Hoşköy ve Lodos




23.Mayıs.2013

  Bugün şiddetli lodos eseceği neredeyse bir hafta önceden belli idi. Tahminler 45 knot a kadar çıkan sağanaklar olacağını belirtiyordu.
  Sabah 7.30 civarı Hoşköy barınağına geldiğimde çok sakin bir hava karşıladı. Rüzgar nerdeyse yok gibi.aramızda meteoroloji bu sefer tutturamadı gibisinden konuşuyoruz. Saat 11.30 da Bandırma da tanıştığım Sedat bey telefon ederek nerede olduğumu sordu. Bandırmada lodos göz açtırmıyormuş. Aman sakın bir yere çıkma diye uyardı. Hoşköy de hala bir şey yok.
   Saat 12.00 civarı oturduğumuz çay ocağından görünen karşı tepeden sarı çiçek polenlerinin Hoşköy e doğru geldiğini gören herkes hava geliyor diye yerinden fırlayarak teknelerini lodosa kapalı olan kısa mendireğe doğru çekmek için telaş içine girdiler.

   Ben saat 9.00 da Devekuşu nu akşam bağladığım yerden alarak oradakilerin önerdiği ve denize çıkmadığını söyledikleri kısa mendireğe bağlı büyük teknelere 5 nci tekne olarak aborda olmuştum.



 İyi ki erkenden Devekuşu nu oraya çekmişim . Şu ana kalmış olsaydım bu havada devekuşunu hiçbir yere çekebileceğimden emin değilim. Tepeden inen rüzgarla gelen çiçek polenleri ve toz bir sis perdesi gibi üzerimize çöktü. Barınağın içi çalkalanıyor ve benim dün akşam bağladığım köşeden deniz rıhtıma vurarak içindeki çöpleri karaya atıyor. Barınağın koop binasının  olduğu ve her zaman dolu olan rıhtımında tekne kalmadı .

                           Bu küçük tekne bulunduğu yerde iyi dayandı. ondan kopya çekebilirim

  Ben de halatlarımı kontrol etmek için Devekuşu na gittim. Kıçtan bağladığım halatı biraz boşlayarak aborda olduğum teknenin daha gerisinde bir yere aldım ki dik açıyla bağlanmamış olayım. Bu işlemin faydası var mı yok mu bilmiyorum ama hemen herkes öyle bağlıyor. Demek ki var bir keramet.
  Barınağın rıhtımında yürümek bile zor sanki rüzgar sizi alıp götürecek o kadar şiddetli esmekte. Sabah sokak arasına tezgahlarını kuran pazarcılar telaş içinde toplanmaya çalışıyorlar. Tenteler havada uçuşuyor.
  Bütün gün esen rüzgar gece biraz azaldı gibiyse de esmeye devam ediyor.
  Sabah saat 6.00 sanki biraz azalmış gibiydiydi ama saat 9.00 da tekrar dünkü kadar olmasa da şiddetini devam ettiriyor. Umarım yarın biraz daha azalır. Ben de Devekuşu nu bağlayabileceğim bir yer ayarlar ve güvenle bağlayacak bir sistem oluştururum. Kıç demirimi tonoz gibi kullanmayı düşünüyorum. Gerekirse 5 kg lık  kıç demirinin bir metre önüne küçük demiri de bağlayarak atsam  daha mukavim hale getirmiş olurmuyum?

 Deneyeceğiz ve göreceğiz.Öğrenmenin sonu yok.

2 yorum:

  1. İsmail abi küçük çapanı büyük çapanın arkasına bağlayarak at , en başta büyük olan kalsın , bu şekilde yararı olur , büyük çapan daha iyi tutar... Dikili'de de hava fena ,,, sağlıcakla kal...

    YanıtlaSil
  2. büyük çapa halatın en ucunda. peşinden 3 mt zincir geliyor. zincirin halatla birleşim noktasına mı kıçük çapa . doğrumu anladım
    selamlar

    YanıtlaSil