Bayram Sohbetleri-1 Denizci kimdir?



  Denizci kimdir?

   Bir yük veya yolcu gemisinin kaptanı mı?  Gemide çalışan teknik personel mi? Gemideki aşçı mı? Geminin donatanı mı? Bir balıkçı teknesinin reisi mi? Bu teknedeki tayfa mı? Kıyılarımızı ve ülkemizi koruyan donanmamıza ait gemilerde görev yapan askeri personel mi? Küçük sandalıyla kıyıdan balık tutan mı? Lüks yatıyla tam gaz giderken, oluşturduğu dalganın yakınındaki küçük teknelere nasıl etki yaptığını düşünmeden ilerleyen teknenin sahibi mi? Yoksa bu tekneyi kullanan kaptan mı? Yelkenli teknesiyle dünyayı dolaşan bir maceraperest mi?  Yelkenle veya kürek çekerek veya motorla götürülen bir tekne ile yarışa katılanlar mı? Yoksa bu tekneler ile sadece denizde olmanın hazzını yaşayanlar mı? Yaşı ilerlemiş olsa da bundan sonraki hayatını deniz üzerinde teknesinde geçirmeye çalışan emekli çift mi?
  Yolcu veya yük gemisinin kaptanı bir nakliye işini denizyolundan bir deniz aracıyla yapmaktadır. Tıpkı bir TIR veya otobüs şoförü gibi. Çalışan teknik personel o aracın bir noktadan başka bir noktaya arıza yapmadan ulaşmasına yardımcı olan ekiptir. Karadaki gibi denizin ortasında servis istasyonları olsa buna belkide gerek duyulmayacaktır. Geminin donatanı ve/veya armatörü o işe yatırım yapmış ve sonucunda kâr bekleyen bir kişi veya şirkettir.
   Balıkçı teknesinde de durum bundan pek farklı değil. Balık veya su ürünleri avlayarak geçimini sağlayan bir gurup. Buradaki kişi aynı zamanda teknenin hem donatanı, hem kaptanı, hem tayfası olabilir. Neticede yapılan faaliyetten kazanılacak bir para söz konusudur. Çitçinin traktörle tarlasını veya bağını ekip biçmesi ve ardından mahsulunu toplayarak paraya çevirmesi gibi. Balıkçı teknesindeki tayfa ve diğer personelin durumu da yük veya yolcu gemisindekinden pek farklı değildir. Onlarda emeklerini satarak geçimlerini sağlamaya çalışan emekçilerdir, fabrikalarda emeklerini üç kuruş paraya satan işçiler gibi.
   Buradaki en önemli fark denizde çalışmanın kendine özgü zorluk ve kuralladır. Karadakinden zordur denizde çalışmak. Bazı işkolları kadar olmasa da genel olarak riskli bir işkoludur. Sadece işin teknik zorlukları değil doğanın ve denizin zorluklarını da aşmaları gerekir bu çalışanların. Hülasa zor zanaattır denizden ekmeğini çıkarmak. Allah tümüne kolaylıklar ve bereketli kazançlar nasip etsin.
Spor amaçlı denizde olanlar. Kürek kulüpleri, yelken kulüpleri ndeki sporcular. Kulüp dışında bireysel olarak bazı organizasyonlar kapsamında yarışan, yarışmaktan, denizde olmaktan, yarışta rakibi olsa da zor durumlarında yarışı kaybetmek pahasına birbirinin yardımına koşanlar.
   Bir de diğerleri var. Benim sıraladıklarım dışında aklıma gelmeyenlerde dahil, denizden karınlarını doyurmayan, denizi ekmek kapısı olarak kullanmayan bir gurup. Bunlar denizden kazanmak yerine , tam tersi kazandıklarını, ellerlindeki birikimlerini deniz için harcarlar. Deniz üzerinde zaman, hatta ömürlerinin kalanını geçirmek için küçükte olsa bir tekne edinmişlerdir. Kısaca bunlara amatör denizci diyoruz.
   Kimilerinin hedefleri büyüktür. Okyanus geçmek veya dünya turu yapmak gibi. Kimileri ise sadece küçük tekneleriyle kıyı kıyı gezinir, denizin iyodunu içine çeker, bazen üç beş balık tutar. Kimisi için de minimal koşullarda yaşam imkanı sunabilen büyüklükteki  bir tekne ile ömürlerini denizin üzerinde geçirmek hatta mezarlarının deniz olmasını arzulayanlar. 


  Sizce denizci kim?



1 yorum:

  1. Merhaba, güzel soru?

    Bence denizci; denizle bir olanlardır.

    Böylece denize (geçici gitme ve dönme) nedenlerine bakılmaksızın denizci; karadan denize gidip dönmeyen ya da dönemeyenlerdir.

    İstemli olsun ya da olmasın, denize ait olan denizcidir. İster deniz için yanıp tutuşsun, isterse ondan nefret etsin.

    Yaşadığı dönem, dini, inanışı, milliyeti ne olursa olsun, dünyanın (gerçek) denizcileri halen (ve sonsuza dek) denizlerdedir. Nerede olurlarsa olsunlar (ya da ölürlerse ölsünler) bir şekilde denize ulaşmışlar, bir olmuşlardır.

    Böylece zamandan, mekandan bağımsız olarak denizciler, deniz olmuşlar ve olacaklardır.

    YanıtlaSil