22- Bozcada -Çanakkale

  Yeniköy mülteci, pardon balıkçı barınağından 16 06.2016 günü akşamı beklemeden saat 16.00 da ayrıldım. Hiç olmadı Bozcaadaya geçer orada kalırım diye düşündüm.



  Hava batıya dönmüştü. Yeniköy den çıkar çıkmaz açamadığım ana yelkenimi uğraşılarımdan sonra açarak ardından da mizanayı açtım. Tersini yapmak daha kolaydı ama yapmadım. Boğaz çıkışının doğasına hiç yakışmayan çimento fabrikası hizasına geldiğimde rüzgar şiddetini biraz daha artırdı dolayısıyla benim hızımı da.  3 ila 3,2 knot arası hıza ulaşmıştım. Öncesindeki hızımı ise sadece 2 bazen 2,4 bazende 1,7 olarak ölçüyordum. Dar apaz gittikçe tekrar orsaya döndü . Kafadan gelen dalgalarda hızımı kesiyordu. Motoru çalıştırarak hızımı ortalama 3,5 knot ta ve rotamı da Bozcaada tepesindeki antende tutmaya ayarladım.




   Bozcaada girişindeki küçük adayı bordoladığımda Alper Beyi arayarak yarım saat içinde limanda olacağımı bildirdim. Zamanlamam doğru çıktı. Vardığımda Alper Bey rıhtımda beni bekliyordu. Dört sene önce üzerine bordoladığım Titanik adlı tur teknesi gene oradaydı. Ona yanaşmayı denedim beceremedim.  Biraz belki birazdan da çok uğraşarak iki yandaki küçük tekneye aborda oldum ve akabinde kıçtankara bağlandım. Aborda olduktan sonra kıçtankara bağlanmak ve ardından demir atmak marifet isteyen bir iştir ki her babayiğidin harcı değildir.


   Barınma imkanına gelirsek Barınağı Bozcaada belediyesi işletiyor. Girişte sağ tarafta kalan bölüme yat limanı diğer bölüme de balıkçı barınağı deniyor.  Tam ortadaki iskeleye feribotlar yanaşıyor. Kooperatif sadece çekek alanını ve soğutucuyu işletiyor. Çekek için olan fiyatları da belediye belirliyormuş.
Yat limanında bağlama yapan teknelerden 10 metreden küçük ise 67 tl büyükse 77 tl ücret alınıyor. Balıkçı barınağı bölümünde misafir teknelerden yat limanına oranla daha makul ücret alınmaktadır. Su ve elektirik bu fiyata dahil değil. Devekuşu boyundaki küçük teknelere ise görevli arkadaşlar gerekli kolaylığı sağlıyorlar. Önemli olan sizin yaklaşımınız.



    Derinlik mendirek ucunda -4,5 kaleye yaklaştıkça rıhtım kenarında -1,5 metreye düşüyor.Ortalar -2,5 metre.  Balıkçı barınağı olarak ayrılan yerde rıhtım kenarındaki derinlik -1 , -1,5 metre civarında. Yatlimanı bölümü Gündoğusu ve güneyli rüzgarlara açık. Sert güney rüzgarlarında tekneleri iç tarafa taşıyorlarmış. Bir veya iki günden fazla bağlanma genel olarak yapılmadığı için çok sıkıntı yarattığını zannetmiyorum.

  Tüm küçük tekneler üst üste bu bölümde barınmaya çalışıyor. Bu bölüm sert poyrazda çırpıntı yapıyor.Bozcada barınağının her yeri  Bozcada Geyikli arasında sefer yapan ticari gemilerin çıkardığı dalgalar nedeniyle içeride sallanmaya neden oluyor.







  Bu arada deniz kirliğine de değinmeden geçemeyeceğim. Her barınak ve limanda olduğu gibi Bozcaada dada dipte otomobil lastiğinden tutun, bira şişesi vs hemen hemen ne ararsanız var. Pisliğin kaynağı hakkında günlerce tartışabiliriz. Denizciler mi yoksa karadakiler m,i daha çok kirletiyor diye. Neticede kirletiyoruz.

                              

  Bozcaada limanında görevli Şerif Ali, Bülent ve Semih beyler her akşam üzeri şnorkelle dalarak rıhtım hizasında rastladıkları dibe batmış çöpleri temizliyorlar. Keşke benzer bir işlemi Balıkçı barınağı tarafında yapan birileri de olsa… En önemlisi  bizlerde kirletmesek…
  Bozcaada da kale önündeki çay bahçelerinde dinlenebilir, kahvaltı yapabilir, yöresel ürünlerden satın alabilirsiniz. Bozcaaada bana fiyat açısından özellikle konaklama fiyatları açısından biraz uçmuş gibi gelsede mevcut talebe bakıldığında yanılıyor olduğumu da düşünmüyor değilim.




  Yat limanında bir denizci  terimi olan Alesta yı zeytinyağı markasında görmek beni şaşırtmadı desem yalan olur. Alestayı  sadece kendi bahçesindeki zeytinlerden üreten doğma büyüme Bozcaadalı müteşebbise başarılar diliyorum. Zeytinyağı için 0536 437 1765 numaralı telefondan irtibat kurabilirsiniz.

   Dalyan dan sonra hava muhalefetinden çekindiğim için Babakale yönüne gitmek yerine Bozcaada ya geri döndüm. Büyük bir ihtimalle sert poyraz nedeniyle Haziranın 25 ine kadar buradayım. Yakınlarda olanları Devekuşunda Deniz kokan Sohbetlere beklerim.( Devekuşu kalenin önündeki köşede habire sallanıyor, )

0 yorum: