Bayram Sohbetleri-5 Barınma Sorununa Çözüm Önerileri

   Bayram sohbetlerimizde elimden geldiğince denizci toplum olmak için neler yapmamız gerektiği hususunu ve son iki yazıda da barınma sorununu dile getirmeye çalıştım.
Türkiye de mevcut bağlama kütüğüne kayıtlı  45000 civarında özel tekne ve sayılarını tam olarak bilemediğimiz ancak 15000 civarında olduğunu tahmin ettiğimiz yabancı bayraklı teknelerin barınma sorununu, marinaları ve balıkçı barınaklarını incelemeye çalıştık.
bkz:

   Durumu özetlersek; balıkçı teknelerinin bağlanma ve barınma yerleri balıkçı barınakları, özel (amatör) teknelerin bağlanma ve barınma yerleri ise kesinlikle marina veya yat limanı diye adlandırdığımız yerlerdir. Mesele marinaların sayıca yetersizliği, lüks teknelere hitap edecek şekilde yapılmaları ve   işletilmeleridir. Marinalar aynı zamanda turizm işletmeleridir. Ancak marinalarda tekneleriyle konaklayan yabancı turist sayısının marina kapasitesinin %25 ini geçtiğini sanmıyorum.
  Turizmin en önemli unsurlarından biri olan konaklama tesislerinin tamamı beş yıldızlı değildir. Ev pansiyoncuğundan tutun, tek, iki, üç yıldızlı konaklama yerleri hatta çadır ve karavan kamp yerleri de vardır. Ancak iş marina ve yat limanlarına geldiğinde her ne hikmetse tamamı beş yıldız konforu için yarışmakta ve sadece karlarını maksimize edebilecekleri fiyatları ödeyebilme gücüne sahip  %5 e hizmet vermektedirler.

  Oysa;  oteli, AVM si, marka mağazaları olmayan sadece tuvalet, duş, elektrik, su, tekne indirme rampası  ve güvenliği olan basit barınma yerleri inşa edilerek amatör denizcilerin teknelerini buralarda barındırması sağlanabilir. Sadece bu.  Bir pansiyon marinanın inşa maliyeti hakkında fikir edinmeniz için balıkçı barınağı inşa ihalelerini takip etmenizi öneririm.
http://www.ubak.gov.tr/BLSM_WIYS/DLH/tr/DOKUMAN_SOL_MENU/IhaleIlanlari/20100601_134626_10288_1_10314.html
https://ekap.kik.gov.tr/EKAP/YeniIhaleArama.aspx

 Bu pansiyon marinalar nerelere yapılmalı?
 Türk bayrağı taşıyan bağlama kütüğüne kayıtlı tüm teknelerin sahiplerinin kimliği, ikamet bilgisi, teknenin boyu, eni, ağırlığı, motor gücü, markası, şasi numarası liman başkanlıklarında kayıtlıdır. Bu bilgiler saklı veya sır da değildir. Her liman başkanlığı bölgesinde kayıtlı tekne sayısına geçmiş beş yıldaki artış yüzdesine göre gelecek on yılı da simüle edilerek hesaplanacak yeni olası kapasiteyi belirlemiş olur. Sıra bu kapasiteyi kaldıracak kaç pansiyon marina ve bunların nerelere yapılacağını planlamak kalır. Sadece ikamet bilgilerinden yola çıkılarak ilçe hatta mahalle bazında ihtiyacın nerede olduğu belirlenmiş olur.Eğer zor diyen varsa verilerin kullanımıma sunulması halinde bila ücret bu işi bir haftada hazırlamaya talibim. Balıkçı barınakları bu hesapta mevcut kapasite olarak düşünülmemelidir. Çünkü Balıkçılığın gelişmesi için onlara ayrıca ihtiyaç vardır.  İkinci aşama da yer seçimi olacaktır. Bu konu teknik uzmanların çalışma alanı olup, çalışma sonucunda uygun görülen yer veya yerler tespit edilerek yapılabilir.  (ilerleyen günlerde elimdeki verilere göre basit bir çalışma yaparak sizlerle paylaşıyor olacağım) 

   Pansiyon marinaları kim işletecek?
   Dernekler. Amatör Denizci Dernekleri. Hemen her mahallede kurulmasını yıllardır önerdiğim Amatör Denizci Dernekleri. Balıkçı barınaklarını işletme hakkı nasıl öncelikli olarak su ürünleri kooperatiflerininse pansiyon marinalarda öncelikli olarak Amatör Denizci Derneklerin olmalıdır. Hatta dernekler güçlü bir yapıya sahip olursa kıyı yapısının inşasında da destek olarak işin çabuklaşması, bir an önce bitmesi hususunda da etkili olabilirler.
  Geçiş döneminde yani pansiyon marinaların yapım aşamalarının bitimine kadar geçecek sürede Amatör Denizci Dernekleri  ile su ürünleri kooperatifleri arasında protokol yapılmasına tarım bakanlığının bu konudaki mevzuatına eklenecek bir geçici madde ile izin verildiği takdirde; dernek ve kooperatifin birlikte çalışarak balıkçıları mağdur etmeden özel teknelerde sığıntı olarak değil gerçek bağlanma imkânına geçiş süresince kavuşmuş olurlar. Bu ayrıca kooperatiflerin yaşaması için de destek olacaktır. Ancak özellikle Belediyeler barınak işletme işinden uzak durmalıdır. Eğer denizciliğe bir katkıda bulunmak istiyorlarsa barınma yerlerinin altyapı, kanalizasyon, elektrik gibi insani ihtiyaçları için hizmet etmelidirler. Mümkünse hiçbir çıkar ve rant beklemeden.

  Pansiyon marinaların ücretlendirilmesi:
  Gayet kolay. Nasıl kooperatifler bütçe yaparak bir tarife beliyor veya bakanlığın tarifesine göre bütçe yapıyor ise aynı metotla yapılabilir. Devletin kirası ve diğer masraflar bölü tekne kapasitesi metre. Yeter ki devlet yani milli emlak ecri misil belirlerken insaflı davransın. Biz bu alana rezidans veya marina yaparsak bilmem şu kadar rant sağlarız mantığını bıraksın. Kooperatiflere yaptıkları gibi üst yapıda balıkçı lokalinde çay ocağı bile işletmeyi yasaklamasın. Üst yapıda derneğin işleteceği bir büfe veya çay ocağı, teknelere yansıyacak ücretleri aşağıya çekeceği gibi hizmet kalitesini arttırmaya destek olacaktır.

1-      Denizciğin gelişememesinin en önemli nedenlerinden biri olan, amatör denizciğin gelişememesi ve bunun önündeki en büyük engel olan barınma sorununu ayrı bir başlık altında sürekli gündemde tutmalıyız.
2-      Sesimizi daha gür duyurabilmek için çok olmalıyız. Hemen her ilçede deniz sevdalıları dernekler kurarak, denizi sevdirmeye çaba göstermeli, yerel yönetimlerle irtibat kurmalı, bölgelerindeki okullarda bu konuda seminerler düzenlemeli kısacası deniz ve denizcilikle ilgili çaba göstermelidir. Benim bildiğim üç dernek var. Çanakkale Sarıçay da amatör balıkçıları koruma derneği ki bence bir başarıya imza atmıştır. Edirne Enez de Enez Amatör Denizci Derneği ve Fethiye de kurulan Amatör Denizci Barınak Derneği.
3-      Bu derneklerin en kısa zamanda en azından her sahil kasabasında kurulması ve denizciliğin gelişmesi ve denizi sevdirmek adına çalışmalarına başlaması gerekir.
4-      Dernekler yerel olarak faaliyetlerine devam ederken, hükümet bazında sorunları anlatacak ve çözüm önerileri getirecek bir federasyon kurumalıdır. (ADF nin durumu maalesef belli değil)

Bu başlık burada bitmedi. Tam tersine yeni başlıyor.
Tüm özel teknesi olanlar demiyorum, tüm deniz sevdalılarının konuya kafa yorarak çözüm önerileri getirmesi, çevresindeki dostlarını denizle buluşturmak için çaba sarf etmesi  halinde hedefe ulaşma hızımız artacak ve kolaylaşacaktır.

Unutmayalım! Ne kadar çok olursak sesimiz daha gür çıkar, ne kadar örgütlü olursak sesimiz etki yapar.

Her türlü yorum , eleştiri ve önerilerinizi bekliyorum. Bunu sanal ortamda yapabileceğiniz gibi bana doğrudan ulaşarak ta yapabilirsiniz. Eleştiriler eksikleri  tamamlamak, hataları düzeltmek ve daha güçlü olmak için şarttır.
Sevgiyle kalın
İsmail Oruç
0533 362 55 26






0 yorum: