Devekuşu2 2018 Seyir Öncesi Hazırlıkları 3


   22. Nisan. 2018 Pazar
  İş planlaması çok önemli olmasına rağmen, özellikle tamirat işlerinde hele hele aklınıza arada başka yapılacak işler de geliyorsa planlama neredeyse imkansız olabiliyor. Buna etki yapan diğer önemli unsur bazı işleri dışarıda yaptırmak zorunda olmanız ve bu işlerin sizin planınıza uyan zamanda bitmemesidir.
  Motor çıkınca rahatlayan bir alan oluştu. Devekuşu nun inşa zamanından bu yana arka tabana  ince bir çıta ilave edilmesi gerekliydi. Motor yerinde takılı iken eğilip yapmak zor geldiğinden ihmal edildi. Buraya uygun bir çıta hazırlayıp epoksi ile yapıştırmak, daha sonra macunlamak , astarlamak, boyamak toplamda on dakikalık iş olmasına rağmen her aşama maalesef birer günümü alıyor. Bu da seyre hazırlık işlemlerinin uzamasına neden oluyor.



  Özetle bugün ince bir çıta keserek aynanın arka alt tarafına yapıştırdım. Peleksileri kestirmek muammaya dönüştü. Cam köşelerindeki kesim bozukluklarını olabildiğince düzeltmeye çalıştım.




  23.Nisan.2018 Pazartesi
  Sabah hava sakin oluyor. Bu fırsattan istifade bir kat daha dolgu verniği attım. Saatler ilerledikçe rüzgar da her zaman olduğu gibi şiddetleniyordu.
  İşin kötü tarafı aynı alanda birbirine yakın konumda üç teknede zımpara işlemi yapılıyor. Tozlardan kurtulmak için duadan başka bir şansınız olmuyor.



  Dün takılan çıtanın olduğu yer macunlanıp kurumaya bırakıldı. Ardından zımpara, astar ve boya yapılacak.
  Aşmam gereken ön önemli sorunlardan biri mizana direğinin ortada takılacağı yerin 6x6 cm ölçüsünde nasıl delinip içine direğin alıştırılacağı meselesi. Zor bir iş ama yapılması beni havuzluğu kullanmak ve mizana direğini sağlıklı sabitleyebilmem için önemli.






   24.Nisan.2018 Salı
  Tüm gün Mizana direğinin takılacağı tutamak ve ıskaçasını hazırlamakla geçti.  Ahşap malzeme olarak Devekuşu nun altında takoz olarak kullandığım iki adet beşeon u taşlama ile düzelttikten sonra yerinin ölçüsüne göre kestim ve kenarlarını kerttim.
 Mevcut kirişin arkasına iki parça daha ağaç keserek arasında 6 cm lik boşluk bıraktım. Bu boşluk direğin içine gireceği yere klavuzluk edecek. Arkasına ilave olarak iki tane 3 er cm lık parça ilave ederek arkadan 12 cm eninde bir kontra ile destekliyeceğim. Burası 12x12 cm kalınlığında lamine bir takoz olacak.
  İlk parçalar bugün yapıştırılarak sıkıldı ve kurumaya bırakıldı. Vernik yapılamadığından maskeleme bantlarını söktüm. Yarın akşam ince zımpara yaparak çizerim ve sonra da dolgu verniği işlemine devam ederim diye düşünüyorum.
  Kalan 5x10 parçalardan mizana ıskaçasını kesip yapıştırdım. Merkezlemeyi nasıl yapacağımı düşünüyorum. Çünkü tekne karada terazide durmuyor.  Arka ve sancak tarafına yatık durumda. Terazi veya şakül kullanma şansım yok. Tekneyi teraziye almak apayrı bir dert. Ama oldu.



  25.Nisan.2018 Çarşamba
  Mizana direğinin içinden geçeceği yer için hazırladığım son parçaları yerine yapıştırarak kurumaya bıraktım.
  Pleksileri hala kestiremedim. Son kararım kendim kesmek. Denizin dükkanının önünde dekopaja yeni bir uç takarak kendimce yeteri kadar yuvarlatarak pleksileri hazır hale getirdim.
  Kırdığım tutamakları yaptıracak marangozu bekliyorum ama hala haber yok. Denizin dükkanda gördüğüm ve cinsinin çam olduğunu tahmin ettiğim çıtaları alarak kendi aldığım ölçüye göre keserek yapıştırdım. Yarına kadar kururlarsa el frezesi ile kenarlarını pahlıyacağım.



  26.Nisan.2018 Perşembe
  Sabah tutamaklar kurumuştu. Denizin ayarladığı el frezesi ile ilk kırımları yapmasını bekledim. Daha sonra antika masaya işkence ile tutturarak tüm dış alanların kırımını tamamladım.



  Havuzluktan baş tarafa geçerken tutunmak için elim sürekli kapıya gidiyor. Bu da kapının açıkken girdiği yuvadan çıkarak boşa çıkmasına neden oluyordu. Elimde ilk Devekuşundan kalan krom lamayı burada kullanmak aklıma geldi. İstanbul dan gelirken arabaya koyduğum 1.20 mt boyundaki lamayı ortadan ikiye böldük. 36 cm den kıvırmak gerekiyor ama kalın olduğundan çekiçle kıvırmayı beceremedik. Yarın demircide yaptırmayı planlıyoruz.
  Bu krom lamanın üstüne vidalanmak üzere iki tane de 35 cm boyunda çıta keserek hazırladım. Krom parçalar kıvrılıp gelene kadar yeni hazırladığım tutamakların da verniklenmesi gerekiyor.
  Öğlenden sonra Göktuğ ve Bahadır (neuromarin) pleksileri hazırladığımız yere yapıştırdılar. Oldukça zorlu bir çalışma oldu. İş bittiğinde saat 7 yi geçmişti.



  Aynı alanda çok teknede çalışıyor olmak bazen elektirik sıkıntısı yaratıyor. İster istemez çalışanlar birbirine yardımcı olmak zorunda. Bazen benim kablomdan başkası, bazen başkasının kablosundan (kim yakınsa) ben elektirik almak zorunda kalabiliyoruz.Bu da kablolarda bazen karışıklıklara neden olabiliyor.
  Bugün aynı anda  beş teknede çalışma var. Arada elektirik kesiliyor. Komresörle çalışanlar voltajın düştüğünden şikayetçi olabiliyor. Tabi bazen de kim kimin kablosundan üçlü prizle elektirik aldı meseleleri.
  Benim elektiriğim kesildi.  Geldiğimde karta 20 tl lik yükleme yapmıştım. Çalıştırdığım alet ve süreyi düşündüğümde kontör bitmiş olamazdı. Bahadır ile elektirik hattına bakalım dedik. Benim hattımda kontör vardı.  Pedastelin diğer ucuna takılı diğer bir kablo gördük ancak kontörü sıfır görünüyordu. Bahadır bu hatta çalışan kişiye
-Abi ‘’bunu sen mi kullanıyorsun’’ diye sordu.
-‘’Evet ‘’cevabını aldıktan sonra
- ‘’ama burada kontör kalmamış nasıl çalışıyorsun? ‘’ diye sorduğunda
-‘’Az işim var. Ben kabloda kalan elektiriği kullanıyorum.’’  ‘’birazdan işim bitiyor’’ yanıtını aldım.
  Kafam karıştı. Sadece kabloda kalan elektirik nasıl kullanılıyor diye. Gülüşerek geri döndük. Biz döndüğümüzde benim hatta elektirik gelmişti. Belki de kabloda kalan arttı, bize bile yetebilirdi.

