12- Kumkale Barınma Yeri- Çanakkale

  2 mayıs sabahı uyandığımda yağmur çiseliyordu. Bugün sarıçaydan ayrılarak Kumkale Balıkçı Barınağına gitmeyi planlıyorum.  Hava raporları saat 13 ten itibaren rüzgarın şiddetini azaltacağı bilgisini veriyorlardı. Boğaza baktığımda dünkü kuzucuklar da azalmıştı. Bu sabah birkaç balıkçı teknesi de Sarıçaydan çıktılar.
  Saat 13:30 civarında Erkan beyin Midye teknelerinin arasından çıkmama yardım etmesiyle Sarıçay dan çıktım.
  Dün Erkan bey ile konuşmamızda bana Kepez de de küçük bir dereağzı ve barınan bazı küçük teknelerden bahsetmişti. Niyetim önce Kepeze şöylebir de olsa bakmak ve oradan Kumkalaye gitmekti.
Rüzgar hızını ölçemediğim için bilmiyorum ama Lapsekiden gelirken esen rüzgardan az değildi. Bumbadan korkuma yelkeni hiç açmadım. Epoksinin bu kadar kısa sürede tam sertleşmediğinden kuşkum vardı.
 Kepez önündeki iskeleye doğru ilerlemeye devam ettim. Arkasındaki dere yatağını merak ediyordum. Dalgalar irileşmeye devam ediyordu. İskelenin ardı biraz daha sakin olabilirdi. Ancak römorkör eşliğinde iskeleye yanaşmaya gelen bir yük gemisi nedeniyle Kepez deresinden vaz geçmek zorunda kaldım. Bir de römorkörün dalgası etkisinde kalmak istememiştim. Öglenden sonra azalması beklenen rüzgar tam tersine artıyordu.
  Rotam artık Kumkale Balıkçı Barınağıydı. Haritadan da incelediğimde Güzelyalı civarlarında derinliğin az olduğu görünüyordu. Arada yağmur çisiyordu, bu nedenlede görüş çok net değildi. Bir ara önümdeki iki burundan hangisinin Kumkale olduğu hakkında tereddüt ettim. Çağımızın mucizesi google teyzenin haritalar sekmesini açarak kendi konumum ve hedefimin konumunu kontrol ettim. İlk burundakiymiş.
  Bu esnada Güzelyalı yı bordolamıştım. Pupa dan gelen dalga, rüzgar, Gelen dalganın sığlıkta kırılması, arada yukarı çıkan gemilerin oluşturduğu bordodan aldığım dalgaların itme vektörlerini bazen hesaplamaya çalışarak  bazen de sadece hissederek ilerlemeye devam ettim.
 Kumkale Balıkçı barınağı nın fenerlerini gördüğümde arkamdan gelen dalgaların yarattığı dalga çukurunda sanki denizin küpestenin üstünde olduğunu hissediyordum. Bir ara bunun tersi oldu ve deniz aşağıda devekuşu sanki ağaca tünemiş gibi yukarıdaydı.
Arkadan gelen dalga, poyraz esen rüzgar boğaz akıntısı ve bunların bileşiminin ortaya çıkardığı şartlar devekuşu için biraz ağırdı. Barınağın girişi göründü ancak çok dar bir girişi var. 



Aklımdan videolarını izlediğim sert havada mendirek taşları arasından giriş yapmaya uğraşan tekneler geldi. Herhalde girerdim. İçeri girince sıkıntı bitecekti. Nasıl bir manevrayla girdiğimi anlatamıyorum , ama girdim.
Sancak tarımda bağlanmış balıkçı tekneleri, İskele tarafımda Kıyı emniyetinin sandığım ama sonra  hudut ve sahiller sağlık genel müdürlüğünün olduğunu öğrendiğim tekneler , tam karşıda da sağ köşede Çomü nün büyük bir saç teknesi, ortada  bir balıkçı teknesi sol tarafta da biraz boşluk vardı. Boşluğa doğru gittim yanaştım. Tekneden atladım. Güvenlik görevlisi gelerek biraz sonra botun geleceğini orasının benim için tehlikeli olabileceğini söyledi.




Çomü nün teknesindeki iki kişi, güvenlik görevlisi ve ben Devekuşu nu balıkçı teknesinin üzerine aldık. Hava estiği için devekuşu yaslıyor ve rahat çekilmiyordu. Çomü dekiler istersen onların üzerine bağlanabileceğimi söylediler ama bordası öyle yüksek bir tekne ki benim devekuşundan çıkmam için merdiven şart. Balıkçı teknesinin üzerine bağlandım. Olmadı Balıkçı teknesi çıkarsa başka bir çözüm elbet bulunurdu.



  Bu arada dışarıdaki bot geldi. Yanaştı. Kaptan inerken rüzgar hızını sordum. Tekrar içeri girerek baktı 22 knot dedi. İyiymiş.



 Kumkale Balıkçı barınağı 40 00’00’’ K , 026 15’ 713’’ D koordinatlarında Kumkale köyüne üç km uzaklıkta Kuzeyden gelirken poyraz havada girişi zor olan ama içi sakin ve güvenli bir barınak. Tarım ve köyişleri bakanlığının elinde görünüyor kayıtlara göre. İşleticisi yok. Bir zamanlar Kumkale de su ürünleri kooperatifi kurmuşlar ama sonu hüsran.  Kayıtlarda kullanan balıkçı sayısı 100 olarak geçiyor ama benimle birlikte 19 tekne saydım. 6 tekne de çekek yerinde vardı. Bu sayıya Sahil sağlık Koruma genel md. lüğünün  botları dahil değil.



 Elektirik ve sahil sağlık koruma da var. Barınağın içini -9 metreye kazıtmışlar, bazı yerlerde derinlik -5 metreye kadar düşüyor.
  Kuzeyli  havalarda özellikle poyraz estiğinde girişi  zor bir barınak. Erzak ve diğer ihtiyaçlar için 3 km ilerideki Kumkale köyüne gitmek zorundasınız. Arada araba veya motorsikletleriyle gelen balıkçılara rica edildiğinde sizi köye götürebiliyorlar.

  İkinci günüm olan 3 Mayıs gününe şiddetli yağmurla başladım. Saat 7.30 da yağmur dinmiş ve yerini güneşli bir gün almıştı. Arada bulutlar güneşin önüne geçerek ortamı karartıyordu. Rüzgarın hızı düne göre azalmasına rağmen Devekuşu nun çıkacağı bir hava değildi. 4 mayıs için hava tahminleri ise rüzgarın 7-10 knot ve yağışın sabahtan sonra kesileceğini  bildiriyordu. Sabah ola hayır ola diyerek sabahı bekledim.
  Yarın Çanakkale Boğaz geçişi tamamlanıp, Gökçe ada ile Saroz a adım atmış olacağım.

0 yorum: