Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 35 Özbek



 Özbek balıkçı barınağının doğru koordinatlarını yukarıdaki haritada görmektesiniz. Barınağı S.S.Özbekköy Su Ürünleri Kooperatifi kiralama şekliyle işletmektedir. Önceki ziyaretimden aklımda kaldığı kadarıyla balık mezat yeri ve soğuk hava deposu imkanı olan bir barınaktır.  Barınaktan çıkıp yoldan sol  tarafa doğru yürüdüğünüzde kıyıdaki çay bahçelerinde oturup dinlenebilir, kumsaldan denize girebilirsiniz.


   Barınak iç ve dış mendirekten oluşan bir yapıya sahiptir. Dıştaki ana mendirek boyu 210, Tali mendirek boyu 164 metredir.Toplam kapasitesi 130 tekne olan barınağın 144 m lik bölümünde derinlik -1 m, 35 metrelik bölümünde -1,5m diğer 165 metrelik bölümünde de -2 metredir.

  Köy'ün geçmişi ile ilgili kayıt ve bilgi, 1950'deki Urla Hükümet Konağı yangını nedeniyle bulunamamaktadır. Bununla beraber sözlü kaynaklar, Özbek Köyü tarihini Çakabey Beyliği'ne (11. yy.)dek uzatmaktadırlar. Ancak, Haçlı Ordusu'nun bölgedeki hakimiyeti sonrası Çakabey Türkmenlerinin önce Polybotum (günümüzde Bolvadin), sonrasında ise Philadelphia (günümüzde Alaşehir) civarına çekilmiş olmaları ve ardından Philadelphia'nın da Doğu Roma tarafından alınmasından sonra bu Türkmenlerin daha da doğuya, Gerede civarına kadar gerilemiş oldukları gerçeği, Bugünkü Özbek Köyü halkının bölgede varlıklarını sürdürmüş olmasını pek de mümkün kılmamaktadır. Daha iyimser bir tarih verilecekse Özbek Köyü'nün 1400'lü yılların başında, kendisi dışındaki iki Türkmen köyü olan Yuvacalu ve Otacalu ile birlikte Özbek Yarımadasında kurulduğu söylenebilir. Tarihçeyle ilgili bir başka söylence ise, köyün daha önce Yuvaca denilen mevkiide kurulduğu, fakat korsanların talan tehlikesi nedeniyle daha bir bölge olan şimdiki yerleşim yerine göç edildiği şeklindedir.


0 yorum: