Pansiyon Marina İhtiyaç Analizi 1- Çanakkale


Bayram sohbetlerinde denizcilerin özel teknelerinin bağlanma sorunlarına değinmiş PANSİYON MARİNA lardan bahsetmiş ve bununla ilgili ihtiyaç analizinin hiçte zor olmadığını söylemiştim. http://www.ismailoruc.org/2016/07/bayram-sohbetleri-5-barnma-sorununa.html

  Elimdeki verilerle yaptığım küçük bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Marina ve yat limanları için kullandığım kaynak Turizm Kıyı yapıları master plan çalışması sonuç raporu sh.20 ve T.C.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığının benin bilgi talebime istinaden verdiği 12.3.2013 tarih 63137251/125.07-253 sayılı cevabi yazı. Raporları incelemek isteyen dostlara talepleri halinde mail olarak gönderebilirim. Dün Bimer e  tekne sayılarının güncel durumuyla ilgili tekrar yazdım. Yanıt gelirse en azından üç yıllık gelişimi de görmüş olacağız.

   Dönelim Çanakkale nin Pansiyon Marina ihtiyaç analizine. Çanakkale ilinde bağlama kütüğüne kayıtlı toplam 1332 adet özel tekne var. Bu teknelerden 651 i Çanakkale merkez, 402 Gelibolu,114 Bozcaada,62 Gökçeada,103 Karabiga liman başkanlıklarına kayıtlı. Bunlara hizmet verecek sadece Çanakkale yat limanı var ki onun da kapasitesi 65 tekne olarak belirtilmiş ( gerçekte daha fazladır) yani Çanakkale ili sınırları içinde 1267 tekne kapasiteli PANSİYON MARİNA ihtiyacı var. 

   Çanakkale nin tekne geçiş trafiğini göz önüne aldığımızda geçen teknelerin günlük bağlanma ihtiyaçları için ilave %15 kapasite ihtiyacı olacağını varsayarsak Çanakkale ili için pansiyon marina ihtiyacını yaklaşık 1500 tekne olarak buluruz. Beş sene öncesini baz alarak tekne sayısındaki artış oranını ileri on seneye simüle ettiğimizde çıkacak kapasite ihtiyacı işimizi on sene daha sıkıntısız görecek demektir. Eğer 2023 hedeflerimizde amatör denizciliğin 75 kişiye bir tekne düşecek şekilde geliştirilmesi var ve bunda samimi isek barınma kapasitesi ihtiyacı çok daha fazla olacaktır.

  Bunlar yani Pansiyon Marinalar hangi ilçelere yapılmalı sorusunun cevabını bilmiyorum. Çünkü tekne sahiplerinin adres bilgilerine ulaşma şansım yok. Elimdeki verilerden ulaştığım kadarıyla, bu teknelerin 813 tanesi  dokuz metreden küçük, 519 tanesi  dokuz metreden büyük olduğu ve alt rakamı  370 tl olan bağlama kütüğü harcından hesaplasak  492.840 Tl vatandaşın devlete katkısı olduğu, ancak bu katkının amatör denizciye dönmediğini biliyorum.

   Bir PANSİYON MARİNA nın 200 tekne kapasiteli olacağını varsaysak 7 veya 8 PANSİYON MARİNA ya ihtiyacımız olacak demektir. Çanakkale’nin denize kıyısı olan dokuz ilçesi var. Farklı büyüklüklerde de olsa her ilçeye bir PANSİYON MARİNA yapılması halinde sorun kesinlikle çözülecektir.


   Aynı bölgede yani Çanakkale il sınırları içinde toplam 1110 balıkçı teknesi olduğu ilgili raporlarda belirtilmiş.  Barınak kapasitesini özellikle araştırmadım, çünkü balıkçı barınakları balıkçılara aittir ve balıkçılığımızın da geliştirilmesi elzemdir. Hala Avrupa da kişi başı yıllık 6 kg olan balık ve su ürünleri tüketimiyle sonuncu sıradayız. 

   Yazdıklarıma gelen bazı eleştirilerden anladığım kadarıyla bazı dostlarımız benim Marinalara karşı hatta düşman olduğumu düşünüyorlar.  Kesinlikle değil. Pazarlıyabiliyorlarsa , müşteri bulabiliyorlarsa daha da lüksleri yapılabilir, ben sadece belli bir hedef müşteri kitlesi olan beş yıldızlı marinaların yanı sıra PANSİYON MARİNALARIN hatta bir veya iki yıldızlı marinaların da yapılmasını, buraları da öncelikli olarak Amatör Denizci Derneklerinin işletmesini arzuluyorum.Şimdi birisi kalkıp marinalara yıldız verilmez çıpa verilir sakın ha demesin! ...

Teknemle barınmak istiyorum.Talebim budur. 

   Bu marinalarda lüks olmayacak, sadece Wc,duş,elektirik , su ve güvenlik. asgari ihtiyaçları karşılamak. İnanıyorum ki böyle bir Pansiyon Marinada 4-7 metrelik bir teknenin yıllık bağlanma ücreti 500-600 tl yi ,8-10 metrelik bir teknenin bağlanma ücreti yıllık 1000 tl geçmeyecektir.

  Yarın  hava durumuna göre, uygun olursa Çanakkale ilinin son barınağı Küçükkuyu dan ayrılarak Balıkesir ilinin Ege deki ilk barınağı Altınoluk Balıkçı Barınağına gideceğim.

Sevgiyle kalın

0 yorum: