16- Sultaniçe Balıkçı Barınağı Edirne-Enez



Sultaniçe Balıkçı Barınağı Edirne/Enez
Koordinatı: 26 07’ 55’’ D, 40 35’59’’ K
Ücret:   yok
Kapasite: 150 tekne
Derinlik: Girişte sağdaki tali mendirekteki rıhtımda -3 Çekek yerinden sonraki rıhtım ve ana mendirekteki rıhtımda -2,5
Elektrik-Su: Elektirik yok, Tali mendirek tarafındaki rıhtımda kullanma suyu var
Güvenlik: yok
Not: S.S. sultaniçe Su Ürünleri Kooperatifi barınağın işletmesini almak için uğraşıyor. Ancak DHL nin limanı müteahitten teslimiyle ilgili sıkıntılar rivayet edilmekte. Barınağın beton kalitesi ve ana mendirek tarafındaki çatlamadan dolayı olduğu söyleniyor.

Enez Balıkçı Barınağından 16 Mayıs Pazartesi günü saat 11.30 da ayrıldım. Kabusum olan filikayla ilgili gördüğüm her kişiye ve özellikle barınaktan sorumluyum ayağına yatan arkadaşa, arka palamarının bağlantı yerinin sıkıntılı olduğu söylememe rağmen omuz kaldırma ve ne yapalım demeleri dışında bir tepki almadım.
   Gökçeada dan Eneze  inceburun dan sonra sığlık alandaki suyun dibini seyrederek gelmiştim. Oysa şimdi hava esiyor ve lodos dalgaları Semadirek arkasından  rüzgar ise ben yelken açamayım diye kafadan geliyordu.

                                                          Rüzgarın inadı

 İnceburuna  doğru sığlık alandaki dalgalara yakalanmamak için rotamı inceburun açığına çevirdim. Özellikle bu bölgede lodos havada veya lodos sonrası soluganların olduğu zaman geçerseniz mümkün olduğunca kıyıdan uzak durun derim.
   İnceburun dan sonra hava kaldı ama denizler azarak gelmeye başladı. Hemide öyle bir geliyor ki iki su kütlesini sancak başomuzluktan alıyorum, bu arada başka bir su kütlesi kıçtan digeri bordodan bindiriyor. Tek çare açıga kaçmak. O bölge adeta bir çamaşır kazanı.Tabi böyle bir durumda fotoğraf çekememiş olmamda normal .
   Sultaniçe mendireği göründükten sonra bir müddet daha açığa çıkıp, tahminen denizleri (yöre halkı denizler vardı diyor)sancak kıç omuzluktan  alacağımı hesaplayarak yakaladığım en az dalga yüksekliğini yakaladığım anda iskeleye dönerek liman fenerlerine doğru ilerlemeye başladım.
   Kıyıya yaklaştıkça şamadıralara rastlıyorum. Bu dalgada kimse ağ bırakmaz bunlar olsa olsa dün fotoğrafını koyduğum ahtapot yuvalarıdır diye düşünüyorum. Ya birde ağ ise? Bu sallantıda pervane temizlemek hiçte kolay olmaz. Bir ara biri mavi diğeri sarı birbirine paralel şamandra gördüm. Ne olur ne olmaz arasından geçmiyeyim dedim ve tekrar açığa çıkmaya başladım. Bu açığa çıkma hamlelerim sanırım yolumu yaklaşık 45 dakika uzattı. Barınağa girdiğimde saat 15:00 olmuştu.



   Sultaniçe Balıkçı barınağı genelde korunaklı ancak özellikle kış aylarında sert batı estiğinde tali mendirek rıhtımında  durmak neredeyse imkansızmış.  Sultaniçe köyü barınağa üç kilometre mesafede. Yazlık siteler dolayısıyla barınaktan hemen 300 metre sonra bakkal, kahvehane bulabilirsiniz.
Barınağın hala ilçe tarım md lüğünde olduğunu söylemiştim.  Yaz ayları için özel tekneleri tali mendirek tarafındaki rıhtıma tonoz veya çapa atarak batan veya kıçtankara bağlamak üzere hazırlıklar yapmışlar. Bunun için rıhtım üstünü numaralandırmışlar. İlçe tarım müdürlüğünden her zaman gelemeyecekleri için de bu işle ilgilenmesi için Kooperetif başkanına rica etmilşler. Özel teknelerden tarım müdürlüğünün para talebi yok ama kooperatif bu durumdan nasıl bir vazife çıkaracak bilmiyorum.





   Ana mendirek üzerindeki rıhtıma da balıkçı tekneleri aborda olacakmış. Çekek yerindeki tüm özel tekneler oradan toplanıp çekek yeri işlevini görecek hale gelecekmiş. Özel tekne sahipleri buradan ne zaman dışlanarak atılacakları endişesini taşıyorlar.




0 yorum: