Simulasyon(Benzetim-Öğrence)-1 Barbaros-Aksaz

  
   23.Nisan.2016 gününe 98 gün kala başladığım simülasyona her gün 20 denizmili hesabıyla devam edeceğim. Yola çıkma günü geldiğinde sezon sonunda nereye ulaşabileceğim de üç aşağı beş yukarı belli olacak. Çıkış noktası olan Barbaros balıkçı barınağından (daha önce Avrupa kıyısını takip ederek ilerlediğim için)  ilk durağı Aksaz balıkçı barınağı olarak tercih edeceğim.

  Barbaros liman çıkışından  Kumbağ burnuna kadar kıyıdan 3,5 denizmili 187 dereceye gittikten sonra 209 dereceye 27 deniz mili toplamda 30 deniz mili gidilerek Aksaz balıkçı barınağına ulaşabiliriz. Bahsettiğim rotada Çanakkale boğazına doğru akıntıyı hesaba katmadım.  Kaptan hava koşullarına göre her gün değişebilen akıntı hızını, teknesinin özelliklerini de düşünerek revize etmeli. 

  Deniz trafiği, akıntı vs etkenleri düşünürsek belki kıyı kıyı 25 dm gidilerek Şarköy e ulaştıktan sonra 10 dm 165 dereceye giderek ( tabi buradaki akıntıyı daha dikkatli hesaplayarak) ulaşabiliriz. Dikkatinizi çekerim Devekuşu nun kaç dereceye gittiğini görebileceğim pusulası bilem var.

  Şarköy e gidene kadar Kumbağ,Hoşköy,Mürefte alternatif barınma yerleri olarak düşünülebilir. Ben birinci yolu denemeyi planlıyorum. Böylece günlük 20 mil limitimi aşarak biraz avantajlı duruma  geçmiş olabilirim.



   Tarım bakanlığı verilerine göre; ana mendireği  170 tali mendireği  45 metre olan kuzeye kapalı bir barınak. Batı ve lodos yönünü tali mendirek korumakta. Halihazır rıhtım kapasitesi 20 olan barınak ilave kapasiteyi de eklediğimizde 60 tekne kapasitesine ulaşabiliyor. Çalışmanın yapıldığı tarihte kullanan balıkçı teknesi sayısı 35, yoğunluğu da %58.3 olarak verilmiş.  İmar planı onayı ve ÇED i olmayan, geçici devir ile Aksaz Köyü Muhtarlığının işlettiği bilgileri mevcut olan barınağın ana asfalt yola uzaklığı 22 km .

  Aksaz köyü için wikipedia  da  Aksaz KöyüÇanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı bir köydür. Çanakkale iline 100 km, Biga ilçesine 35 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Marmara iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım, hayvancılığa ve balıkçılığa dayalıdır. Ayrıca köyün yanında bulunan İCDAŞ demir çelik fabrikası köyün ekonomisine büyük katkıda bulunmaktadır deniliyor. Gittiğimiz zaman tüm bu verileri tekrar inceleyerek paylaşacağım.

  Tarihi hakkında rasladığım bir bilgide, AKSAZ KÖYÜ Eski bir Rum köyüdür. Köyün kuruluş tarihi kayıtlarda 1811 olarak belirtilmiştir. Ancak, eski adına rastlanamamaktadır. Kurtuluş Savaşı öncesi, çeşitli esnafı ve fırını bulunan, 400 hanelik bir yerleşim birimidir. Daha sonra Yunanistan'daki Türkler ile Türkiye'de yaşayan Rum'ların değiştirilmesi sonucu, 1925 yılında Yunanistan'ın Selanik, Doyran, Langaza şehirlerinin Klepe, Durgutlu ve diğer köylerinden Muhacır göçmenler bu köye yerleşmiştir. Sonraları Trabzon çevresinden de yerleşimlerle köy bugünkü konumunu almıştır. Yerleşim biriminin kıyısından geçen akarsu boyundaki kuru beyaz renkli sazlardan köyün adına da AKSAZ adı verilmiştir.  Der. Ben diyenlerin yalancısıyım. Bu arada bölgeyi bilenler katkıda bulunursa sevinirim.

   Yarın 20 millik yeni rota simülasyon (benzetim-öğrence) unda buluşmak üzere. Lapseki ye kadar inilebilir.




3 yorum:

  1. Kutlarım çok güzel bir çalışma devamını bekliyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün 20 dm çalışmayı planlıyorum. eksik kalan bilgiler hususunda destek bekliyorum. selamlar İsmail Oruç

      Sil
  2. Abi ellerine sağlık, çok güzel olmuş.. Pruvan neta olsun..

    YanıtlaSil