   27. Nisan. 2018 Cuma
  Dolgu verniğine bir gün ara verecektim ama , diğer işlerden ve rüzgarın sert esmesinden dolayı  dört gün ara vermek zorunda kalmıştım. Camların takılması en sevindiğim işlerden biri oldu. Artık teknenin içini temizleyerek daha tozsuz bir ortam olacaktı.
  Titreşimli zımparayla bir sonraki kata hazırlık için vernik sürülecek zemini çizmeye başladım. Heniz bir metre kadar ilerlemiştim ki bir yanık kokusu çıkararak makine iflas etti. Neyse ki daire zımpara makinem de yanımdaydı. Deniz in dükkana koşarak en incesinden zımpara alarak geldim. Burhaniye nin bana en büyük avantajı Deniz (Neuromarin) in burada olması.
  Bu sefer zımpara işine tutamaklardan başladım. Tekne üzerini çizmeye kaldığım yerden devam ederken, daha başa ulaşmadan bu makine de sukoyverdi.
 Aklıma kablonun içinde kalan elektirik geldi. Acaba biri kabloyamı bastı? İçindeki elektirik sıkışmış olabilir mi? Dedim. Taşlamayı çalıştırdım. Sıkıntı yoktu. Bu makine de beni yolda bırakmıştı. Hemen Deniz den yardım talebinde bulunarak bobinajcı sordum. Sanayi de bir deli Hasan varmış. Anladığım kadarıyle Burhaniye nin en usta bobinajcısıydı bu zat.
  Sanayide bobinajcı Hasanı buldum. Aldığım yanıt ‘’bugün bakamam ancak yarın bakabilirim. Elimde sırada işler var’ oldu. Peki. Yapacak bir şey yok.
  Geriye Deniz in dükkanına döndüm. Bu akşam teknenin içini temizleme işini ön plana aldım. Deniz in elektirik süpürgesini alarak arabanın bagajına koydum. Bugün için yapacak işler olmalıydı.
  Motor bölgesindeki macunu el ile zımparalayarak düzelttikten sonra tekrar macun çektim ve iç temizliğe başladım.
   Elektirik süpürgesiyle tozları aldıktan sonra ıslak bez ile sildim. İş bittiğinde saat gece 10 olmuştu.

  28.Nisan.2018 Cumartesi
  Sabah rüzgar devam ediyordu. Bugün dünden kalan macunları zımparalayarak astar boya sürdüm ve zımpara makinelerin akıbetini beklemeye koyuldum.
  Saat 11:00- 17:00 arası genel olarak siesta zamanı. Sıcaktan iş yapılmıyor veya yapıp kalp krizi riskini arttırmanın da alemi yok diye düşünüyorum.
  Öğlenden sonra makinenin birinin çöpe atılması gerektiği, diğerinin yapıldığı haberi geldi. Sanayi ya giderek daire zımparamı aldım. Gelir gelmez eksik kalan yerler imce zımparayla çizildi. Rüzgar hala şiddetli estiği için mi yoksa canım istemediğinden mi , vernik işi yarına bırakılarak, ince çatlakları tutkalla doldurmakla oyalandım.
   Birçok kutu içinde vida, cıvata, somun vs olan malzemeyi tasnif etme işim var ama nasıl ve ne zaman keyfim gelip yapacağım diye arada kendime soruyorum. Sorduğuma göre yakında bu işe de başlarım.

   29.Nisan.2018 Pazar
  Sabah ilk iş zımpara tozlarını silerek bir kat vernik atmak oldu. Bugün hava daha sıcak. Öğlen saatlerini geçirecek yer bulmam lazım. Diğer günler Deniz in dükkanda serinde geçiriyordum ama bugün Pazar ve dükkan kapalı. Ne büyük nimet.
  Akşamüstü serinliğinde , bir kat dolgu verniği atarak en az sekiz kat olduğunu tahmin ettiğim dolgu verniği işini sonlandırdım. Yarından itibaren poliüretan verniğe başlayacağım. Tahmini bitiş zamanı 9. Mayıs.

  30. Nisan . 2018 Pazartesi.
  İlk poliüretan vernik uygulamasından sonra, Devekuşu  hakkındaki  iş planını öğrenmek için Deniz in yanına gittim.
  Camların eksik kalan derzi, gaz kolu yuvasını açma ve ana direk bağlantı ayağını takmak işlerini yapabileceğimizi kararlaştırdık.
   Göktuğ camlardaki derz eksiklerini ve mastik temizleme işini bitirdiğinde öğlen yemek saati olmuştu. Sıcakta Göktuğ çalışırken ben gölgede dinlenme hakkımı kullandım.
  Beraberce gaz kolu yuvasını açtık. Yuvadan çıkan parça öyle bir yere denk geldi ki, bu parça ile benim daha önce kestiğim ancak şu anda nereye koyduğumu hatırlamadığım, dolabın kapak altındaki boşluğu doldurabilecektim.



  Asıl iş ana direk bağlantı ayağını yerine koymaktı ve bizi bir hayli uğraştırdı.







0 yorum: