11- Sarıçay Çanakkale (bir dernek başarı öyküsü)



     Sarıçay ; Çanakkale merkezi geçince Kilitbahir kalesinin tam karşısı , Çimenlik  kalesinin dibindeki  40 08’ 623’’ K 026 24’  147’’ D koordinatlarındaki dere içinde.
    Dün (30.Nisan.2016) Nara burnunda bumbam çatladıktan sonra Çanakkale balıkçı barınağı yerine buraya girdim. Hava yaklaşık 20 knot civarında esiyordu. Hızım zaman zaman 6 dm ne ulaşmıştı. Altı yedi saat süreceğini tahmin ettiğim Lapseki Çanakkale arasını dörtbuçuk saatte gelmiştim. O hızla fren yapamayınca da Sarıçay da buldum kendimi. İyi ki bulmuşum.



Eskiden beri küçük balıkçıların girip barındıkları bir yer olan Sarıçay deresinde kurulan bir dernek daha sonra Çanakkale merkezde bulunan bir dernekle 1994 yılında birleşerek Deniz Ürünleri ve Küçük Balıkçıları Koruma Derneği adı altında faaliyet göstermeye başlamış. Tüm işlerini üyelerinin katılımıyla  imece şeklinde yapmaya başlamış olan dernek, belediyeden bir yer kiralayarak dernek binalarını ve lokallerini yapmışlar. O zamanlar kimi belediyede, kimi DSİ de ve diğer kurumlarda çalışan veya emekli olan kişiler el ele vererek tüm imkanlarını ortak amaç için ortaya dökmüşler.Kimi kuruma beton düktürmüşler, kimisinden kepçe ayarlayıp zemini düzelttirmişler, neticede ortaya güzel bir şey çıkmış. Burada bir dernek başarı öyküsüne şahit oldum. Tüm emeği geçenleri kutluyorum.



    Halihazırda dere boyunca yaklaşık 500 mt uzanan iki taraflı rıhtıma bağlı 300 civarında tekne bağlamakta, dernek binasının hemen yanındaki çekek yerinde  tamir ve bakım hizmeti vermekte. Buna ilave olarak hem lokal hem dinlenme yeri olarak bir iktisadi işletme kurmuşlar. Kilitbahire karşı boğazı seyrederek çayınızı içiebilir veya yemeğinizi  yiyebilirsiniz.      Devekuşu nu ziyarete gelen Erkan Özener in yardımları ve ilgisi için de ayrıca teşekkür ediyorum. Tabi ki tanışmamıza vesile olan ancak henuz tanisamadigim Şeref beye de şükranlarımı sunuyorum.
    Derneğin 260 üyesi var, dernek üyeleri bağlanmaya ayrıca ücret ödemiyorlarlar. Sıkıntılarından biri dere yatağının sığ olması.  İlgili yerlere başvurmalarına ve yapılacak denmesine rağmen hala temizleme işleminin yapılmamış. Kış aylarında derenin iç kısmındaki su çekildiğinden bazı tekneler dibe oturunca çıkış yapamıyorlar. Siyasi çekişmeler nedeniyle bugüne kadar derenin dip temizliği yapılamamış olması bu durumda giriş çıkışı engelliyor.
   Dere içinde sol tarafta derinlik -50 cm diğer taraf, teknelerin bol olduğu tarafta ise 1 m civarında. Dolayısıyla bütün tekneler sağ tarafa baştankara oluyorlar. Dere üzerindeki köprülerden dolayı direkli teknelerin ilk köprüden ileriye geçme şansları yok ki ayrıca dere ortasındaki derinlik bile bazen -2 metrelerin altına inebiliyormuş



Bumbanın çatlayan yerini biraz da kanırtarak içini eposkiyle doldurdum.Nalburdan aldığım kelepçelerle de sıktım. Kesinlikle aynı yerden kopmayacak ama başka bir yerden ne yapar bilmiyorum. Biraz daha gidince karar veririm.




2.Mayıs Pazartesi günü saat 13.00 te Sarıçaydan çıkarak rotamı Kumkaleye çevirdim.

0 yorum: