Devekuşu 2018 Seyir Öncesi Hazırlıkları-2


  14.Nisan.2018 Cumartesi  

   Macun zımpara işleri tüm hızıyla devam ediyor derken öyle çok geniş bir alanda çalışılıyor sanmayın. Çalışılan yüzey toplasak bir metre kareyi  geçmez. 

  Ana direği geçen sene ki gibi lacivert boyamak mı, yoksa boyayı bütünüyle kazıyıp verniklemek mi? Diye uzun süredir düşünmekteydim. Boyanın çatladığı yerleri kazıdıktan sonra anladım ki eski haliyle bırakmak daha akıllıca. İlerde yeni bir direk yapılabilir ve vernikli olabilir. Ya da alüminyum direk en kolay çözüm mü? Tabi tekneye ne kadar yakışacağı ayrı bir tartışma konusu olur.
  Yandaki romörkün üzerine koyduğum direkteki boya çatlaklarını  flap ile temizledim. Biraz derince çatlaklara tutkal basarak kurumaya bıraktım.
  Yarına yetişirse diğer macunlu yerlerle birlikte astar sürebilirim. Vernik yapmayı düşündüğüm; bumba, mizana direği, yeke gibi küçük parçaları zımparalayarak hazırladım.

   15.Nisan.2018 Pazar

  Direkteki tutkal tam olarak kurumamıştı. Dolayısıyla zımparalayıp macunlamak yarına kaldı. Güverte üzerinde bazı yerlere macun yoklaması yaparak paydos ettim. Küpeştede vernik yapılacak yerleri zımparalamayı düşündüm ama rüzgar o kadar sert esiyordu ki, neredeyse ayakta durmak bile imkansızdı.

  16.Nisan.2018 Pazartesi

  Mesela macun veya boya yapıyorsunuz, yapacağınız işe göre yaklaşık miktarda malzeme hazırladınız. İşin sonuna yaklaşırken elinizdeki malzemenin artacağını hissediyorsunuz. Başlıyorsunuz teknenin etrafında dönmeye, artan malzemeyi nereye kullansam diyerek. Birkaç yer buldunuz diyelim ve malzemeyi bitirdiniz. Ruloyu veya fırçayı attınız. Birde bakıyorsunuz ki, iki saattir önünden geçtiğiniz çok önemli bir yeri görmemişsiniz. Bu acaba sadece bende mi oluyor diye merak ediyorum. Eğer benzer şeyleri yaşayan varsa lütfen yazsın da, belki moralim düzelir.

  Sabah macunlu yerleri zımparaladıktan sonra üzerlerine astar çektim. Akşam üzeri  tüm güverteye bir kat poliüretan  beyaz, ana direğe de lacivert boya sürdükten sonra günün işlemi bitmişti.
 Hava tahmin siteleri yarın saat 10-14 arasında yağmur yağma ihtimalini % 70 olarak bildiriyorlar. Bu da yarın gene hiçbir iş yapamamak demek.



  İki renk boya kullandığım için en büyük sıkıntım köşeli yoğurt kabı bulmak. Genelde köşeli kaplar ya dondurma ya da 1 kg lık yoğurtlar oluyor. Her ikisini de bir seferde yemem imkansız. Teknenin içinden dışarı çıkardığım malzeme içinde vida cıvata koymak için kullandığım köşeli kapları hatırladım ama arkadaki yığının neresindeydi.

   Bereket tüm yığını elden geçirmeme gerek kalmadan ortalarda bir yerlerde aradığım kaplara ulaştım. Vidalar torbaya, kaplar boya hazırlamaya.



  17.Nisan.2018. Salı

  Tam saat 00:02 de yağmur damlalarının tıkırtısı teknenin üzerinde duyuldu. Sabaha kadar aralıklarla yağdığını anımsıyorum. Belki hep yağıyordu ama ben sadece şiddetlenince tavana vuran damlaların sesini duyduklarımı hatırlıyorum. Sabah güneşli bir güne uyandım.  Tahminlere göz attığımda önümüzdeki beş gün yağmur olasılığı olmadığını belirtiyordu. Ama 18 akşamı başlayacak poyraz 20 Nisana kadar 20-25 knot esecekti. Bu da toz duman ve çalışamamak demekti.

  Güvertedeki işi bitirmeden vernik işine geçemiyorum. Verniği günde iki kez sürerek kuruyup çizme işinden kurtulmalıyım. Hava uygun olmayıp 24 saatten fazla kurursa mecburen (ince zımpara yapacağım)  çizeceğim. Bana bunun maliyeti en azından yarımgün olacak ve zımpara yapmayı hiç sevmiyorum.

  Teknenin altında duran, üzerine çıkarak güvertenin büyük bir bölümüne ulaşmamı sağlayan kütüğü, başka bir sandalı tamir eden usta yarım saatliğine ödünç istedi ve ben de olur dedim. Netice de dayanışma güzel bir şey.

  Aradan iki saat geçtiğinde yanına gittim. Benim kütüğü bir yanına devirdiği balıkçı teknesinin altına dayanak yapmış, diğer tarafında bir şeyler çakıyordu. Abi işim bitmedi getireceğim dedi. Neticede o durumda  kütüğü alabilmem imkansızdı.

  Güverteye Havuzluk hizasına kadar bir kat kaymaz poliüretan boyayı oldukça zorlanarak sürdüm. Geri geri eğilerek çalışmak benim için çok zor oldu.



Otuz yıllık ranza merdiveninden, bir tarafı paserella diğer tarafı yemek masası olarak yaptığım çok amaçlı nesnenin  paserella tarafını da kaymaz boyadıktan sonra , lacivert rengi hazırlayarak ana direği ve bordodaki bazı yerleri rötuş yaparak günü bitirdim.

  Ben işimi bitirip akşam çayı içmek için ayrılırken kütüğüm hala balıkçı teknesinin altındaydı. Beni görünce  abi bu akşam bırakıyorum dedi. Akşam tekneye yatmaya döndüğümde kütük gelmişti.


  18. Nisan.2018 Çarşamba

  Bugün yoğun bir gün oldu. Elbise koyduğum yere giren suyun iskele ön pleksiden geldiğini elle yoklayarak tespit etmiştik. O pleksiyi yerinden çıkarıp, tekrar iyi bir mastikle  takarsak sorunu çözeceğimizi düşündük.

  Göktuğ ve Bahadır (neuro marin çalışanları) pleksi üzerindeki mastikleri maket bıçağı ile temizlerken ben de diğerlerine bir göz atayım dedim. Aynı sıkıntı dört camda da vardı. Kararımızı değiştirerek tüm yan camları söküp takmaya karar verdik. Ve bir kere daha parasının bir bölümünü ödemediğim ve öbür dünyada Allahın hakemliğiyle ödeşmek istediğim için helalleşmediğim marangoza bir kere daha küfür ettim. Neymiş ‘’dışarıdan takılırsa güzel durmazmış, biz buna lamba açalım içine otursun’’. Ona uyduğum için kendime daha fazla kızıyorum. İlk Devekuşunda dışardan mastikle yapıştırarak vidaladığım camlarda hiçbir sorun çıkmamıştı. Bunun camlarını her sene söküp  takıyoruz ve sorun bitmiyor.

  Karar yan camlar sökülecek. Sökerken düşen mastik parçaları ve toz olduğu gibi benim dün akşamüzeri yaptığım tam kurumamış kaymaz boyanın üzerine düşmeye başladı. Söktükçe takılı olduğu yerlerin ıslak olduğunu tespit ettiğimizden en azından bir gün kurusun dedik.
   Camlar yok, akşama poyraz artacak ve ben bu teknede yani tekne içindeki  açık havada nasıl uyuyacağım? Çocuklar naylon ile örteriz diyerek olaya çözüm getirdiler.



   Bu arada pleksilerin iki tanesinde küçük çatlaklar var. Aynen geri taksak  o çatlaklar bize ilerde kesin sorun yaratacak. Öğlen molasında bunu tekrar değerlendirdik. Yeni pleksi kestirmeye karar verdik. Şimdii pleksileri lambaya gömelim mi? Yoksa dışarıdan mı takalım?

  Denizin  pleksi işi yapan bir arkadaşı varmış. Hatta orada Deniz in de bir miktar malzemesi varmış. Yeterse onu kullanırız diye düşündük. Pleksiciyi aradığında kısa bir konuşma oldu ve geçmiş olsun diyerek telefonu kapadı. Denizin aldığı yanıt; hastanedeyiz çalışanlardan biri kaza geçirdi onunla uğraşıyorum olmuş . Yapacak bir şey yok. Donun uçkuru kopmaya başladı. Bakalım daha kaç yerden kopacak.

   Çıkardığımız camları ikişer vida ile tekrar yerlerine oturttum ve yattım. Gece bir takırtı ile uyandım. Poyraz şiddetlenmiş ve benim pleksilerden biri vidasından kurtulmuştu. Kalkıp tekrar yerine yerleştirdikten sonra diğerlerine de ikişer vida atarak tekrar uyuma moduna geçtim.

   19.Nisan.2018 Perşembe
   Burhaniye ye geleli onbeşinci gün. Gelirken 23. Nisan da suya atmayı hayal ediyordum. Tamir işi yeni yapmaktan kesinlikle zor. Güverte bitecek ki verniğe geçeyim. Motoru bakımı için sökerek Deniz in dükkana götürdük. Bu arada bakım işini aradan çıkaralım. Motora ayrıca remove kontrol  takacağız. Özellikle liman içlerinde motorun üzerinden gaz verip kesmek ve vites değiştirmek sıkıntı yaratıyor.

  Güneşli ama çok rüzgarlı bir gün.  Poyraz 25 knot esiyor,  ama camlarım yerinde düşmediler. Ve camları dışarıdan takmaya karar verdik. Öğlen saatlerinde tekrar pleksiglasçıyı aradık ama elindeki malzeme kalınlığı bize uymuyor. Yarından sonra başka bir çözüm deneyeceğiz.

    Bu rüzgarda boya yapmak imkansız. Motor da çıktığından havuzluk içini biraz temizledim. Küpeştedeki verniklenecek alanı kendimi rüzgar üstünde tutarak zımpara ile ince ince hazırladım.
   Yarın asıl mesele plexi bulmak. Bu arada ıslak olan cam altları rüzgarın da etkisiyle kurumuş oldu.
  
  20.Nisan.2018 Cuma

  Plexi bulmak umuduyla Deniz ile beraber Burhaniye sanayi sitesine gittik. Olası plexi bulabileceğimiz tüm dükkanlara baktık ama maalesef bulamadık. Bundan sonraki seçeneğimiz Edremit olmadı Ayvalık ta aramak.

  Edremit sanayi sitesinin yanında plexi satan bir yer bulduk ancak tabaka olarak satıyormuş.
Denizin önerdiği bir oto cam satıcısında 4 mm plexi bulduk ve  istediğimiz kaba ölçülerde kestirerek Burhaniye ye döndük.



Rüzgar olanca şiddetiyle esmeye devam ediyordu. Başka bir iş yapamasam da en azından plexileri bulmuştuk.

   21.Nisan.2018 Cumartesi

  Vernik atmaya bugün başlamayı umut ederek güneşli bir güne uyandım. Rüzgar her geçen dakika şiddetini arttırarak esmeye devam ediyor. Vernik atmaya başlamak yarına kalacak gibi görünüyor.)

  Burhaniye Balıkçı Barınağı (Yat limanı) için yöneticileri kışlamak ve karaya almak için ideal bir yer diyorlar. Ben buna kesinlikle katılmıyorum. Birincisi liman ağzının poyraza açık olması ve hakim rüzgarların kuzeyli olması nedeniyle liman içinde her hava sertlediğinde (20 knot çivarı) kuzucukları  içeride görüyorsunuz. İkincisi karada iseniz ve bir işlem yapacaksanız bir ayda ancak beş altı gün sakin hava oluyor ki bu da boya, zehirli vs yapacağınız işlemle ilgili sürenin boşuna uzamasına ve planlarınızın tutmamasına yol açıyor.

  Burada (tüm körfezde)  en olası iş rüzgar ve su sporlarını geliştirmek olabilir. Bu sporlar adına doğal imkanlar belki Alaçatı dan bile daha müsait. Eminim birileri işin bu yanını dikkate alıyordur ve değerlendirirler.

 







0 yorum: