Simulasyon(Benzetim-Öğrence) -15 Dalyan ve Gülpınar



   Bundan önceki gezimde Dalyan a uğramadan Gülpınar a gitmiştim. Hikayesi burada bulabilirsiniz. http://www.ismailoruc.org/p/devekusunun-2012-2013-anlar.html
 Dalyan Bozcaada güneyindeki burundan dört buçuk mil doğuya giderek ulaşabileceğimiz bir barınak. 




  Dalyan balıkçı barınağıyla ilgili bilgiler elimdeki kayıtlara göre şöyle. Koordinatı 26° 8' 35''E, 39° 45' 41''N Ana Mendirek Boyu (m) 181 Tali Mendirek Boyu (m) Mevcut Değil Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) Mevcut Değil (Toplam Kapasite : 30) Balıkçılık Sezonunda Kullanan Balıkçı Teknesi Sayısı 32 Yoğunluk (%) 106,7 İşletmeci Kuruluş un belli olmadığı barınağın İmar Planı Durumu, Onay Tarihi, 02.09.2005 




   Bunun dışında Dalyan köyü hakkında köye ait web sitesinden edindiğim bilgilerde; Çanakkale'nin Geyikli beldesine bağlı olan Dalyan Köyü tarihine bakacak olursak bu köyü yıllar öncesinde Bozcaada'dan gelen halk kurmuştur. Köydeki halk geçimini balıkçılık ve zeytin yağından sağladığı için dilden dile balıkçı köyü olarak aktarılmış öyle tanınmıştır. Köyün bir kısmında köy evleri olduğu gibi bir kısmında da 1990 yılında yapımına başlanan yazlık evler mevcuttur.Bu yazlık evler gün geçtikçe daha geniş bir alana yayılıp köy evlerinden daha fazla yer tutmaktadır. Eskiden Bozcaada'ya geçmek için kullanılan Odunluk İskelesi Dalyan Köyü'ne 3 Km. uzaklıkta olduğundan yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri halindeydi. Günümüzde bu iskele faaliyette olmayıp Geyikli - Hantepe (Yeni İskele) İskelesi Bozcaada'ya geçişin tek yolu haline gelmiştir. Bu iskelenin köye uzaklığı 7 Km. olduğundan uğrayan sayısında azalma meydana gelmiştir. Ancak bu azalma olumlu bir de etki yapmıştır. Geçen sürede köy güzelliğinden ve sadeliğinden hiç bir şey kaybetmemiştir. Aksine doğayla iç içe olmak isteyenler için saklı bir cennet halini almıştır. Köyün yapımı 2013 yılında tamamlanan bir limanı ve konaklama yapmak isteyenler için de 3 tane pansiyonu bulunmaktadır. Yemek konusunda nefis ege yemeklerinden ve balık çeşitliliğinden söz edebiliriz. Uğrayanları en iyi şekilde ağırlamaya çalışan güler yüzlü halkı ve işletmecileri ile herkesin memnun kalacağı bu küçük balıkçı köyünü doğayı seven herkese tavsiye ediyoruz. Demekteler.

  Wikipedia da ise güzelliklerle dolu olduğunu ve günümüzde bu güzelliklerin çoğu kişinin dikkatinden kaçmış olduğunu görüyoruz. Dalyan Köyü’ne sadece 1 km. uzaklıkta bulunan saray adı verilen tarihi kalıntının yerin üzerinde iki katının bulunduğu gibi yerin altında da beş katının bulunduğunu biliyor musunuz.Yine Dalyan Köyü’ne 2 km. uzaklıktaki Alexandria Troias adı verilen kemerlerin güzelliğinden haberdar mısınız.Bu kalıntıların arasında tiyatro,hamam ve benzeri yapıtların bulunduğunu ve o zamanların yaşam şartlarını daha iyi anlamamızı sağladığını biliyor musunuz.Tüm bu güzellikler Dalyan Köyü’nü tanıyan ve bilen kişilerin dikkatinden kaçmamış olsa gerek.Aşağıda resmini göreceğiniz kemerlerin M.Ö hangi şekilde ve hangi güçle bu hale getirildiğini hala çözmek imkânsız.Ayrıca buradaki tiyatro bundan iki sene öncesine kadar turistlerin gelip çalışma yaptığı konserler verdiği ve tiyatrolar ortaya koyduğu güzide bir eser. Deniliyor. Gidip görecek ve tekrar sizlerle paylaşıyor olacağım.

   Bozcaada kıyılarını, Dalyan ı ve ardından Gülpınarı da gezerek bir günün akşamında Babakale ye ulaşabilirmiyim bilmiyorum. Hele gidilen yerlerde yöre insanıyla biraz hasbıhal etmeye çalışırsam iyice zor gibi. 

    Dalyandan kıyı kıyı 12 denizmili güneyde bulunan Gülpınar balıkçı barınağına ulaşmak 12 denizmili. Bozcaada dan bu yana neredeyse günlük istihkak dolmuş gibi görünmekte. Gülpınar köyünün yaklaşık barınağa uzaklığı 5 km olmasından mıdır bilmiyorum, pek kimsenin olmadığı sakin bir barınak.(tı) 







    Koordinatı 26° 5' 48''E, 39° 33' 56''N Ana Mendirek Boyu (m) 568,Tali Mendirek Boyu (m) 200, Rıhtım Uzunluğu ve Derinliği (m) 75 m (-3 m), 330 m (-2 m), Altyapı Durumu Elektrik, Su, Fener, Çekek Yeri, Halihazır Rıhtım Kapasitesi (adet) 100, İlave Edilebilir Rıhtım Kapasitesi (adet) 70 (Toplam Kapasite : 170) Balıkçılık Sezonunda Kullanan Balıkçı Teknesi Sayısı 50 Yoğunluk (%) 29,4 olan barınağın İşletme Şekli Kira, İşletmeci Kuruluş S. S.Gülpınar Su Ürünleri Kooperatifi, İmar Planı Durumu, Onay Tarihi Yok ÇED Durumu yok. Hinterland Ulaşım Bağlantısı Asfalt (6 km)


Gittiğim zaman eğer hava kararmamışsa konaklamayı Babakale de yapmayı planlıyorum.






0 yorum: