallesinden biri ve en turistik olanıdır. Güneyde, Karınca Deresi ile Öğretmenler mahallesinden ayrılır. Antik Adramytteion şehri buradadır. Mahallenin ismide bu kalıntılardan gelir. Merkezindeki asırlık meşe ağaçları ile bilinir ve ilçede yazları düzenlenen"Burhaniye Ören Turizm Kültür ve Sanat Festivali" 'ne ev sahipliği sapar.

   Mahalle güney sınrını, Karınca deresi ve Ögretmenler mahallesi oluşturur. Bu iki mahalle arasında ulaşım tek gidiş-gelişli bir köprü yardımıyla sağlanır. Tüm sahil kesimi kumsal olan mahallede, kumsal bitiminde, Ören tepe ve falezler yer alır. Bu alan Antik Adramytteion'unda akropolü sayılabilir. Mahallede bulunan tepeler şöyledir;
Ören Tepe; sahil kenarında yükselen tepedir, Antik kentin akropolüdür.
Koca Tepe; 31 m yüksekliği ile mahalledeki en yüksek noktadır. Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu bu tepede yer alır
Yılanlı Tepe; antik bir kült merkezidir.
Bergaz Tepe; ismini bir caddeyede veren tepedir.

  Yılanlı Tepe kült merkezi bölgedeki en eski tarihi mekandır. Bunun dışında mahalle, Adramytteion kentinin merkezidir. Çıkan parçalar mahalle meydanında sergilenmektedir. Başlıca buluntular mezarlar, erken döneme tarihlenen bir kilise ve özellikle sular çekilince beliren antik limandır. Antik kentin daha iç kesimlere taşınmasıyla, mahalle bulunduğu bölge boşalmıştır. Antik kentte kazılar yapılmadan, Ören mahallesi bölgeye kurulduğu için birçok tarihi eser kaybedilmiştir.

      Ören mahallesi 1960' yılında dönemin Burhaniye kaymakamı Hüseyin Öğütçen (1954-1960), ve belediye başkanı Avni Meço (1957-1963) tarafından kurulmuştur. Ören'e bir plaj sitesi kuralım şeklinde 1957 yılındaki gelişen ilk fikir üzerine, ilgili bölgedeki tarlalar dönümü 300 liradan kamulaştırılır ve Burhaniye Ören tepe mavi evler 99 isimli kooperatif kurulur. Yüsek Mimar Abdullah Ardalı çizdiği mimar planı doğrultusunda mahalle inşa edilir. 1955 yılında Burhaniye'nin bağlı Gömeç'te yaşanan sel baskını sonrası, selzedeler için Ören'de 55 ev yapılır. Ama evlere yerleşmeyen Gömeçliler, nedeniyle evler belediyeye kalır.

0 yorum: