20- Kabatepe (Arıburnu) Balıkçı Barınağı Çanakkale-Eceabat

  Kabatepe (Arıburnu) Balıkçı barınağı Saros körfezinde uğrayacağım son barınak. Saros körfezine dahil etmek ne kadar doğru bilmiyorum. Belki de Kabatepe den sonrasını körfeze dahil etmek daha doğrudur. Kabatepe Gökçeada arasındaki hattan yukarısını yani kuzeyini Saros olarak tanımlayabiliriz.
  Kabatepe Balıkçı Barınağı 600 metrelik ana, 300 metrelik tali mendireğin içinde, çekek yerinin dibideki mendirekle korunuyor (mu acaba). 



Barınaktaki  doluluk oranı çok yüksek. İçeride yer olmamasından dolayı bazı balıkçı tekneleri feribotlardan kalan yerlere bağlanıyorlar.



   Feribotlar ana mendirek üzerindeki rıhtıma yanaşıyorlar. Barınağa girerken tam karşınızda kalan rıhtıma dalış ve gezi tekneleri bağlanmış. 2012 yılında uğradığım barınakta üzerine bağlandığım üç adet kaçakçı teknesi hala aynı yerde duruyorlar. Tek fark o zaman güverteleri su üzerindeydi ki bunlardan birine bağlanmıştım, şimdi güverteler tamamen suyun altında.




  İç barınak dışına bağlandığınızda sallanmadan uyuyabilmek mümkün değil, ancak bağlanacak başka yer de yok. Elektirik ve su kooperatiften temin edilebilir. Kooperatifin deposu ve soğutma ünitesi mevcut. .Deponun hemen yanında bir lokanta bulunmakta.
   Çekek yeri bağlanma rıhtımlarının dışında ayrı bir mendirekle de korunmaya çalışılmış
Barınağın rıhtımında kocaman bir tabelada bağlanma ve çekek ücretlidir tabelası vardı. Kooperatif başkanı o anda orada değildi. Hava gittikçe bozmaya başladığından biraz da aceleyle Gökçe adaya geçtim. Daha sonra kooperatif başkanı Halil beye telefonla ulaştım. Derinliğin barınak içinde 1,5 metreden az olmadığını daha derin salmalı teknelerin ise iç mendireğin dışında batık teknelerin yanındaki rıhtıma rahatça bağlanabileceği bilgisini verdi. Ücretlere gelince bakanlığın tarifesini uyguladıklarını 6 metreye kadar günlük 10 aylık 180 Tl, 6-9 metre arasının ise günlük 15 tl civarında olduğunu ama bir veya iki gecelik bağlanmalarda üçret talep etmeden misafir ettiklerini söyledi.
  Saroz körfezi izlenimleri burada bitti. Hava uygun olduğunda Bozca ada veya Yeniköy e geçerek Kuzey Egede kaldığımız yerden devam edeceğim.

0 yorum: