Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -19 Altınoluk



       Küçükkuyu ile Altınoluk arası 6,5 deniz mili mesafede. Her ne kadar günde 20 deniz mili hesabı yapmış ta olsam bazen bir günde bir barınağı tanımak olanaksız olabiliyor. Bazen de bir günde iki üç barınak ziyaret edebiliyorsunuz. Bazen de konakladığınız yerden sabah çıkmayı hesaplarken hava koşullarından dolayı ilave bir hafta bile aynı yerde kalmak zorunda olabiliyorsunuz. Toplamda 90 simülasyon yapacağız. Bu da bize Devekuşu nun 2016 yılı içinde maksimum ulaşabileceği mesafeyi üç aşağı beş yukarı belirlemiş olacak.



  26° 44' 39''E, 39° 33' 55''N koordinatlarındaki Altınoluk Balıkçı Barınağının Ana Mendirek Boyu (m) 266,17,Tali Mendirek Boyu (m) 68, Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 116,17 m (-2 m) dir.
Toplam tekne kapasitesi : 92 olan barınağı Kira şekliyle S. S. Altınoluk Su Ürünleri Kooperatifi işletmektedir. Halühazırdaki kayıtlara göre İmar Planı Durumu, Onay Tarihi ve ÇED Durumu Yoktur.Önceki ziyaretimde gördüğüm kadarıyla kooperatifin işlettiği güzel bir balık lokantası vardı.bunun yanı sıra perakende olarak ta tüketiciye birinci elden balık satışı yapmaktaydılar.

    Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihsel birikimlere sahip olan Altınoluk'un, eskiden köy olarak yerleşimi kentin kuzeyindeki tepede yer alır. 1927 yılına kadar adı, “Papazlık” olarak geçen köye ait ilk veriler 16 yüzyıl başlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın (1520-1566) saltanatının ilk yıllarında yapılan sayımlara kadar uzanıyor. Buradan yola çıkarak Papazlık’ın kuruluşunun 450 yılı aşan bir geçmişe dayandığını söylenebilir. Köyün ilk sakinleri, Osmanlı Devleti'nin vergi muafiyeti sağlayarak, derbentçi kaydettiği ve Papazlık’a yerleştirdiği Söğütlü yörükleri'dir.

Rum yerleşimi; Yunanistan’ın Midilli adasından 1820’li yıllarda çalıştırılmak üzere getirilen Rumların zamanla burada çoğalıp, iskan tutmaları ile oluşmuştur. Rumlar ibadetleri için bir de kilise yaptırmışlardır. O dönemde Türk yerleşiminin, Hıdırlar, Kadirler ve Sakarlar olarak anılan ailelerden oluştuğu bilinmektedir.

Altınoluk’ta geçmişten beri süren bu yaşamın günümüze uzanan izleri olan Rum ve Türk sivil mimarlık örnekleri, kültürel birikimimizin en önemli tanıklarıdır. 1991 yılında Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel sit bölgesi ilan edilen Altınoluk köyünde 36 adet yapı tescil edilmiştir. Köyün önemli bir kısmını kapsayan koruma amaçlı imar planı, 1994’ ten beri uygulamakdadır. Abdullah Efendi Konağı vb. bazı tescilli yapılar restore edilmiş olsa da, genelde bunlar acil restorasyona ihtiyaçları var. Bunun yanı sıra; koruma planı gereği yeni yapılaşmalar SİT koşullarına uygun oluşmaktadır. Köyün hemen güney eteğinde yer alan ve SİT alanına dahil edilen,Altınoluk Antandros Amfi Tiyatrosu 1994 yılında yapımına başlanıp, 1997 yılında bitirilen çok önemli bir kültür ve sanat mekanıdır. Öyle ki, kentsel SİT’in tamamlayıcısı gibi olmuştur.Ayrıca Antandros Antik Kenti beldenin sınırları içinde kalmaktadır.

  Altınoluk'un hemen kıyısında bulunan Kaz Dağlari Milli Parkı, doğa tutkunlarının zaman zaman doğa kaçamakları yapmalarına neden olmaktadır. Yörenin coğrafyası Şahinderesi Kanyonu ile meşhurdur.


   Bana sorarsanız Altınoluk betonlaşma sayesinde bırakın altın olmayı, bakır bile değil, teneke olmuştur. Hala o güzelim zeytinlikler kesilerek inşatlar yapılmaya devam ediyor ve  her gün betonlaşma tepelere doğru ilerliyor. Biz de modernleşiyoruz...

0 yorum: