Simulasyon(Benzetim-Öğrence) - 38 Mordoğan- Karaburun arası


    Mordoğan dan Karaburun yenilimana kadar sırasıyla Kaynarpınar,Ambarseki,Saipköy, Karaburun ve yeni limanın yapıldığı Bozköy mevkii vardır.




     Mordoğandan sonraki ilk barınak olan Kaynarpınar Balıkçı barınağı İneciktedir. İlçe merkezi Karaburun'a 13 km., şehir merkezi İzmir'e 87 km. uzaklıkta olan bir mahalledir. 6360 Sayılı Kanun'un yürürlüğe girmesi ile birlikte yeni yasal hükümlerle köy statüsü mahalle olarak değiştirilmiştir. Tarihi 1500'lü yıllara uzanır. Köyün yerleşimi ise, köyün tarihi camisinin olduğu meydana bağlı olan sokaklar istikametinde düzenlenmiştir. Caminin duvarında Hicri 1319 (Miladi 1901) tarihli bir levha bulunmaktadır. İnecik,Kösedere ve Eğlenhoca köyleri (mahalleleri) ile adeta bir sacayağı oluşturur. 1960 ve 1970'lerde ülke çapında köyden kente artan göç, İnecik Köyü'nü de etkilemiştir. Köyde devamlı ikamet edenlerin giderek azalması ile bu üç köy içine en az nüfusa sahip köy konumuna gerilemiştir. Köyün girişinde eski köy okulu binası da harap haldedir.

Doğusundaki Değirmentepe, çam ağaçları ile kaplıdır. Tepenin doğusundaki Ayvaz boğazından Urla'ya bağlı Uzunada ve iç körfez gözükür. Tepenin batısında ise Ege Denizi uzanır. Köyün liman yerleşimi olan Kaynarpınar'daki Dombarcık ve Elemeci adlı koylarında temiz denize girilebilir. İnecik'in iskelesi olan Kaynarpınar, gerek Karaburun-İzmir yolu üzerinde oluşu gerekse deniz kıyısında olmanın faydasıyla çokça tanınmıştır. Yazlıkçı nüfusunun etkisiyle yaz aylarında köyde ve iskeledeki nüfus artar. Hurma Zeytin yörenin özgün bir ürünüdür. Ekolojik şartlarda dalında tatlılaşan bir sofralık zeytin türüdür. Bazı kaynaklara göre dünyada sadece Karaburun Yarımadası'nda yetişmektedir. Ancak Türkiye'de sadece Karaburun'da yetişen ve dalında olgunlaşan zeytin türüdür. Lezzeti diğer tüm zeytin çeşitlerinden farklıdır. Dış görünümü hurmaya benzediği için hurma zeytini adıyla anılır.
  Kaynarpınar Balıkçı Barınağının koordinatları 26 34 11 E, 38 33 38 N dir. Barınağı İnecik Su Ürünleri Koopereatifi işletmektedir. Ana mendirek boyu 133 Tali mendirek bıyu 30 metre olan barınakta -0,75 m derinliğe sahip 57, -2 m derinliğe sahip 113 m boyunda iki rıhtım vardır.


Ambarseki,Saip ve Bozköy Karaburun ilçesine bağlı yerleşim yerleridir. Tepeboz, Hasseki ve Sarpıncık köyleri, birbirine yakın, Merkez ilçeye 8-11 km., Mordoğan beldesine 23-26 km., Küçükbahçe beldesine 25-35 km. uzaklıktadırlar.

Sırasıyla Ambarseki barınağına bakarsak koordinatları 26 32 55 E , 38 36 10 N dir ana mendirek boyu 88 tali mendirek boyu 38 m olan barınağın -1 m derinliğe sahip 23 m, -1,5 m derinliğe sahip 14 m lik iki rıhtımı mevcuttur. Barınağı Ambarseki Köyü Muhtarlığı işletmektedir.
 
 


  Ambarseki den sonra gelen barınak 26 31 30 E, 38 37 49 N koordinatlarındaki  Saipköy Balıkçı Barınağıdır.derinlikler -1,5  ila -3 m arası olup 180m, 70m ve 50 m lik üç rıhtım vardır. S.S. Saipköy Su Ürünleri Kooperatifinin işlettiği barınak 90 tekne kapasitelidir.
 
 
 

      Saipköyden sonra 26 30 58 E , 38 38 52 N koordinatlarındaki Karaburun Balıkçı barınağı S.S.Karaburun Su Ürünleri Kooperatifi tarafından işletilmektedir.
 
     26 26 19 E, 38 40 18 N koordinatlarındaki Yeni liman Balıkçı barınağı S.S.Tepeboz Su Ürünleri tarafından işletilmektedir.


   

Karaburun ilçe merkezi Kaza, İskele, Burgaz Arkası ve Bodrum olarak 4 ana kısıma ayrılmıştır. İskele kazanın balıkçı barınağının bulunduğu yerdir. Aynı zamanda da akşamları insanların yürüyüş yaptığı kordon boyudur. Dalış merkezleri ve balık lokantaları bulunur. Burgaz arkası daha çok yazlık evlerin olduğu kesimdir. Bodrum ise ilçenin en işlek plajının bulunduğu kısımdır.

Karaburun'da İskele'nin önünde Büyük Ada ve Burgaz Arkasına bakan Küçük Ada bulunmaktadır. İskelenin ilerisinde Karaburun Yelken Kulübü vardır.

Her ne kadar doğal zenginlikleri itibari ile tatil turizminin tüm imkânlarına sahip olsa da, turistler açısından tenha denilebilecek bir durumdadır. Bunda en büyük etmen olarak çok virajlı ve dar yollara sahip olması gösterilmektedir. Tabii ki bu girintili çıkıntılı kıyı şeridi virajlar yanında birçok irili ufaklı koyları da beraberinde getirmektedir.

Karaburun konumu itibari ile açık denize baktığı için, suyun devirdaim içinde olması nedeniyle, temiz bir denize sahiptir. Lodoslu veya poyrazlı kötü hava şartları sebebiyle dalgalı ve çalkantılı durumlar dışında, deniz çok berraktır. Dik dağlık yapısı gereği kumsaldan çok kayalık yapıya sahip olan Karaburun, su altı zenginliği açısından dikkat çekmektedir. Bu yapısı ile tüplü ve tüpsüz dalış meraklılarının ilgisini çekmektedir. Balıkçılık ile ilgilenenler için de birçok imkân sunmaktadır.

Turizm sayfiye ağırlıklı olsa da, bahar aylarında açan yüzlerce çeşit çiçekler temiz hava ve doğa meraklılarını kendine çeker. Özellikle kelebek ve çiçek fotoğrafçılığı ve trekking ile ilgilenen yerli turistlerin vazgeçilmez ziyaret noktalarından biridir Karaburun yöresi.

Turist potansiyelini daha çok yazlığı olan yerli turistler oluşturmaktadır. Yabancı turistlere fazla rastlanmamaktadır. Buna bağlı olarak yazlık eğlenceye yönelik tesisleri sınırlıdır. Özellikle İskele mevkiinde deniz kenarındaki balık restoranları ve birkaç kafe dışında fazla tesis yoktur. İskele mevkiinin kuzeybatısında yaklaşık yarım mil açığında bulunan Büyük Ada turizme açık olup, ancak tekne kiralama ile ya da yerel halkın kendi tekneleri ile sağlanabilmektedir. Adada herhangi bir turistik tesis bulunmamakta sadece kuzey ucunda çakarlı deniz feneri bulunmaktadır. Adada ayrıca küçük keçi sürüsü de bulunmaktadır. Keçilerin mevcudiyeti ve sert hava koşulları yüzünden adada ağaç yetişmemekte, sadece maki tipi bitki türleri yetişmektedir. Adanın güneyinde poyrazdan korunaklı küçük bir koyu ve plajı vardır.

İlçede üç adet turistik otel bulubmaktadır. Bunu dışında konaklama için ağırlıklı olarak butik tip pansiyonlar, pansiyonlar ve ev pansiyonculuğu kullanılmaktadır.

Yaz aylarında öğleden sonra başlayıp hava kararıncaya kadar her gün düzenli esen imbat rüzgarına sahiptir.Yöreye has olarak nitelendirilebilecek olan hurma zeytini ve kopanisti peyniri vardır.

Köyler, tepelerin yamaçlarına ve ağırlıklı olarak denizden kolay görünmeyen noktalara eski zamanlardaki korsan tehlikesi yüzünden kurulmuştur. Bu nedenle, genelde her köyün, denize ulaşımı mümkün kılacak birer iskelesi vardır. Bu iskelelerin bir bölümü hala kullanılmakta ve geliştirilmektedir.

İskele yerleşimlerinden bazıları giderek, köylerden daha büyük hale gelmiştir. Örneğin; Mordoğan olarak bilinen yerleşim, aslında Mordoğan İskelesi'dir ve gerçek Mordoğan Köyü, denizden 2-3 km. içeridedir. Aynı şekilde; Denizgiren yerleşimi Küçükbahçe köyünün, Kaynarpınar yerleşimi İnecik köyünün iskeleleridir.

İskeleler:

· Karaburun İskelesi - Karaburun Merkez

· Mordoğan İskelesi - Mordoğan Beldesi

· Kaynarpınar İskelesi - İnecik Köyü

· Eşendere İskelesi - Ambarseki Köyü

· Saip İskelesi - Saip Köyü

· Yeniliman İskelesi - Tepeboz Köyü

· Denizgiren İskelesi - Küçükbahçe Köyü



    Buradan daha güneye denizden gitmedim. O nedenle sadece harita, barınak koordinatı ve DHL nin kayıtlarındaki teknik bilgileri paylaşacağım. Barınak ve iki barınak arası takip edilmesi gereken rota hakkında yöreyi bilenlerin tavsiye ve önerilerine ihtiyaç vardır. Duyurula...

2 yorum:

  1. İsmail Bey
    Paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum. En nihayetinde bizim bölgeye geldiniz.
    Bu rotayı ve Foça'yı 2 sene önce Eylül ayında motorsuz teknemle geçtim.
    https://www.youtube.com/watch?v=sWszBwk5La4&feature=em-upload_owner
    Mordoğan'da Engeceli koyunda konaklamanızı tavsiye ederim. Bölgenin en güzel koyu, adeta keşfedilmemiş bir Göcek'tir.
    Demirlenecek yer:
    38°28'14.07"K 26°35'59.55"D
    Ayrıca ana koyun içinde ihtiyaçlarınız için ufak bir büfe var.
    Benim teknem de genelde büfenin önündedir.
    Teknenin arkasındaki evde oturuyoruz, gelirseniz mutlaka bekleriz.
    Dr.Bora BİLGİN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Mutlaka uğrayacağım.

      Sil