21- Yeniköy Balıkçı Barınağı Çanakkale- Ezine

  Gökçeada dan 16 Haziran günü saat 7.30 da ayrıldım. Liman içinde esinti olmamasına rağmen  dışarıda hafifte olsa lodos esiyordu.  Dünden kalan soluganlar etkili değildi. Orsa da rüzgarı yakalayabildiğim kadarıyla ilerlemeye çalıştım. Kefaloz burnundan sonra rüzgarı yakalayabildiğim kerterizim abide idi.
  Seddülbahir burnunu boroladığımda rüzgar nispeten kolayıma gelmişti ama boğazı geçeceğim için motoru çalıştırdım. Ne olur ne olmaz. Boğaz akıntısıyla karışan lodos suları anaforlar oluşturmaya başlamışlardı bile. Önümden önce bir tanker Ege ye doğru çıktı. Tankerin dümensuyu, lodos suları ve boğazın akıntısı ortalığı çamaşır makinesine çevirmeye yetmişti. Bereket rüzgar yelkeni dolduracak kadar esiyor ve sancak bordodan aldığım dalgalar Devekuşu nun altından kayıp gidiyordu. Abide tarafından bir konteyner gemisi göründü. Acaba geçermiyim diye düşünmeme bile zaman kalmadan neredeyse önümdeydi. Hızlı bir şekilde Egeye çıkıyor ve çok yakınımdan gidiyordu. Yelkenimi doldurduğu için rüzgara bir daha teşekkür ettim. Yeniköy balıkçı barınağı uzaktan göründüğünde çamaşır makinesinden de çıkmıştım.



  Yeniköy Balıkçı barınağı yeşil bir sırtın altında kurulmuş. Ana mendireğin dışında çok güzel bir kumsal var. Köye yaklaşık bir kilometre uzaklıkta. Barınağın hemen çıkışında Kooperatif başkanı Recep Bey in işlettiği bir lokanta ve çay bahçesi var. Barınağın toplam mendirek uzunluğu 1090 metre olmasına rağmen  rıhtım uzunluğu sadece 150 metre. Rıhtımın barınak çıkışı yani çekek yeri tarafına ilave rıhtım yapılması için bir projeleri varmış.





Barınağa girerken sancak fenerinin dibindeki döküntü ve içeri girildiğine tali mendirek le ana mendirek arası sığ.burada derinlik yaklaşık -2 metre. Rıhtım üzerinde derinlik -1,5 ila -2,5 metre arsında değişiyor. En derin yerine de sahil güvenlik kaçak mülteci gemisi bağlamış. En azından beş on sene orada durur ve batar diye düşünüyorum.

Barınağın en büyük sıkıntılı tarafı elektirik direklerindeki lambaların bile yanmaması, ortalık zifiri karanlık oluyormuş. Güvenlik yok. Gece kalmayı düşünmüyorum. Ücretlere gelince tarım bakanlığının tarifesini uyguladıklarını söyledi başkan ama daha 2016 yılı tarifesini Çanakkale il müdürlüğünden almaya fırsatı olmamış. Bence güzelim barınak harap oluyor.

0 yorum: