Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -13 Yeniköy

    Kabatepe Yeniköy arası  18 denizmili. Yeniköy daha önce uğradığım ve çok değerli dostlar edindiğim bir barınak. T.C.ULAŞTIRMA BAKANLIĞI DEMİRYOLLAR,LİMANLAR VE HAVA MEYDANLARI İNŞAATI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BALIKÇILIK KIYI YAPILARI DURUM VE İHTİYAÇ ANALİZİ sonuç raporunun ikinci cildi (barınaklarla ilgili yazdıklarımın resmi kaynağıdır.) 342 nci sayfasındaki bilgilere göre 26 9’41’’ D 39 56’40’’ K koordinatlarındaki Yeniköy Balıkçı Barınağı Çanakkale nin Ezine ilçesine bağlı olup, 620 metre ana mendireği, biri iç diğeri dışta olmak üzere 140 ve 330 metrelik iki tali mendirek ile korunmaktadır. 150 metre uzunluğundaki  rıhtım  -2 metrelik derinliğe sahiptir. S.S. Yeniköy Su Ürünleri Kooperatifinin Kiralama şeklinde işlettiği barınağın ÇED durum raporu ve İmar onat durumu yoktur. Toplan 120 tekne kapasiteli barınağın bir bölümünde çekek yeri bulunmaktadır.





    Yerleşimyeri olarak tepede kurulmuş olan köy hakkında edindiğim bazı bilgiler:      1950 yılında Bulgaristan göçmenleri tarafından kurulmuştur.Bulgaristan'ın Eskicuma vilayetinin Obitel(Tekkeler) köyünden Çanakkale Ezine köylerine iskan edilen muhacirler, yerli köylüler ile kültür farklılığında dolayı uyum sorunu yaşayınca, Hacı Hasan Karakaş öncülüğünde, o yılların Çannakale Valisi Sayın Safettin Karanakçı'ya bu durumu iletmişlerdir. Valinin yardımları ile Çanakkale Boğazı girişinin Anadolu yakasında deniz sahilinde bulunan Kurtuluş Savaşı yıllarında boşaltılan bir Rum köyünün kalıntıları üzerine yeni bir köy kurulmuş ve Yeniköy adı verilmiştir. Bugünkü köy halkını oluşturanların ataları, Bulgaristan'ın Eskicuma - Tekkeler Köyü, Razgrad - İsperih kasabası ve Kırcaali vilayetinin köylerinden gelenler oluşturmaktadır.
  Çanakkale iline 50 km, Ezine ilçesine 35 km , Kumkale'ye 8 km uzaklıktadır. Tarihi Truva antik şehri 10 km uzaklıkta olup, mitolojide Truva savaşlarının bir kısmının köyün yerleşim alanı içerisinde bulunan sahil şeridinde geçtiği düşünülmektedir. Truva savaşları esnasında ismi geçen ünlü komutan Ashiles'in mezarının köy sınırlarında bulunan Papaz koyu adı verilen kesimde olduğu rivayet edilmektedir. Köy,Bozcaada ve Gökçeada'nın karşısında güzel bir sahil şeridine sahiptir.
Köy sınırları içerisinde yer alan Papaz ve Liman Plajları'na özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında buraya dışarıdan gelen ziyaretçiler sayesinde turizm geliri de köyün ekonomisinde yer tutar. Sahil şeridinde yer alan eşsiz kumu saklı kalmış bir cennet olmasını sağlamış ve ucuz tatilcilerin gözbebeği olmuştur. Köy, ayrıca Truva Milli Parklar sınırları içerisinde yer aldığından sit alanı olarak ilan edilmiş ve bu da köyde betonlaşmanın kısmen önüne geçilmesini sağlamıştır demektedir.
  
   Sabah kabatepe den çıkıldığı takdirde öğlen gibi Yeniköye varılır diye düşünüyorum. Duruma göre gece Yeniköyde konaklanabilir veya 8 denizmili güney batıdaki Bozcaadaya gidilerek orada konaklanabilir.

0 yorum: